Arama

Ralph Waldo Emerson

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 10.077 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ralph Waldo Emerson (1803-1882) Amerikalı düşünür, yazar. Amerikan transandantalizminin en önemli temsilcidir.

Sponsorlu Bağlantılar
1803 yılında Boston'da doğdu. Babası ve dedesi Protestan papazıydı. 1826 yılında Harvard Üniversitesinden mezun oldu. Emerson da babası gibi papaz oldu ve 1829'da bir Üniteryan kilisesinin rahipliğini üstlendi, aynı yıl Ellen Louisa Tucker ile evlendi. Eşi 1831'de öldü. 1832'da ruhsal bir bunalımdan dolayı rahipliği bıraktı. Bu kararında karısının ve erkek kardeşlerinin ölümünün payı büyüktü. Biçimsel dinin geçerliliğini yitirdiği kanısına varan Emerson 1832-33 yıllarında ilk İngiltere yolculuğuna çıktı. Wordsworth, Landor, Coleridge John Stuart Mill ve Carlyle'ı tanıdı. Sonradan kendisini onların izleyicisi olarak görecekti.

Boston'a döndüğünde kendini gezilere ve konferanslara veren Emerson böylece ülkenin tümünü yakından tanıma olanağı buldu. 1835'de Concord Massachusetts'de bir ev aldı ve ikinci eşi Lydia Jackson ile evlendi. Concord'da Nathaniel Hawthorne ve Henry David Thoreau ile dost oldu. Eskiden verdiği vaazların yerini konferansları aldı. Zamanla ünü ABD'yi aştı, Avrupa'ya kadar yayıldı. Nietzsche,"kendimi Emerson'a o denli yakın buluyorum ki onu övmekten çekiniyorum, çünkü kendimi övmüş gibi olmaktan korkuyorum" diyordu. Birkaç yolculuk sayılmazsa hep Massachusetts Concord kasabasında yaşayan Emerson 27 Nisan 1882'de öldü.

Son düzenleyen Safi; 10 Aralık 2015 23:58
Biyografi Konusu: Ralph Waldo Emerson nereli hayatı kimdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1803-1882) Ralph Waldo Emersorfun 19. yüzyıl ABD yazar ve düşünürleri arasında ayrıcalıklı bir yeri vardır. Nevv England'da yaşayan yazar ve düşünürlerle Concord'daki evinde sık sık bir araya gelen Emerson'a dostları "Concordlu filozof" derlerdi.

Sponsorlu Bağlantılar


Emerson Boston'da doğdu. Yedi kuşaktan beri din adamları yetiştiren bir ailenin beş çocuğundan biriydi. Sekiz yaşındayken babası ölen Emerson'u annesi ve halası yetiştirdi. Yoksulluk ve güç koşullara karşın öğrenimine Boston Latin Okulu'nda başladı; ardından Harvard Koleji'ne gitti. Yazarlık yeteneği öğrenciliği sırasında yazdığı şiirlerle ortaya çıktı.
Gençlik döneminde, bir yandan ilkokul öğretmenliği yapıp, bir yandan da Harvard İlahiyat Okulu'nda öğrenim gördü. Ardından Boston Üniteryen Kilisesi'ne papaz olarak atandı ve haftalık vaazlar vermeye başladı. Ne var ki, bu işten pek hoşlanmıyordu; 1832'de papazlıktan ayrıldı.Geçimini deneme yazarlığının yanı sıra vaaz ve konferanslar vererek sağlayan Emer­son, 1833'te Avrupa yolculuğuna çıktı. İngil­tere'de NVilliam Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Thomas Cariyle ile tanıştı ve onların Tanrı, doğa, insan ilişkisiyle ilgili düşünce ve görüşlerinden çok etkilendi.

Concord'a döndükten sonra halka açık konferanslar vermeye başladı. 1836'da ilk kitabı olan Nature'ı ("Doğa") yayımladı. Bu küçük kitapta Emerson yaşama ilişkin temel düşüncelerini dile getirdi.
Emerson ABD kültürünü önemli ölçüde etkileyen Deneyüstücülük Akımı'nın öncüsüy­dü . Emerson'a göre her insan iyi ve yaratıcı olma gizilgücüne sahipti. Herkes kendini olabildiğince geliştir­me sorumluluğu taşımalıydı. İnsanlar doğanın güzelliğinin ve değerinin bilincine varmakla tanrısal esine kavuşabilirdi.

Emerson, kendisine dünya çapında ün ka­zandıran Essays ("Denemeler") adlı iki ciltlik yapıtını 1841 ve 1844 yıllarında yayımladı. 1846-47 yılları arasında yeniden Avrupa'ya giderek çeşitli konferanslar verdi. Bu konuş­malarını Representative Men: Seven Lectures (1849; "Örnek İnsanlar: Yedi Konferans") adlı yapıtında topladı. Öteki yapıtları arasın­da The Conduct of Life (1860; "Yaşama Yöntemi") ve İngiliz toplumuna ilişkin göz­lemlerini aktardığı English Traits (1856; "İn­giliz Karakterinin Özellikleri") sayılabilir.
Poems (1846; "Şiirler") ve May-Day and Other Pieces (1867; "Bir Mayıs") adlı şiir kitapları şair olarak ün kazanmasını sağladı.
Emerson ABD'li yazarların Avrupa edebi­yat geleneklerinin etkisinden kurtularak, öz­gün üsluplarını geliştirmelerinde ısrarlı oldu. Henry David Thoreau, Walt Whitman ve Herman Melville gibi yazarların yapıtlarında Emerson'un güçlü etkisi görülür.

Msxlabs & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2015 22:42
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Ağustos 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Ralph Waldo Emerson

Doğum
: 1803 Boston
Ölüm : 1882 Concord /Massachussetts

ABD'li şair ve deneme yazarı. Bir rahibin oğludur. Harvard'da öğrenim gördükten sonra (1817-1821) öğretmen ve vaiz olarak çalışmaya başladı. 1829-1832 yılları arasında Boston'da rahiplik yaptı. 1832'de kiliseden ayrıldı. Avrupa'ya yaptığı bir gezide Coleridge, Wordsworth, Carlyle ile dostluk kurdu. ABD'ye döndükten sonra geçimini konferanslar vererek sağladı. Özellikle edebiyat tarihi ve kültür konularını işledi. Püritanizm, Platonculuk, Alman idealizmi ve Hint felsefesinin sentezinden oluşan bir düşünce sistemi geliştirdi. Nathaniel Hawthorne, Henry Thoreau vb. ile birlikte, aşkıncılık (transandantalizm) denen edebî ve felsefî hareketi başlattı. Şiirlerini simgeci bir anlayışla yazan Emerson, çağının Amerikan yazarlarını önemli ölçüde etkilemiştir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ralph Waldo Emerson

Ad:  Ralph Waldo Emerson.jpeg
Gösterim: 338
Boyut:  87.3 KB

Benzer Konular

20 Nisan 2009 / Sivoy Tiyatro ww
20 Şubat 2008 / KisukE UraharA Spor ww
26 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
13 Haziran 2012 / buz perisi Bilim ww
31 Aralık 2009 / KisukE UraharA Müzik ww