Arama

Louis Althusser

Güncelleme: 16 Mayıs 2016 Gösterim: 21.157 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Louis Althusser

Ad:  Louis Althusser1.jpg
Gösterim: 485
Boyut:  17.1 KB

Doğumu: 16 Ekim, 1918 Birmendreis, Cezayir
Sponsorlu Bağlantılar
Ölümü: 23 Ekim, 1990 Paris, Fransa
Fransız düşünürü.

Öğrenimini Fransız Yüksek Öğretmen Okulu'nda yapan Althusser, İkinci Dünya Savaşı sırasında Komünist Partisi'ne girdi. Parti içinde ideolojiyi yenileştirmeye çalıştı. Althusserci düşüncenin özü şu soruda yatar: Marx'ın Feuerbach üstüne yazdığı savlara, özellikle de "Filozoflar dünyayı türlü biçimlerde yorumladılar; önemli olan, dünyayı değiştirmektir" savına göre felsefe nedir? Althusser felsefeyi "kuramsal uygulama kuramı" olarak tanımlar. "Lénine et la Philosophie" (Lenin ve Felsefe) ve Réponse á John Lewis" (John Lewis'e Cevap) adlı yapıtlarında, bu ilk tutumunu yeniden gözden geçirir.

Marksizm konusunda da değişik görüşleri olan Althusser'e göre gerçek Marksizm "Kapital"le başlar ve yeni bir eylem (praksis) felsefesi önermez, felsefenin yeni bir uygulamasını geliştirir. Öteki önemli yapıtları arasında "Pour Marx" (Marks İçin), "Lire le Capital" (Kapitali Okumak), "Marx et Lénine devant Hegel" (Hegel Karşısında Marx ve Lenin) bulunmaktadır. Ruhsal bir bunalım geçirerek Ecole Normale'i yakmaya kalkışan ve karısını boğarak öldüren Althusser, bir klinikte tedaviye alındı (1981). Ara sıra hastaneden evine çıkan ancak daha sonra tekrar depresyona giren Althusser, zatürree sonucu hastanede öldü.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Son düzenleyen Safi; 16 Mayıs 2016 18:54
Biyografi Konusu: Louis Althusser nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Louis Althusser2.jpg
Gösterim: 598
Boyut:  15.4 KB

Louis Althusser


(d. 1918 Birmandries, Cezayir ö. 22 Ekim 1990, Paris, Fransa)
Sponsorlu Bağlantılar
Marksist felsefeci ve siyasal eylem adamı.

Marx’ın yapıtlarına getirdiği veni yorumlar ve Fransız Komünist Partisi (PCF) içindeki etkinlikleriyle tanınmıştır.
Gençliğinde Katolik gençlik ve öğrenci örgütlerinde yer alan Althusser, Nazi işgali sırasında Fransız Direniş Hareketi’ne katıldı; Almanlar tarafından toplama kampına gönderildi. Savaştan sonra Yüksek Öğretmen Okulu’nda (Ğcole Normale Superieure) felsefe öğrenimi gördü; aynı okulda 1980’e değin öğretmenlik etti. 1948’de PCF’ye üye olan Althusser, 1960’lardan başlayarak çeşitli dergilerde yayımladığı yazılarıyla Fransız solu içinde etkili olmaya başladı.
Althusser, kökeninin toplama kampı dönemine değin uzandığı sanılan manik-depresif psikoz nöbetleri nedeniyle 1962’den sonra sık sık ruhsal tedavi gördü; ancak 1980’de geçirdiği bir depresyon sırasında 30 yılı aşkın süredir yaşamını paylaştığı karısı Hel£ne Rytman’ı öldürdü. Psikiyatrik inceleme sonucunda suçundan sorumlu tutulamayacağı saptanınca Paris’te Sainte-Arıne ve Soisy-sur-Seine’de Eau-Vie hastanelerine kapatıldı. 1984-86 arasında zaman zaman hastaneden evine çıktı. Felsefeyle ilgisini çok güç de olsa sürdürdü. 1987’de yeniden depresyona girerek hastaneye kaldırıldı. Orada bir zatürree sonucunda kalp krizinden öldü.

Bilgi felsefesi ve Fransız yapısalcılık akımının etkisinde kalan Althusser, sonradan Pour Marx (1965; Marx İçin) adı altında topladığı ve 1960-64 arasında yayımlanan yazılarında, Marx’ın düşünsel geüşimini ele aldı. Genellikle sanıldığı gibi Marx’m Hegel’in etkisinde pek fazla kalmadığını, bu etkiyi daha gençliğinde üzerinden attığını, sonradan daha çok Feuerbach’ın etkisiyle kapıldığı “hümanist” eğilimlerden de Kapitali yazdığı dönemde sıyrıldığını ileri sürdü. Althusser’e göre Marx önceki ideolojik eğilimlerinden uzaklaşarak Kapital ile yeni bir bilim kurmuş, böylece görüşlerinde bir “kopuş” gerçekleşmişti. Althusser’in “epistemolojik kopuş” (coupure epistimologique) adını verdiği bu noktadan sonra Marx, “hümanist” konumunu belirleyen “yabancılaşma” gibi ideolojik düşünceleri bırakarak, “üretim tarzı” ve “toplumsal formasyon” gibi kavramlara dayalı bir tarih bilimi olan tarihi maddeciliğe yönelmişti. Althusser bu tezi, Balibar ile birlikte yazdığı Lire le Capital (1968; Kapital’i Okumak) adlı yapıtında ortaya koydu.

Stalin sonrası dönemde beliren “hümanist” ve “revizyonist” eğilimlere bu düşünce doğrultusunda PCF içinde de karşı çıkan Althusser, Kapital deki bilimsel kurama tam olarak bağlı kalınması gerektiğini savunarak, çağdaş Marksist felsefenin bu kuramın gerisinde kaldığını öne sürdü. Genç Marx’m düşüncelerine dayanarak Marksizme onun çoktan geride bıraktığı bazı kavramların sokulduğunu, çeşitli öğeler katılarak çarpıtılan Marksizmin bozulmamış kuramsal özüne ancak Marx ve Lenin’i sistemli olarak “okuma” yoluyla kavuşturulacağını savundu.
Althusser, 1974’te yaptığı özeleştiride, eski görüşlerindeki bazı yanlışların sanıldığı gibi yapısalcılıktan değil, kuramsalcılıktan kaynaklandığı söyledi. Diyalektik maddeciliği “bilimlerin bilimi” olarak görmek, olguculuğa düşme anlamına gelirdi. Oysa, felsefe, politikanın kuramsal alana müdahalesi olmalıydı. Nitekim, Marx da, epistemolojik kopmayı, çağının işçi sınıfı politikasının sonucu olarak gerçekleştirmişti. Althusser, daha önce varlığını öne sürdüğü “kuramsal pratik”in özerkliğini de böylece reddediyordu.

Althusser, 1960’larda Batı Marksizminde başlayan kuramsal arayış ve eleştiri hareketinde önemli bir rol oynadı ve kendisinden çok farklı temellerden yola çıkan Marksist kuramcılara da “ekonomizm”, “hümanizm”, “historisizm” konularında, tartışılacak özgün malzeme üretti.
Althusser’in öbür yapıtları arasında Montesqtiieu, la politique et Ihistoire (1960; Montesquieu, Siyaset ve Tarih), Linine et la philosophie (1968; Lenin ve Felsefe, 1976), Riponse d John Lems (1973;’ John Lewis’e Yanıt, 1978) ve Ğliments d’auîocritique (1974; Özeleştiri Öğeleri, 1991) sayılabilir. Bazı yazılan Türkçede İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları başlığıyla derlenmiştir.

kaynak: Ana Britannica

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ALTHUSSER (Louis)


fransız filozof
(Birmandreis, Cezayir, 1918 - La Verriore 1990).

1948’de felsefe öğretmeni oldu;
Ad:  Louis Althusser3.jpg
Gösterim: 464
Boyut:  10.8 KB
Ecole normale supörieure’de görev aldı. 1948’den başlayarak marxçı kuram alanında önemli çalışmalar yaptı. Althusser, Marx'ın gençlik yapıtlarını Kapital’den ayırarak Hegel'in etkisine sıkı sıkıya bağlamaya yönelir. Ona göre' marxçılık, Kapital ile başlar. Marxçı diyalektik, ayakları üzerine oturtulmuş bir hegelci diyalektik değildir. Başka t.r deyişle, marxçılık ile hegelcilik arasında tam bir kopuş vardır. Althusser, üstbelirlenim kategorisini Freud’dan alır ve genç Marx’ın geliştirdiği yabancılaşma kavramını, bilimsel olmadığını ileri sürerek reddeder. Althusser’in en önemli katkısı, adalet, eğitim, aile gibi kurumlan, devletin ideolojik aygıtı diye adlandırması, bunları, devlete bağlı gerçekler olarak ele alması ve böylece devlet konusundaki klasik açıklamalara yenilik getirmesidir. Öte yandan Althusser, bilimkuramsal özne kavramını ele alır ve doğruluğun genel bir ölçütü olduğu düşüncesini çok önceden yıkmış olan Spınoza’ya hayranlık duyar, felsefenin, son kertede, kuram alanında ortaya çıkan bir sınıf mücadelesi olduğu görüşünü geliştirir. Başlıca yapıtları: Pour Marx (1965), Lire'le Capital" (1965), Felsefe ve bilim adamlarının kendiliğinden felsefesi (Philosophie et philosophie spontanöe des savants, 1967), Lenin ve felsefe (Lönine et la philosophie, 1969), John Lewıs'e mektup (Röponse â John Lewis, 1973). Komünist partisi’nin siyasetiyle uzlaşamayınca başlıca şu iki yazıyla siyasal tartışmalara katıldı: 22e CongrĞs (1977) ve özellikle Ce qui ne peut plus durer dans le parti communiste (1978). Aralık 1980’de hastaneye kaldırıldı ve daha sonra karısını öldürmekle suçlandı; ama dava, delil yetersizliğinden düştü (aralık 1981).

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
26 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
30 Aralık 2015 / asla_asla_deme Siyaset ww
8 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww