Arama

Gotama Buda

Güncelleme: 4 Mayıs 2016 Gösterim: 9.088 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Gotama Buda

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gautama Buddha, M.Ö. 563-483 arasında Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ruhani öğretmen ve Budizm'in kurucusu olan Hint'li ruhani liderdir. Doğduğunda adı Siddhārtha Gautama'dır (Sanskrit; Pali: Siddhāttha Gotama). Prens Siddharta ya da Śākyamuni (Sakya kabilesinden gelen bilge) adlarıyla da anılır.
Aydınlanmış kişi
anlamına gelen Buddha ise, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Siddharta Gautama'da oluşan ruhani bir değişimi anlatmak için kullanılır.
Budistler tarafından tüm dünyada Buda olarak kabul edilir. Doğum ve ölüm tarihleri kesin değildir. 20. yüzyıl bilimadamlarının çoğu İÖ ö. 560 - d. 483 tarihlerini uygun bulurken, ölümü için 410 ile 400 yıllarını öneren tarihçiler de bulunmaktadır.
Gautama, Shakyamuni (Pali'deki Shakya'nın bilgesi, "śakamuṇi" 釋迦牟尼), olarak da bilinir. Budizm'de anahtar imge rolündedir. Yaşamı, konuşmaları ve öğretisi ölümünden sonra sözel gelenekler ile aktarıldı.


Hayatı
Siddharta, Hindistan'ın kuzeydoğusunda, Nepal sınırının yakınlarında bulunan Kapilavastu şehrinde hüküm süren Kral Suddhodana ile kraliçe Maya'nın oğluydu. Gautama klanı ve Sakya kabilesinden olan Siddharta'nın M.Ö. 563 yılında Nepal yakınlarındaki Lumbini'de doğduğu söylenir. On altı yaşındayken kuzeniyle evlendi. Sarayda maddi olarak hiçbir eksiği yoktu. Ama derin bir doyumsuzluk içindeydi. İnsanlarının çoğu yoksul ve sürekli bir şeylere ihtiyaç duyuyorlardı. Zenginler bile sık sık bunalıma ve mutsuzluğa kapılıyorlardı. "Hayat, acılar ve ölümlerle biranda silinen geçici zevklerin ötesinde bir şey olmalı" diye düşündü. 29 yaşındayken, ilk oğlunun doğumundan sonra, bu hayatı bırakması ve gerçeği araması gerektiğine karar verdi. Saraydan, arkasında her şeyini bırakarak ayrıldı ve bir gezgin oldu.
Zamanın kutsal kişileriyle geçirdiği bir süre sonunda bu kişilerin hayat hakkındaki önerileri doyurucu bulmadı. Dünya zevklerinden tamamen el çekmenin, yani çileciliğin gerçek bilgeliğe giden yol olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle birkaç yıl oruç tutarak ve nefsine eziyet ederek yaşasa da bir süre sonra bedenine işkence etmenin sadece beynini bulandırdığını, kendini gerçek yoldan saptırdığını düşünerek dünya zevklerinden el etek çekme fikrinden vazgeçti. Yıllar boyunca (bazı kaynaklarda 9 yıl olduğu söylenir) sadece derin düşüncelere dalarak ve değişik meditasyon teknikleri geliştirerek yaşamını sürdürdü.
Bir gece, Bodhi ağacının altında otururken ilham geldi. Bütün geceyi düşünerek geçirdi, sabaha artık Buddha yani "aydınlanmış olan" olduğuna inandı. Bu sırada otuzbeşindeydi. Hayatının geri kalanında, Hindistan'ın kuzeyini, Ganj kıyılarının kutsal kenti Benares ve dolaylarını yeni felsefesini anlatarak gezdi.
Buddha'nın temel öğretisini, Budistler Dört Asil Hakikat olarak adlandırır:
İnsan hayatı aslında acılardan ibarettir; bu acıların sebebi bencil ve doymak bilmez isteklerdir; insanın bencilliği ve istekleri sona erdirilebilir; sonuçta bütün bu doymak bilmez arzu ve iştah ortadan kaldırıldığında, ulaşılan durum nirvana olarak adlandırılır.
Bencillik ve isteklerden kaçışın yöntemi, "Sekiz Katlı Asil Yol" diye adlandırılır: Doğru görüş, doğru niyet, doğru konuşma, doğru hareket, doğru geçim kaynağı, doğru çaba, doğru düşünme ve doğru meditasyon.


Ayrıca bakınız:


Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2015 01:08
Biyografi Konusu: Gotama Buda nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Gotama Buda

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Gotama Buda.jpg
Gösterim: 587
Boyut:  40.8 KB

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Kaynak: NTV Yayınları

Buda
MÖ. 5. yüzyılda, Buda (''Aydınlanan Kişi'') olarak bilinen Kuzey Hindistan prensi Siddhartha Gautama, aydınlanma vahyine erdi. Buda, aydınlandıktan sonra, Brahmanların kutsal saydığı Vedaların ve kast sistemlerinin mantıksız ve anlamsız olduğunu düşünmeye başladı. 12. yüzyıla gelindiğinde Budizm, yerini, neredeyse tamamen Hinduizme bırakmıştı, ama yine de destekçileri vardı ve Hindistan dışına yayıldı.
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL X-Sözlük
12 Ağustos 2008 / kakarotto Genel Mesajlar
7 Ocak 2015 / _EKSELANS_ Turizm