Arama

Ernest Renan

Güncelleme: 12 Aralık 2015 Gösterim: 5.292 Cevap: 2
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
29 Haziran 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Ernest Renan
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ernest Renan
(d. 28 Şubat 1823, ö. 12 Ekim 1892) Fransız filozof ve yazar.

Hayatı

Ailesi ve doğumu

Breton ahalinin çoğunlukta olduğu Fransa'nın kuzey batısındaki Brittany bölgesindeki liman kasabası Tréguier'de doğdu. Ateşli bir Cumhuriyetçi filika kaptanı balıkçı olan babası komşu kasaba Lannion'dan kraliyetçi bir tüccarın kızı ile evlenmişti. Renan beş yaşındayken babası öldüğünde 12 yaş büyük ablası Henriette ailenin moral kaynağı oldu. Ablasının Tréguier'de bir kız okulunda öğretmenlik yapabilmek için boşuna çabaları sonuç vermeyince yatılı bir kız okulunda öğretmenlik yapmak için Paris'e gitti.

Eğitimi
Renan doğduğu kasabadaki papaz ilahiyat okuluna gitti. Papaz okulunda öğretmenleri kendisi hakkında uysal, sabırlı, gayretli, özenli ve eksiksiz diye not tutmuşlardı. Rahipler ona matematik ve Latince öğretirken annesi onun eğitimini tamamlamıştı.Renan'ın annesi cetleri Bordo'dan göç etmiş olan yarı Breton'du. Renan, kendisinin Gaskon ve Breton tabiyatının tamamen iki farklı kutupta olduğunu söylerdi.

1838 yılının yazında, Renan Tréguier kolejindeki bütün ödülleri kazandı. Kız kardeşi öğretmenlik yaptığı okulunu doktoruna kardeşinden bahsetti, o da aristokrasi ile rahipler arasında arkadaşlık teşkil etmeyi amaçlayan genç Katolik asillerin ve en başarılı öğrencilerin alındığı Aziz Nicholas du Chardonnet papaz okulunun idaresi görevindeki Félix Antoine Philibert Dupanloup'a söyledi. Dupanloup, henüz sadece 15 yaşında olan ve hiç Britanny dışına çıkmamış olan Renan için gönderildi. Din ona Tréguier ve Paris'dekinden tamamen farklı göründü. Başkentin yüzeysel, parlak sözde bilimsel Katolikliği Breton ustalarının sade inancını kabul eden Renan'ı tatmin etmedi.
tarihi ve siyasi teoriler üzerine etkili tarihi araştırmaları ile tanınmıştır.
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2015 18:38 Sebep: Düzenlendi.
Biyografi Konusu: Ernest Renan nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ernest Renan (1823 Tréguier-1892 Paris)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
Ernest Renan; Fransız filozof, tarihçi ve ilâhiyatçıdır.
Köklü bir ilâhiyat öğrenimi gördü. Kutsal Kitap'ın metnini inceledi, eleştirilerde bulundu ve 1845'te kiliseden ayrıldı. Yaşamının bu yıllarını "Souvenirs d'Enance et de Jeunesse" (Çocukluk ve Gençlik Anıları, 1883) adlı yapıtında anlattı. Daha sonra Yahudi dilleri üzerine çalışmalar yaptı. "L'Avenir de la Science" (Bilimin Geleceği, 1848-1849) adlı yapıtında, tüm sorunların bilim yoluyla çözülebileceğini, bilimin giderek dinin yerini alacağını savundu. Suriye'de, eski Fenike'de yaptığı arkeolojik çalışmalar sonucu bölgenin topografyasını öğrendi ve bu bilgileri "Vie de Jésus" (İsa'nın Yaşamı, 1888) adlı kitabında kullandı. Bu kitap, daha sonra "L'Histoire des Origines du Christianisme" (Hristiyanlığın Kökenlerinin Tarihi, 1888-1890) adlı 8 ciltlik çalışmanın 1. cildini oluşturdu. Daha sonra, 5 ciltlik "L'Histoire du Peuple d'İsrael" (İsrail Halkının Tarihi, 1888-1896) adlı çalışmasını yayımladı. Bilimin yeterliliği konusunda kimi şüpheleri de içeren dinî, politik ve toplumsal konulardaki görüşlerini "Dialogues et Fragments Philosophiques" (Felsefî Konuşmalar ve Denemeler, 1876) adlı yapıtında ortaya koydu. Kuşağı üzerindeki etkisi büyük olan ve bir üslup ustası olarak değerlendirilen Renan, yapıtlarını "kaybolan inancımın hayaletleri" sözleriyle betimlemiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2015 18:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ernest Renan

Ad:  Ernest Renan.jpg
Gösterim: 379
Boyut:  124.0 KB

Benzer Konular

8 Nisan 2016 / virtuecat Bilim ww
3 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
3 Ağustos 2010 / Alvarez Ocean Sinema ww
10 Ekim 2012 / Efulim Bilim ww
19 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww