Ziyaretçi
Murphy ve Yhprum Kanunları
Murphy Kanunları Amerikalı mühendis Edward A. Murphy tarafından, başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine söylenen sözlerdir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kaptan Murphy 1949'da; insan bedeninin en fazla ne kadar ivmeye dayanabileceğini bulmasını sağlaması gereken, U.S. Air Force'un roket nakliye programı için mühendis olarak test alanında bulunuyordu. Çok pahalı olan bu deney sırasında denek üzerine 16 adet ölçüm cihazı bağlandı.
Bir personelin tüm cihazları yanlış bir yöntemle bağlaması, deneyin başarısız olmasına yol açtı. Bu deneyim Murphy'nin temel kanununu oluşturmasını sağladı :
"Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir."
Bu parola, modern teknikte analitik ölçüt olarak hataları önleme stratejisi olarak kullanılır ve görünen en esprili; ama aslında ciddi bir temel üzerine oturtulmuş kanundur.
MURPHY KANUNLARI
:Murphy'nin 1. Kanunu : Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir.
Murphy'nin 2. Kanunu : Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.
- Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir.
- Her şey düşündüğünden daha fazla vaktini alır.
- Bir şeyin ters gidebileceği olasılıkları engelleseniz bile, anında yeni bir olasılık ortaya çıkacaktır.
- Bir şeyin olma olasılığı, istenme olasılığı ile ters orantılıdır.
- Er ya da geç olası en kötü koşullar zincirlemesi vuku bulacaktır.
- Ne zaman bir şeyden vazgeçseniz, vazgeçtiğiniz o şey size geri gelir.
- Olmuyorsa zorlayın, kırılırsa zaten değişmesi gerekirdi.
YHPRUM KANUNLARI
Murphy <=> Yhprum
Adına dikkat ederseniz, Murhpy kurallarını elestirmek icin onun tam tersi olarak olusturdugunu anlayabilirsiniz. Yhprum kanunlarının basit bir özeti, “Çalışabilen her şey, çalışır.” olarak gösterilebilir. Örneğin, “bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir.” Yani olaylara tamamen olumsuz bakmanin yanlis olacagi ve yanlis giden sureclerde de dogru sonuclarin gerceklesebilecegi belirtiliyor.
Anahtar kelime olarak “denge” demistik. Murphy‘de “kaos”un “düzen” üzerindeki baskisina, Yhprum‘da “kaos” icerisinde de “düzen” olabilecegi sonucunu çıkarabiliriz.
Derlemedir
BAKINIZ
> Edward Aloysius Murphy
Son düzenleyen perlina; 21 Ağustos 2017 21:40