Arama

Girişim

Güncelleme: 30 Ağustos 2011 Gösterim: 8.112 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
7 Şubat 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
GİRİŞİM

Sponsorlu Bağlantılar
Işığın dalga özelliğini en iyi açıklayan olaylardan birisi girişim olayıdır... Girişim olayını su dalgaları örneği ile açıklayabiliriz. Suya bir taş atarsanız iç içe halkalar oluşur, benzer olarak suya daldırılmış iki çubuk düşünelim, bunlar elektrikli bir motor sayesinde devamlı iç içe halkalar oluştursun, o zaman bu iki kaynaktan gelen yuvarlak dalgalar birbirlerini bir çok noktada keser. Burada üç önemli olasılık vardır:

1. Dalga tepeleri üst üste gelince en yüksek noktalar oluşur,

2. Dalga çukurları üst üste gelince en çukur noktalar oluşur,

3. Bir dalganın tepesi ile diğerinin çukuru üst üste gelirse orada herhangi bir dalga hareketi gözlenmez


Bu olay dalgaların genel bir özelliğidir...İki dalga bir birini nötrleyebilir... Işığın dalga olduğunu iddia etmemizdeki temel neden ışığın dalgaların özelliklerini göstermesiydi..eğer iki eş (frekansları ayni) ışık kaynağını düzgün bir deney sistemi oluşturup bir perdenin önüne koyarsak perdede birbirini takip eden karanlık ve aydınlık çizgiler görürüz... iste burada karanlık yerler ışık dalgalarının birbirini yok ettiği yerleri gösterir... çok aydınlık yerler ise ışık dalgalarının birbirlerini güçlendirdikleri yerleri belirtir...


LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
16 Şubat 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Girişim: Aynı doğaya ait olan, iki veya daha çok dalga (burada sözkonusu dalga ışık) aynı noktadan aynı anda geçtiklerinde, anlık dalga yüksekliği, birleşen iki veya daha çok dalganın anlık dalga yüksekliklerinin toplamı olur... Yeni bir dalga üretilmiş olur. Aşağıdaki resimde aynı dalgaboylu dalgaların girişimi sembolize edilmiştir:
imaj22
Soldaki durum yapıcı girişimi, sağdaki ise yıkıcı girişimi simgelemektedir. Yıkıcı bir girişimde olayda görev alan dalgaların dalga yükseklikleri aynı olduğunda birbirlerini anlık olarak yok eder.
Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Girişim

Benzer ya da birbiriyle ilintili iki ya da ikiden çok dalga hareketinin, dalgaların genliğinde yeni bir biçim oluşturmak üzere etkileşmesi.

Ses, ışık, su dalgaları gibi her türlü dalga hareketinde girişim meydana gelebilir. Çoğu kez bir noktada girişim sonucunda oluşan yeni genlik, dalgaların o noktadaki genliklerinin toplamına eşittir. Girişen dalgalar arasında faz farkları varsa, belirli girişim şekilleri oluşabilir.

Girişim en iyi ışıkta gözlenir. Bir kaynaktan çıkıp topluiğne deliği kadar küçük bir delikten geçerek, yine aynı küçüklükte ve birbirine yakın iki delikten daha geçmek durumunda bırakılan ışık, karşısındaki bir ekranda art arda karanlık ve aydınlık çizgiler oluşturur. Bu olaya ışığın girişimi, karanlık ve aydınlık kuşaklara da girişim saçakları denir. İlk kez 1801'de Thomas Young bu durumu gözlemiş, bu ve buna benzer girişim saçakları, Fresnel ve Young'ı, ışığı, dalga kuramıyla açıklamaya yöneltmiştir. Girişimin meydana gelmesi için ışık demetinin homojen olması (bu nedenle eskiden tek kaynaktan çıkan ışık kullanılırdı; günümüzdeyse iki lazerden yararlanılır), ışık demetleri arasındaki açının çok büyük olmaması, demetlerin birbirleriyle dik açı oluşturacak biçimde polarılmış olmaması ve şiddetlerinin hemen hemen aynı olması gerekir.

Girişen iki ışık demetinin katettikleri yollar arasındaki fark, dalga boylarının tam katlarına eşitse aydınlık bir saçak oluşur. Aralarında 180°lik faz farkı varsa, yani katettikleri yollar arasındaki fark, yarım dalga boylarının tamkatlarına eşitse, karanlık bir saçak oluşur.

Sabun köpüğü ya da su yüzeyindeki yağ gibi ince filmler de beyaz ışığı yansıtırken, çeşitli renkler ortaya çıkarır ve monokromatik ışıkta saçaklar oluştururlar. Bu durumda, ön ve arka yüzeylerden yansıyan ışınlar arasındaki faz farkına bağlı olarak bazı doğrultularda karanlık, bazı doğrultulardaysa aydınlık saçaklar meydana gelir. İnce filmlerin verdiği renkli kuşakların belli bir biçiminin olmayışı, film kalınlığının düzensizliğinden ötürüdür. Laboratuvarlarda yapılan girişim deneyleriyle dalga boyları ölçülebilir. En duyarlı ölçümler, girişimölçerlerle yapılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

26 Ağustos 2008 / karayel Taslak Konular