Arama

Yalıtım Nedir?

Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 14.719 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Kasım 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yalıtım
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan
enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır:
  • Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar
  • Elektrik akışını önlemek için, elektrik yalıtkanlar
  • Ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar
Bir malzeme her yönden yalıtkan olmayabilir. Örneğin, elmas mükemmel bir elektrik yalıtkanı iken, çok kötü bir ısı yalıtkanıdır. Sentetik haldeki saf elmas, ısıyı bakırdan daha iyi iletir ve oda sıcaklığında bilinen en iyi ısıl iletkenlik katsayısına sahip katı malzemelerden biridir. Yani oda sıcaklığında bilinen en kötü yalıtkanlardan biridir.
Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isıl yalıtım, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur. Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #2
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
Yalıtım Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır:Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar. Elektrik akışını önlemek için, elektrik yalıtkanlar. Ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar. Bir malzeme her yönden yalıtkan olmayabilir. Örneğin, elmas mükemmel bir elektrik yalıtkanı iken, çok kötü bir ısı yalıtkanıdır. Sentetik haldeki saf elmas, ısıyı bakırdan daha iyi iletir ve oda sıcaklığında bilinen en iyi ısıl iletkenlik katsayısına sahip katı malzemelerden biridir. Yani oda sıcaklığında bilinen en kötü yalıtkanlardan biridir.Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isıl yalıtım, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur.Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar.


Benzer Konular

6 Şubat 2016 / Misafir X-Sözlük
15 Aralık 2015 / üveylem Moda
6 Ocak 2007 / Girayesti Meslekler
6 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış