Arama

Katı Hal (Katıhal) Fiziği

Güncelleme: 11 Ağustos 2012 Gösterim: 4.396 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Katı Hal Fiziği
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Katı hal fiziği, yoğun madde fiziğinin geniş bir dalı olup, şekli değiştirilemez maddelerle veya katılarla ilgilenir. Katı hal fiziği teorisinin ve araştırmalarının en önemli konuları kristallerdir. Çünkü bir kristalin atomları genellikle düzenli (periyodik) dizildiğinde matematiksel modeli daha kolay çıkartılabilir. Bu düzenli yapıya da kristalin karateristiği denir. Katı hal fiziğinde genellikle kristallerin incelenmesinin diğer bir nedeni de elektrik, magnetik, optik ve mekanik özelliklerinin çeşitli mühendislik alanları için önemli olmasıdır.
Pek çok katı hal fiziğini teorisinin ana çatısı rölativistik olmayan kuantum mekaniğinin Schrödinger dalga denklemidir. Periyodik bir potansiyeldeki elektronların dalga fonksiyonunu karakterize eden Bloch teorisi, pekçok analiz için önemli bir başlangıç noktasıdır. Bloch teorisi sadece periyodik potansiyellere uygulanabildiğinden sadece yaklaşık sonuçlar verir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Katı Hal Fiziği
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Katıların yapısı ve özelliklerini ve katılarla ilgili olayları ele alan fizik dalı. Yarı iletkenlik, ısıl iletkenlik, fotoelektrik olay gibi başlıca konuları inceler. Elektronik alanında, katı hâl fiziği büyük önem taşır. Transistörler ve entegre devreler, birer katı hâl aygıtıdır.

In science we trust.

Benzer Konular

10 Haziran 2011 / kompetankedi Fizik
3 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Kasım 2012 / EFSA Soru-Cevap
14 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Fizik