Arama

Meissner Etkisi

Güncelleme: 15 Ağustos 2012 Gösterim: 3.028 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Meissner Etkisi - Fizikte Meissner Etkisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Süper iletkenler sıfır elektriksel dirence sahiptirler. Bunun yanında manyetik alanı itme gibi bir özellikleri daha vardır (diamanyetik). Yüklü bir parçacık bir eksen etrafında döndüğünde bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alanın yönünü parçacığın dönme yönü belirler. Atomlarda manyetik alan oluşturan tanecik elektrondur. Proton ve nötronun etkisi çok küçük olduğundan ihmal edilir. Bir atomun veya molekülün elektron dizilişini yazıldığında bazılarının eşleşmiş bazılarının ise eşleşmemiş olduğu görülür. Eşleşmiş elektronların dönme yönleri birbirine ters olduğundan oluşturdukları manyetik alanlar birbirlerini sıfırlayacaklardır. Elektron dizilişi yazılan maddenin bütün elektronları eşleşmiş ise net bir manyetik alan oluşmayacağından bu tür maddeler manyetik alandan etkilenmezler ve diamanyetik olarak isimlendirilirler. Bu olaya Meissner etkisi (akı dışarlanması) adı verilir.

Magnet 4

  • Meissner etkisinin görüldüğü bir deney

images

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Kuantum Levitasyonu İle Uçan Diskler Oluşturmak

Sponsorlu Bağlantılar
gv2s0028600

Tel Aviv Üniversitesi fizik ve astronomi bölümündeki araştırmacılar kuantum levitasyonu denilen fenomenden yararlanarak süper iletkenlerin havada daireler çizebildiği bir düzenek oluşturdular.

Meissner Efekti'de denilen bu olay özetle maddenin stabilken süper iletken durumuna geçmesiyle birlikte kendi içerisindeki manyetik alanın tamamını dışarı iterek yüzeyinde çok ince bir manyetik alan oluşturması temeline dayanıyor. Bu maddeler çok düşük sıcaklıklarda süper iletken düzeyine ulaştıklarında tamamen diamanyetik hale geliyorlar. Yani dışarıdan bir manyetik alan etki ettiğinde buna tamamen eşit ve karşıt bir manyetik alan oluşturarak kendilerini havada kilitleyebiliyorlar. İtriyum Baryum Bakır Oksit denilen bir madde sıvı nitrojen ile yeteri kadar soğutulduğunda süper iletkene dönüşebiliyor ve bu kadar düşük bir sıcaklıkta bile literatürdeki en sıcak süper iletken ünvanına sahip oluyor.

Bu konuda oluşturulan bir videoda İtriyum Baryum Bakır Oksit'ten yapılan bir disk, sıvı nitrojen ile soğutulduktan sonra görüntülerdeki aygıta karşı koyarak havada durabiliyor. Ayrıca havada kilitlendiği sırada diskin açısınında korunduğu rahatça görülebiliyor. Devamında ise bu diskin mıknatıslardan oluşan dairesel bir düzenek etrafında tıpkı Maglev yüksek hızlı trenleri gibi hareket ettiği görülebiliyor.


Kaynak : Bilim org (14 Ağustos 2012)


Benzer Konular

14 Temmuz 2012 / Misafir Çevre Bilimleri
12 Ağustos 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri