Arama

Polarılma (Kutuplanmış Işık)

Güncelleme: 9 Eylül 2009 Gösterim: 2.968 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Polarılma (Kutuplanmış Işık)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Eğer bir ışık demeti ya da başka herhangi bir ışınım türü belirli bir doğrultuda öbür doğrultulara oranla daha fazla titreşiyorsa, o ışınım ya da ışık demeti polarılmış ya da kutuplanmış demektir. Bunu anlamak için ışığın bir tür dalga hareketi olduğunu anımsamak gerekir. Işık belli bir doğrultuda yol alırken, dalga hareketi yanlara doğru gerçekleşir; yani dalganın titreşim doğrultusu ile ilerleme doğrultusu birbirine diktir, bu yüzden de ışık dalgaları "enine dalga" olarak tanımlanır. Sıradan bir ışık demeti, olanaklı bütün yan doğrultularındaki enine dalga hareketlerini içerir. Bu hareketleri göremememizin bir nedeni, bunların son derece hızlı gerçekleşmesidir (sarı ışıkta saniyede yaklaşık 500 trilyon dalga hareketi bulunur).
Bir el feneri, sıradan bir elektrik ampulü ya da Güneş'ten gelen ışık "kutuplanmamış" ışıktır, çünkü bunlarda dalgalar bütün doğrultularda yana doğru titreşir. Kutuplanmış ışıkta ise, dalgalar belirli bir doğrultuda başka doğrultulardakilerden daha çok titreşir; bu tür bir kutuplanmış ışık çeşitli yollardan elde edilebilir. Örneğin sıradan, kutuplanmamış ışık Polaroid gibi polancı bir filmden geçirilebilir; bu, saydam plastik ya da cam levhalar arasına yerleştirilmiş ve her iki yüzü herapatit denen kimyasal bir maddeyle kaplanmış ince bir filmdir.
İki polarıcı filmi birbirinin karşısına tutar ve bunlardan birini kendi çevresinde yavaş yavaş döndürürseniz, bu iki filmden geçip gelen ışık giderek soluklaşır ve öyle bir an gelir ki, ışığın neredeyse tümü yok olur; ama eğer ilk filmi döndürmeyi sürdürürseniz, ışık yeniden artmaya başlar. Bu olay, her bir filmin yalnızca belirli bir yan doğrultudaki dalga hareketinin geçmesine izin vermesinden kaynaklanır. Eğer bu iki film geçmesine izin verecekleri dalga hareketlerinin doğrultuları aynı olacak biçimde konumlandınlırsa, o zaman ışığın büyük bölümü geçebilir. Ama filmlerden biri, birincisinden geçen ışığın bir bölümü ikinci film tarafından kesilecek biçimde döndürülürse, öyle bir konuma gelinir ki, birincisinden geçen ışığın dalga hareketinin doğrultusu ile ikincisinden geçebilecek olanın doğrultusu birbirine dik duruma gelir ve işte o zaman bu iki filmden hiçbir ışık geçmez. Buna, "çapraz" düzenleme denir.
Fizikçiler, çeşitli maddelerin incelenmesinde ve ışık konusundaki araştırmalarda polanlmış ışıktan yararlanırlar; polanlmış ışık başka uygulamalarda da kullanılır. Çapraz olarak düzenlenmiş iki polancı filminin arasına uygun bir saydam plastik parçası yerleştirilirse, filmlerden hiçbir ışık geçmeyebilir; ama bu plastiğe bir kuvvet uygulanırsa, plastiğin özellikleri değişir ve bir parça ışık geçebilir. Bu durumda plastiğin üzerinde renkli çizgiler oluşur. Bu renkli çizgilerin oluşturduğu desen uygulanan kuvvete bağlıdır. İşte inşaat mühendisleri bu olgudan yararlanarak, gerçekleştirecekleri köprü, bina gibi büyük ve pahalı yapılarda hangi kuvvetlerin doğabileceğini araştırabilirler. Bunun için önce köprünün küçük ve ucuz bir modeli yapılır ve bu model uygulanan çeşitli kuvvetler altında, polarılmış ışıkla incelenir. Böylece mühendis inşaata başlamadan önce, tasarımını yaptığı köprünün taşıması gereken yüklere dayanıp dayanmayacağını, bazı kesimlerinin tasarımının değiştirilmesinin gerekip gerekmediğini belirleyebilir.
Televizyon görüntülerini taşıyan radyo dalgaları da polarılmıştır. Bir vericinin göndereceği dalgaların kutuplanma doğrultusu anten düzeniyle belirlenir. Görüntüyü net olarak alabilmesi için alıcı televizyonun anteni de verici anteniyle tam olarak aynı açıda olacak biçimde ayarlanmalıdır.
Kutuplanmış ışık üretmek ya da incelemek için çoğu zaman Nicol prizmalarından yararlanılır; bu prizmalar, iki kalsit (kalsiyum karbonat) parçasının belirli doğrultularda kesildikten sonra tekrar birbirlerine yapıştırılması yoluyla hazırlanır. Bazı maddeler polarılmış ışığın doğrultusunu değiştirebilir ya da bu ışığı döndürebilir. Nicol prizmalarından oluşan polarimetre, dönme derecesini ölçmek için kullanılır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mayıs 2013 / Misafir Uzay Bilimleri
20 Eylül 2017 / Misafir Fizik
27 Kasım 2009 / Kral_Aslan Asker tr
22 Şubat 2010 / Daisy-BT Sinema tr
6 Mayıs 2017 / Safi X-Sözlük