Arama

Gama Işını (Gama Işıması)

Güncelleme: 12 Ağustos 2011 Gösterim: 6.061 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Kasım 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Gama ışını, gama-ışını veya gamma ışıması (simge:γ), öğecik altı parçacıkların etkileşimden kaynaklanan, belirli bir titreşim sayısına sahip elektromıknatıssal ışınımdır; genelde uzayda gerçekleşen çekirdeksel tepkimelerin sonucunda üretilirler.

Sponsorlu Bağlantılar
200pxgammadecay17762404
Gamma ışınları

İlk defa, Paul Villard adlı Fransız kimyager-fizikçi, radyum ile çalışırken gama fotonlarını farketti. Villard'ın farkettiği bu fotonlara, Rutherford gama ışınımı adını vermiştir. Bu ışınlar atom çekirdeğinin enerji seviyelerindeki farklılıklardan meydana gelir. Çekirdek bir alfa veya bir beta parçacığı çıkarttıktan sonra genellikle kararlı bir durumda olmaz. Fazla kalan çekirdek enerjisi bir elektromanyetik radyasyon halinde yayınlanır. Gama ışınları, beta ışınlarından daha yüksek enerjili ve dolayısıyla daha girici (nüfuz edici) ışınlardır. g ile sembolize edilirler.

200pxalfabetagammaradia
Alfa ışıması (üst) bir parça kâğıt ile bile durdurabilir. Beta ışıması için daha kalın bir madde lazımdır (örneğin pleksiglas). Gamma ışıması ise çok kalın maddelerin hepsinden geçebilir

Gama ışınları, diğer elektromıknatıssal ışınlar arasında, en yüksek titreşim sayısına ve en düşük dalga boyuna sahiptirler. Taşıdıkları erke düzeyi nedeniyle yaşayan hücrelere önemli zarar verirler. Gama ve x ışınlarının, alfa ve beta parçacıklarına göre madde içine nüfuz etme kabiliyetleri çok daha fazla, iyonlaşmaya sebep olma etkileri ise çok daha azdır. İyonize etme gücünün daha düşük olması, onun kalın cisimlerden kolayca geçmesini sağlar. Gamma ışını, birkaç santimetre kalınlığındaki kurşun tuğlalarla ve sadece belli bir kısmı durdurulabilir. Madde içerisinden geçerken üstel bir fonksiyon şeklinde bir şiddet azalmasına uğrarlar. Yüksüz olduklarından elektrik ve manyetik alanda sapma göstermezler.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Mart 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
GAMMA IŞINLARI NEDİR?

Sponsorlu Bağlantılar
Gamma ışınlan uyduların en kısa dalgalı radyasyon örneği değildir. Gamma ışınlan onlardan da kısa devrelidir ve evrenin en enerjik süreci sonucu ortaya çıkarlar.Bazı gamma ışın kaynaklan henüz tanınmamaktadır. En şaşırtıcı olanı da, uzayın bazı yerlerinde (çok uzaklarda) apansız, kısa süreli gamma ışını doğmasıdır. Bunların şiddetli patlamalar sonucu oluştuğu sanılmaktadır. Avrupa COS-1 uydusu, fırlatılış tarihi olan 1975′den bu yana gamma ışınlarını incelemektedir. Gökyüzünün her dalga boyundan görünümlerini karşılaştıran, gamma ve X ışınlarından ültraviole’ye, görülebilen radyo dalgalarına kadar tüm görüntüleri kıyaslayan astronomlar, evreni yöneten süreçleri eskisinden çok daha iyi anlayabilmektedirler.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gamma Işınları

Nükleer dönüşüm sırasında bazı radyoaktif maddelerce yayılan elektromanyetik ışınım.

Kendilerine eşlik eden alfa ve beta ışınlarından, yüksek nüfuz yetenekleri ve manyetik ya da elektriksel alanlarda sapmayışlarıyla ayırt edilirler. Parçacıkların, karşıt parçacıklarıyla çarpışıp yok olurken ışınıma dönüşmeleri sırasında da gamma ışınları oluşur. Gamma ışınlarının dalga boyu, kendilerini yayan maddeye bağlıdır ve 3,9x10-10 metreyle 4,7x10-13 metre arasında değişir. Bilinen elektromanyetik tayfın kısa dalga bölgesinin en ucunda yer alırlar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Şubat 2017 / _KleopatrA_ Bilim ww
21 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Matematik
31 Ocak 2016 / Baturalp X-Sözlük