Arama

Vasco da Gama

Güncelleme: 11 Şubat 2017 Gösterim: 18.507 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Vasco da Gama

Ad:  Vasco da Gama1.jpg
Gösterim: 1661
Boyut:  54.4 KB

VİDİGUEİRA İ. KONTU
Sponsorlu Bağlantılar
(d. y. 1460, Sines, Portekiz - ö. 24 Aralık 1524, Koçin, Hindistan)
Portekizli denizci.

Hindistan’a düzenlediği üç seferle (1497-99, 1502-03, 1524) Avrupa’yı Ümit Burnu üzerinden Doğu’ya bağlayan denizyolunu açması dünya tarihinde yeni bir dönem başlatmış, ayrıca Portekiz’in dünya çapında bir güç haline gelmesine katkıda bulunmuştur.

Yaşamı


Soylu bir ailenin üçüncü oğluydu. Babası Estevâo da Gama Portekiz’in güneybatısındaki Alentejo eyaletinde Sines Kale- si’nin komutanıydı. Vasco da Gama’nın gençlik yıllarına ilişkin fazla bilgi yoktur. Dikenin iç kesimlerindeki Evora’da eğitim gördüğü sanılmakta, matematik ve denizcilik öğrendiği bilinmektedir. 1492’de Portekiz kralı II. Joâo tarafından Lizbon’un güneyi Setübal ile ülkenin en güneyindeki Algarve’ye gönderildi. Görevi, bu limanlarda bulunan ve barış zamanında Portekiz gemilerini yağmalayan Fransız gemilerini ele geçirmekti. Gama bu görevi en iyi biçimde yerine getirdi.

Prens Henrique o Navegador’un denizyoluyla Asya’ya ulaşma politikasını sürdüren II. Joâo, Hindistan’a bir filo göndermeyi tasarlıyordu. Böylece, Hindistan’ın ve öteki Doğu ülkelerinin ticaretini ellerinde tutan Müslümanların bu alandaki tekellerini kırabilecekti. Bu sefere komutan olarak önce Estevâo da Gama seçildi; ama onun ölümü üzerine yerini Vasco da Gama aldı. Aynı tarihlerde II. Joâo’nun ölümünden sonra yerine I. Manuel geçtiğinden (1495), Gama’nın hangi kral tarafından bu göreve getirildiği kesin olarak bilinmemektedir. Bazı tarihçilere göre, görev önce Gama’nın büyük ağabeyi Paulo’ya önerilmiş, ama Paulo sağlık sorunları yüzünden öneriyi geri çevirmiştir.

İlk yolculuğu


Da Gama 8 Temmuz 1497 günü dört gemilik bir filo ile Lizbon’dan yola çıktı. Komutası altında, “Sâo Gabriel” ve “Sâo Rafael” adlı, üçer direkli, yaklaşık 120’şer tonluk orta boy iki yelkenli, “Berrio” adlı 50 tonluk bir karavela ve 200 tonluk bir erzak gemisi bulunuyordu. Adamları arasında ikisi Arapça, biri de değişik Bantu lehçelerini konuşan üç çevirmen vardı. Gemilere ayrıca, keşfedilen bölgelere dikilmek üzere, Portekiz egemenliğinin sembolü olan taş sütunlar (padrâo’ lar) yüklenmişti.

Da Gama’ya Cabo Verde Adalarına kadar ünlü Portekizli denizci Bartolomeu Dias eşlik etti. 15 Temmuz’da Kanarya Adalarını
geçerek 26 Temmuz’da Cabo Verde Adalarındaki Sâo Tiago’ya ulaşan filo, 3 Ağustos’a değin orada kaldı. Da Gama, daha sonra Gine Körfezindeki akıntılara kapılmamak için, Atlas Okyanusunun güneyinden Ümit Burnuna doğru büyük bir yay çizerek 7 Kasım’da Santa Helena Koyuna (bugün Güney Afrika’da) ulaştı. Filo oradan 16 Kasım’da ayrıldı, ama ters rüzgârlar nedeniyle Ümit Burnunu ancak 22 Kasım’da geçebildi. Da Gama üç gün sonra Mossel Koyunda demirleyip oradaki adalardan birine bir padrâo dikti ve erzak gemisinin parçalanmasını emretti. 8 Aralık günü yeniden yola çıkan filo, Noel günü Natal kıyılarına vardı. 11 Ocak 1498’de Natal ile Mozambik arasında bulunan küçük bir ırmağın ağzında demirleyerek burada beş gün kaldı.

Denizciler bu ırmağa Cobre (Bakır) Irmağı adını verdiler. 25 Ocak günü filo bugün Mozambik’te bulunan Quelimane Irmağına ulaştı. Irmağa Bons Sinais Irmağı (Uğurlu Irmak) adı verildi ve oraya da bir padrâo dikildi. Bu sırada tayfalar arasında iskorbüt salgını başlayınca Vasco da Gama hastaların iyileşmesi ve gemilerin onarımı için bir ay orada kaldı.

Filo, 2 Mart günü Mozambik Adasına ulaştı. Ada halkı Portekizlilerin de kendileri gibi Müslüman olduklarını sandı. Bu arada Vasco da Gama, onların Arap tüccarları ile ticaret yaptıklarını ve o günlerde altın, gümüş, mücevher ve baharat yüklü dört Arap gemisinin limana geldiğini öğrendi. Ayrıca kendisine uzun süredir aranan efsanevi Hıristiyan hükümdar Keşiş Yohannes’in adanın iç kesimlerinde yaşadığı ve birçok kıyı kentini denetimi altında bulundurduğu anlatıldı. Mozambik sultanı, Gama’ya iki kılavuz verdi, ama bunlardan biri Portekizlilerin Hıristiyan olduklarını öğrenince kaçtı.

7 Nisan günü, bugün Kenya’da bulunan Mombasa’ya ulaşan Vasco da Gama 14 Nisan’da, bugün gene Kenya sınırları içinde yer alan Malindi’de demirledi. Buradan, Hindistan’ın güneybatısındaki Kalikut’a (bugün Kojikod) giden yolu bilen bir kılavuz alındı. Hint Okyanusunda 23 gün süren bir yolculuğun sonunda Hindistan’ın Gat Sıradağları göründü; 20 Mayıs’ta da filo Kalikut’a ulaştı. Da Gama, Hindistan’a ulaştığını kanıtlamak için buraya bir padrâo dikti. O sıralarda Güney Hindistan’ın en önemli ticaret merkezi olan Kalikut’un hükümdarı (zamorin) tarafından iyi karşı- landıysa da onunla bir ticaret antlaşması yapmayı başaramadı. Bunun bir nedeni, bölge ticaretini elinde tutan Müslüman tüccarların düşmanca tutumları, bir başka nedeni de Vasco da Gama’nın yanında getirdiği değersiz armağanlar ve ucuz ticaret mallarıydı. Batı Afrika’da çekici bulunan bu mallar Hindistan’da ilgi uyandırmadı.

Keşif heyeti ile hükümdar arasındaki ilişkiler iyice gerginleşince, ağustos sonunda Kalikut’tan ayrılan Gama, Kral Manuel’e gelenek ve göreneklerini tanıtabilmek için beş altı Hindu’yu da beraberinde götürdü. Goa yakınlarındaki Ancidiv Adasına uğradıktan sonra 8 Ocak 1499’da Malindi’ye ulaştı. Rüzgârın ters yönden esmesi nedeniyle gemilerin Umman Denizini geçmeleri yaklaşık üç ay sürmüş ve bu arada tayfaların çoğu iskorbütten ölmüştü. Da Gama, Malindi’ye de bir padrâo dikti; tayfa sayısının çok azalmış olması yüzünden, “Sâo Rafael” gemisini de yaktırdı. 1 Şubat günü Mozam- bik’e ulaştı ve elinde kalan son padrâo'yu buraya dikti. 20 Mart 1499’da Ümit Burnunu birlikte geçen “Sâo Gabriel” ve “Berrio” gemileri bir ay sonra fırtına nedeniyle ayrı yönlere savruldular. “Berrio” 10 Temmuz günü Portekiz’deki Tejo (Tajo) Irmağının ağzına vardı. Sâo Gabriel’de bulunan Vasco da Gama ise Asor Adalarından Terceira’ya doğru yoluna devam etti ve söylendiğine göre sancak gemisini buradan Lizbon’a gönderdi. Kendisi de 9 Eylül günü Lizbon’a ulaştı, ama Terceira’da ölen ağabeyi Paulo için yas tuttuğundan, kente giriş törenleri dokuz gün sonra yapıldı. Kral I. Manuel, Vasco’ya “dom” unvanını verdi; ayrıca yılda bin cruzado’luk maaş bağladı ve toprak bağışladı.

ikinci yolculuğu


Da Gama’nın bu başarısı karşısında bölgeye bir sefer daha düzenlemeye karar veren I. Manuel, Pedro Âlvares Cabral’ı, 13 gemilik bir filo ile Kalikut’a gönderdi. Ama çok geçmeden Cabral’ın Kalikut’ta kurduğu ticaret üssünde bulunan Portekizlilerin çoğu Müslümanların başlattığı saldırı sırasında öldürüldü. I. Manuel bu olayın intikamını almak ve Hint Okyanusunu Portekiz egemenliği altına sokmak için yeni bir seferin hazırlıklarına girişti. Komutanlığa önce Cabral atandıysa da, daha sonra bu görev Vasco da Gama’ya verildi. Ocak 1502’de amiralliğe yükseltilen Vasco da Gama, 10 gemilik bir filoya komuta edecek, bu gemilere de akrabalarının yönetimi altındaki beşer gemilik iki küçük filo destek olacaktı.

Şubat 1502’de denize açılan Vasco da Gama, Cabo Verde Adalarına uğradıktan sonra 14 Haziran’da Doğu Afrika kıyılarındaki Sofala limanına ulaştı. Mozambik’te kısa bir süre demirledikten sonra bugün Tanzanya sınırları içinde yer alan Kihva’ya doğru yola çıktı. Daha önce Cabral’a kötü davranmış olan Kilwa hükümdarı Emir İbrahim’i Kihva’yı yakmakla tehdit ederek Portekiz’in egemenliğini kabul etmeye zorladı; bunun üzerine emir, I. Manuel’e bağlılık yemini etti.

Arabistan Yarımadasının güneyinden dolaşan Vasco da Gama, sonraki yıllarda Hindistan’daki Portekiz egemenliğinin merkezi durumuna gelen Goa’ya uğradıktan sonra Kalikut’un kuzeyinde bir liman kenti olan Kananor’a doğru yola çıktı; oraya varınca Arap gemilerini beklemeye başladı. Birkaç gün sonra bir Arap gemisi, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 200-400 yolcusuyla limana geldi. Da Gama, yükünü ele geçirdikten sonra, yolcuları içinde hapsettiği gemiyi ateşe verdi ve böylece gemidekilerin hepsini yakarak öldürdü.
Ad:  Vasco da Gama4.jpg
Gösterim: 1193
Boyut:  76.1 KB

Da Gama Kalikut hükümdarının düşmanı olan Kananor hükümdarıyla ittifak yaptıktan sonra Kalikut’a doğru yola çıktı. Kalikut hükümdarının anlaşma önerisini de geri çevirerek Müslümanların limandan kovulmaları için bir ültimatom verdi; ardından gözdağı vermek amacıyla limanı topa tuttu ve Portekiz gemilerine mal satmak için yanaşan 38 Hindu balıkçısını yakalayıp öldürdükten sonra cesetlerini denize attı. Daha sonra Koçin’e gitti ve Kalikut hükümdarının düşmanı olan Koçin hükümdanyla bir anlaşma yaptı. Bu sırada Kalikut hükümdarından bir çağrı aldı, ama bunun bir tuzak olduğunu öğrenince Kalikut yakınlarında Arap gemileriyle savaşa tutuştu ve onları kısa zamanda bozguna uğrattı. 20 Şubat 1503’te Kananor’dan dönüş yolculuğunun ilk durağı olan Mozambik’e doğru yola koyuldu; 11 Ekim’de de Tejo’ya vardı.

Kral Manuel tarafından nasıl karşılandığı tam olarak bilinmeyen Vasco da Gama, anlaşıldığı kadarıyla, katlandığı sıkıntıların karşılığını alamadığı duygusuna kapıldı. Bu arada Sâo Tiago tarikatı da kendisine vaat edilmiş olan Sines kasabasını almasına karşı çıktı. Bu olay üzerine Vasco do Gama, ilk yolculuğundan dönüşünde evlendiği Caterina de Ataıde ile Evora kasabasına çekildi ve altı oğlu oldu. Sonraki yıllarda kendisine maaş bağlandı; çeşitli ayrıcalıklar tanındı; 1519’da da Vidigueira kontu yapıldı. Gama’ya Kral Manuel’in ölümüne değin yeni bir görev verilmedi. Kral III. Joâo’nun tahta çıkmasından sonra ise 1524’te Portekiz’in Hindistan genel valiliğine atandı. Eylülde Goa’ya varan ve zaman yitirmeden kendinden önceki yöneticilerin döneminde ortaya çıkmış pek çok yönetim aksaklıklarını düzeltmeye girişen Vasco da Gama, birkaç ay sonra öldü. Kemikleri 1538’de Portekiz’e getirildi.

kaynak: Ana Britanica

Son düzenleyen Safi; 11 Şubat 2017 23:16
Biyografi Konusu: Vasco da Gama nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Vasco da Gama
Doğum: 1469'a doğru, Sines
Sponsorlu Bağlantılar
Ölüm: 1524, Hindistan
Portekizli denizci.

1487'de Kral II. Joâo tarafından, Afrika'yı dolaşarak Hindistan'a ulaşacak bir keşif seferinin yönetimine getirildiyse de, ancak 10 yıl sonra, 160 tayfayla bu sefere çıkabildi. Kasım 1497'de, hiçbir zorlukla karşılaşmadan Ümit Burnu'nu aştı. Afrika'nın doğu kıyısını izleyerek Mombasa ve Malindi'de demirledi. Buradan bir kılavuz eşliğinde Batı Hindistan'ın Malabar kıyısına hareket etti ve 1498'de Calicut'a ulaştı. Prens Zamorin ile Portekiz Devleti arasında bir ticaret antlaşması imzaladı. 1499'da geri döndü.
Ad:  Vasco da Gama3.jpg
Gösterim: 1121
Boyut:  95.1 KB
Daha sonra, Hindistan'a doğru çıktığı bir başka seferde, Afrika'nın Sofala, Mozambik ve Dekkan kıyılarında ticaret merkezleri kurarak, buralarda Portekiz egemenliğini kabul ettirdi. 1503'te Lizbon'a döndü; 1523'te III. Joâo tarafından Hindistan Kral Naipliği'ne atandı. 1551'de, Castanheda, Gama'nın keşiflerini "Historia e Canquisto da İndia" (Hindistan'ın Tarihi ve Fethi) adı altında yayımladı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 11 Şubat 2017 23:15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Vasco DA GAMA
Ad:  Vasco da Gama2.jpg
Gösterim: 1358
Boyut:  82.0 KB

Portekizli denizci
(Sines 1469'a doğr. - Koçin 1524),

Hindistan'a giden denizyolunu buldu. Soylu bir ailedendi, 1497'de kral Manuel, XV. yy. başında durumları sarsılmış olan portekiz firmalarına başarının yolunu açacak olan büyük bir deniz seferinin yönetimini kendisine verdi: bu sefer baharat üre ticisi ülkelere giden kestirme yolu açmak amacını güdüyordu, Lusitania krallığı'na büyük kaynaklar sağlayacaktı. Kolomb ile birlikte ispanyollar Batı'da yeni bir dünya yaratmaktaydı, ama bu dünyanın zenginlikleri henüz bilinmiyordu. Portekiz çağın ticaretinden önemli bir bölümünü Araplar'ın elinden alarak güneye ve doğuya doğru son derece büyük çıkarlar elde ede bilirdi.

Kaptanın emrinde yapımlarına özel bir özen gösterilen ve içlerinden herhangi birinde rahatlıkla kullanılabilecek standart yedek parçalarla donatılmış dört gemi vardı. 8 temmuz 1497'de yola çıkan Vasco da Gama, Afrika kıyılarından ve Gine körfezinin durgun sularından uzakta, doğru yolu hemen buldu. Çok geniş bir kıvrımdan sonra 22 kasımda Ümit burnu aşıldı. Ne el'de neredeyse hiç insan bulunmayan bir toprağa “Natal" adı verildi. 1498’in ocağının sonunda, Zambezi ırmağı ağzında, yerlilerden bazılarının biraz arapça bildikleri bir köyde gemiler onarıldı. Keşiften sonra sırf emperyalist amaçlı girişimler başladı. Mart ayında günümüzdeki Mozambik'in enleminde Araplar aracılığıyla Hindistan ile ticaret yapan kıyılara ulaşıldı. Melinde’de (bugün Kenya’da Malindi), Portekizliler sultanı, gemi kılavuzlarından biri olan Malemo Cana'yı (aslında çok ünlü arap denizcisi Ahmet bin Mecit olduğu sanılır) kendilerine vermeye zorladılar Bu eşsiz teknisyen yardımıyla 20 mayıs 1498'de Kaliküt' ün kuzeyinde Hindistan'a ulaşıldı.

Hindistan topraklarında avrupalı tüccarlarla İslam tüccarlannın karşılaşması tarihin önemli bir olayıdır. Siyasal öngörüsü sonucu Vasco da Gama yerel otoriteleri, Batı'dan gelen tüccarlar arasındaki rekabetten yararlanmaya kışkırttı. Uzun görüşme lerden sonra Portekizliler, Kaliküt ile serbest olarak ticaret yapma hakkını elde ettiler. 15 ekimde yeniden yola çıktılar ve Melinde'ye ancak 7 ocak 1499'da ulaşabildiler.

Tayfalar iskorbütten kırıldı, 1499 yazım da Lizbon'a yalnızca iki gemi dönebildi: ilki temmuzda, Vasco da Gama'nın gemisiyse ağustos sonunda. Sefer, avrupa de nizeiliğinde çok büyük bir başarıdır. Ayrıca ticari açıdan da çok verimli bir başarı sayılır, çünkü mallar hintli tüccarlardan yüksek fiyatla alınsa bile seyir masraflarının altmış katına ulaşan bir kâr sağlamaktadır.

Cabral ve Joâo de Nova'nın seferlerim den (1500 ve 1501) sonra, Vasco da Gama, 1502’de yirmi gemiyle yeniden yola çıktı. Bugünkü Mozambik'te Quiloa (Kilva) ve Sofala'yı ele geçirdi, arap rakipleri şiddet yoluyla bu bölgelerden uzaklaştırdı ve Hindistan kıyılarında, Kaliküt ve Köçin'de Portekiz egemenliğini kabul ettirdi: Koçin limanı Portekiz'in Asya'daki ilk ticaret acentası oldu.

1503'te Lizbon'a dönen Vasco da Gama yirmi yıl hiçbir etkinlikte bulunmadı. 1524'te Hindistan genel valiliğine atandı, buraya varışından kısa bir süre sonra da öldü.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Şubat 2017 23:15
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Ağustos 2011 / asla_asla_deme Fizik
21 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Matematik
10 Nisan 2015 / _EKSELANS_ Mimarlık
31 Ocak 2016 / Baturalp X-Sözlük