Arama

Kütle Nedir?

Güncelleme: 19 Nisan 2016 Gösterim: 55.344 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kütle Nedir?
Ad:  ağırlık3.jpg
Gösterim: 1236
Boyut:  49.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Diğer bir deyişle kütle, madde miktarıdır. Ayrıca nesnenin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütlesi büyük olan nesneye aynı kuvvet uygulandığında hızlanması daha düşük olur. Diğer bir deyişle kütlesi büyük olan daha büyük eylemsizliğe sahiptir. Günlük kullanımda kütle genellikle ağırlık ile karıştırılır. Kütle bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez bir değerdir.
Fizikte ve öbür bilim dallarında kütle, bir cisimdeki madde miktarının ölçüsüdür. Çoğu kez ağırlık ile kütle birbirine karıştırılır. Oysa bir cismin kütlesi, evrenin her yerinde sabittir; ağırlık ise o cisme etki eden yerçekimi kuvvetidir ve cismin bulunduğu yere göre değişir. Uluslararası kütle birimi kilogramdır. Bir cismin kütlesi ne denli büyükse, o cismi harekete geçirmek ve bir kez harekete geçtikten sonra onu hızlandırmak ya da yavaşlatmak da o denli zordur. Maddenin bu özelliğine eylemsizlik denir. Kütleye bağlı bir başka Özellik de momentum'dur. Bir cismin momentumu, kütlesi ile hızının çarpımına eşittir.

Birimi
Kütlenin SI birim dizgesine göre temel birimi kısaca kg ile yazılan kilogramdır. Ayrıca kütleyi ölçmek için aşağıdaki birimler de kullanılır:
  • gram: 1 gr = 0.001 kg
  • ton: 1 ton = 1000 kg
  • MeV/c² (Özellikle atomaltı parçacıkların kütlesinin hesaplanmasında kullanılır.)
SI birim dizgesi dışında da şartlara bağlı olarak değişik birimler kullanılabilir:
  • Slug
  • Pound
  • Atomik kütle birimi
  • Planck kütlesi
  • Güneş kütlesi
Görelilik teorisinde de gösterildiği gibi kütle (m) ile enerji (E) arasında E=mc² bağlantısı olduğundan enerji için kullanılan diğer tüm birimler de kütle için kullanılabilir. Örneğin bir enerji birimi olan elektron volt (eV) parçacık fiziğinde kütle için çokça kullanılır. Bu değer yaklaşık olarak Ad:  kutle.png
Gösterim: 1866
Boyut:  520 Byte kg kadardır.

MsXLabs.org & Temel Birtannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 00:13
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
31 Ocak 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kütle
Cisim içerisinde değişmeyen madde miktarına kütle denir. "m" sembolüyle gösterilir. Eşit kollu terazi denilen araçla ölçülür. Ağırlık ile kütle farklı şeylerdir, bu iki şey karıştırılmamalıdır. Ağırlık çekim kuvvetidir ve dinanometre ile ölçülür.
Sponsorlu Bağlantılar

1. Bir cismin uzayın her yerinde değişmeyen nicel özelliği. Madde miktarının ölçüsü olup F, kuvvet; a, ivme olmak üzere Newton kanunu olarak bilinen m=F/a bağıntısıyla tanımlanır. SI sisteminde kütle birimi kg dır.

2. Madde miktarının ölçüsü. Maddenin, hareket değişimine direnç gösteren miktarı. Bir elektron, atom molekül veya bunların hepsini içine alan molün fiziksel miktarı. Birim, miligram, gram vaya kilogram olabilir. Ağırlığın aksine kütle değişmesi. Mesela 1 gram suda her zaman aynı sayıda molekül vardır.

Özkütle, bir maddenin birim hacimdeki kütlesine öz kütle denir. Ayırt edici özelliktir ve d sembolüyle gösterilir.
Özkütle= kütle/hacim
yani
d= m / V
dir.
Özkütle kütle ve hacime bağlı değildir. Çünkü kütle artıkça hacimde orantılı olarak artacağından özkütle sabit kalır. Fakat cismin kütlesi sabit kalıp ve sıkıştırılarak hacmi azalırsa özkütle artar. Birden fazla sıvının türdeş olarak karışmasıyla meydana gelen karışımın özkütlesi dkarışım = karışıma giren sıvıların kütleleri toplamı / karışıma giren sıvıların hacimleri toplamı yani dk = m1 + m2 + ... / v1 + v2 + ... dır. Karışımın özkütlesi karışıma giren sıvıların özkütleleri arasında yer alır. Sıvılar eşit hacimde karışıma katılıyorlarsa dk = d1 + d2 / 2 formülüyle, eğer sıvılar eşit kütlede karışıyorlarsa dk = 2 . d1 . d2 / d1 + d2 formülüyle bulunur.

Sözlüksel anlamı
1. Katı maddelerin büyük parçası, küme, yığın.
2. Bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kitle.
3. Belirli işleviyle özellik gösteren büyük insan kalabalığı: Seçmen kütlesi.
4. fiz. Bir nesneye uygulanan kuvvetle, oluşan ivme arasındaki orantıyı veren katsayı veya nesne niceliği.

Bir ölçü birimi "kütle"
Kütle ölçüsü temel birimi kilogramdır. 10 ar 10 ar küçülür. +4 derece sıcaklıkta 1 dm3 hacimli saf suyun kütlesine 1 kg denir.
Hektogram: Kilogramın 10 da biridir. Kısaca hg şeklinde gösterilir.
Dekogram: Kilogramın 100 de biridir. Kısaca dag şeklinde gösterilir.
Gram: Kilogramın 1000 de biridir.

Gramın As Katları
Desigram: Gramın 10 da biridir. Kısaca dg şeklinde gösterilir.
Santigram: Gramın 100 da biridir. Kısaca cg şeklinde gösterilir.
Miligram: Gramın 1000 da biridir. Kısaca mg şeklinde gösterilir.

Kilogramın Katları
1 Kental = 1q = 100 kg.
1 Ton = 1t = 1000 kg.

Kütle :
cisim içerisinde değişmeyen madde miktarına kütle denir

Dara:
Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin kabının ağırlığı.
Brüt kütle - net kütle = dara

Brüt kütle :
Bir kabın boş kütlesi ile içine konulan maddenin kütlesi toplamına denir.
Dara + net kütle = Brüt kütle

Net kütle:

Maddenin kendi kütlesine denir.
Brüt kütle - dara = net kütle
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 00:17
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kütle
Terazide bir şey tartarken kullanılan, “bir kilo” denilen demir parçası bazen başka işlere de yarar: Çivi çakmak, ceviz kırmak gibi. İster tartmada ister öteki işlerde olsun faydalanılan şey, o demir parçasının sanki adı gibi değişmez bir özelliğidir: Kütlesi. Zaten “Bir kilo” diye anılmasının nedeni, kütlesinin 1 kilogram yani 1000 gram olması (1 kg=1000 g). Dünya üzerinde nerede, hatta hangi uydu veya gezegende bulunursak bulunalım, neyin etrafında dönüyor, ne kadar hızlı veya yavaş gidiyor olursak olalım, yanımızda taşıdığımız “bir kilo”nun kütlesi daima 1 kg olarak kalacak ve çivi çakmak gibi kinetik enerjisinin kullanıldığı işlerde daima aynı derecede işimize yarayacaktır.

Kütle, bir maddenin değişmez kimliğidir. Maddenin korunumu kütlenin değişmemesi ile eşdeğerdir. (Bu arada, bizim de bir madde olarak kütlemizin değişmemesi, örneğin 72 kg değerini koruması beklenir. Ancak canlıların, canlı kalabilmek için gerekli olan çevreyle besin ve atık alışverişi yüzünden kütleleri değişir. Büyüme, zayıflama, “kilo” alma vb, bu değişmelere verdiğimiz isimlerdir.) Her maddenin, küçük veya büyük olsun, kendine özel bir kütlesi vardır. Bu yüzden madde yerine kütle de diyebiliriz.

Kütleyi tanıdıktan sonra, onunla en çok karıştırılan ağırlık kavramına geçmemiz beklenirdi. Her ne kadar ağırlık yerçekimi olmadan da tanımlanabilecek bir olgu ise de, hemen her zaman yerçekimi ile ilişkili olarak algılandığı için, önce şu yerçekimi, daha genel adıyla kütlesel çekim üzerinde durmak yerinde olur.

DEVAMI Ağırlık Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

31 Ocak 2010 / Kral_Aslan X-Sözlük
19 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Nisan 2019 / Misafir Cevaplanmış
7 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
19 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük