Arama

Hund Kuralları

Güncelleme: 29 Mayıs 2018 Gösterim: 4.992 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
17 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Hund Kuralları
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Eş enerjili boş bir orbital varken bir elektronlu orbitale 2. bir elektron giremez.Buna;Hund kuralı denir.
  1. Terimler spin kuantum sayısı s'nin değerlerine göre sıralanırlar.s'si büyük olan terim daha kararlıdır.Kararlılık s ile aynı yönde değişir.Buna göre taban enerji seviyesinin çok katlılığı (2s+1) daha büyüktür. Spin sayıları kural(Sz = 1/2 veya Sz = -1/2) olmak zorundadır.
  2. Verilen bir s değeri için çeşitli l değerleri söz konusu olduğunda l'si büyük olan seviye daha kararlıdır.
  3. Verilen bir s ve l çifti için elektron alt kabuğu yarıdan az dolu ise j'si en küçük olan seviye daha kararlı olup; yarıdan fazla dolu ise j'si büyük olan seviye en kararlıdır.Yarı dolu alt kabuklar ise yarıdan fazla dolular gibi işlem görürler.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Atomda Enerji Seviyelerinin Sıralanışı, Hund Kuralları!


Hund kuralları bir atomda enerji seviyelerinin s,l,j kuantum sayılarına bağlı olarak nasıl sıralandığını spektroskopik bir bakış açısı ile açıklar. İlgili açıklamada özellikle de nötr bir atomun en düşük enerji seviyesi (taban durumu) spektral gösterimiyle belirlenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Hund kuralları ile belirlenen taban durumunun spekral gösterim tabloları, adeta periyodik cetvel yerine geçer. Atomların taban durumunun spektral gösterimi elektron sıralaması ile birlikte değerlendirildiğinde, periyodik cetveldeki tüm bilgileri içerdiği ve hatta, özellikle taban enerji durumunun spektral yapısını (tekli, ikili, üçlü...vb.) daha da ayrıntılı verdiği gözlenir. Bir spektral terimin sembolü belirlendiğinde, alt bileşenlerin enerji açısından sıralanışı Hund kuralları ile belirlenir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mayıs 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Pauli İlkesi Bağlamında Hund Kuralları!

  • Spin kuantum sayısı s nin değerlerine göre terimler sıralanır. s'si büyük olan terim daha kararlıdır. Kararlılık s ile paralel yönde değişir. Bu bağlamda taban enerji seviyesinin çok katlılığı, (2s+1) değeri, en büyüktür.
  • Bir s değeri için çeşitli l değerleri söz konusu olduğunda l'si en büyük olan seviye en kararlıdır.
  • Bir s ve l çifti için elektron alt kabuğu yarıdan az doluysa j'si en küçük olan seviye en kararlı (en altta), alt kabuk yarıdan fazla dolu ise j'si en büyük olan seviye en kararlı (en altta) olur. Yarı dolu alt kabuklar ise yarıdan fazla dolular gibi düşünülür.
  • Dolmamış kabuk sayısı birden fazla ise yarı dolu kabuklar birlikte değerlendirilmelidir.
  • Bazen Hund kurallarının ihlal edildiği (uyulmadığı) durumlar söz konusudur. Özellikle elektronların sıralamasında karışma (configuration mixing) durumlarında ilgili kural ihlalleri gözlenir.
Hund kuralları uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir durum da dolmamış alt kabuk sayısının birden fazla olması halidir. Bu durumlar genellikle yörüngelerin iç içe girmeleri sonucu oluşur. Söz konusu durumda dolmamış kabuklar birlikte değerlendirilir ve sonuçta bileşke s (en büyük olacak şekilde) belirlenir. Yani taban durumu gösterimini bileşke kuantum sayıları belirler.

Benzer Konular

2 Nisan 2016 / PRENSES_1 Cevaplanmış
10 Mayıs 2012 / P.u.S.u Taslak Konular
4 Aralık 2009 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri