Arama

Palanga

Güncelleme: 5 Ekim 2018 Gösterim: 13.038 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

PALANGA

Ad:  palanga1.JPG
Gösterim: 1765
Boyut:  28.2 KB

esnek bir kablo, halat ya da zincir ile makara takımından oluşan kuvvet büyütme aygıtı.
Sponsorlu Bağlantılar

Çoğunlukla yük kaldırmada ya da herhangi bir doğrultudaki çekme kuvvetini artırmada kullanılır. Çizimde, serbestçe dönen dört makaralı bir palanga görülmektedir; üstteki iki makara tavana asılı, sabit durumdadır, alttaki iki makara ise yük (W) kaldırıldıkça yukarıya doğru hareket eder.

W yükünü 1 m kaldırabilmek için, makaralara sarılı olan halatın dört kolunu da l’er m kısaltmak, yani halatı F kuvvetiyle toplam 4 m çekmek gerekir; bu nedenle, sürtünme dikkate alınmazsa, kuvvet büyütme oranı ve mekanik kazanç 4 olacaktır. Makara sayısı arttıkça daha büyük kuvvet oranları elde edilebilir, ama bu arada sürtünme de artacağından, bu durum elde edilecek kazancı azaltabilir ya da yok edebilir.
kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Palanga Nedir?
Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2018 01:12
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ekim 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Palanga
Ad:  PalangaTerimleri1.JPG
Gösterim: 1781
Boyut:  14.2 KB

Palanga, az kuvvetle ağır yükleri kaldırmak için kullanılan makaralar sistemidir. Sabit makaraya, aynı gövdeye bağlı bir veya daha fazla hareketli makaranın ilave edilmesiyle meydana gelir.
Sponsorlu Bağlantılar

İki basit makara takımının kullanılmasıyla elde edilen ve büyük bir yükü küçük bir kuvvetle dengeleyerek kaldırmaya (ya da indirmeye) yarayan sistem. Makara takımlarından biri üstte sabit, yüke bağlanan ikinci takım ise hareketlidir. Bütün makaralardan dolanan bir halat aracılığıyla ağır yükler küçük bir kuvvet uygulanarak kolayca indirilip kaldırılabilir. Palangalarda yük, kendisini taşıyan paralel halat sayısı kadar az bir kuvvetle dengelenebilir (ya da halat uygun biçimde geçirilmişse "uygulanacak kuvvet = yük/makara sayısı"dır). Palangalar en çok gemilerde yük ve kurtarma sandalı indirip bindirmede kullanılır.

Bu sistemlerde kuvvet bölünerek yükün bir kısmının sabit makaralara taşıtılmasıyla uygulanacak kuvvet azaltılabilir. Palangalarda yükü kaldıracak kuvvet, yükün ağırlığının yükü taşıyan ip sayısına bölümü ile hesaplanır. Hareketli makara arttıkça istenmeyen sürtünme kuvvetleri verimi azaltacağından, palangalarda, yaygın olarak üç hareketli makara kullanılır. İdeal olmayan palangalarda uygulanacak kuvvet hesaplanırken hareketli makaraların ağırlıkları da hesaba katılır. Palangalarda kuvvetten kazanç, yoldan kayıp olur.

Formül şöyle oluşur;
Ad:  palanga2.JPG
Gösterim: 757
Boyut:  8.4 KB
  • F Kuvvet
  • P Yükün ağırlığı
  • n Yükü taşıyan ip sayısı

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ekim 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PALANGA

Kollu palangalar


Adi palangalar, değişik sayıda birçok kolu olan, zincirli basit palangalardır. Dişli düzenli palangalar da, manevra volanı bir birincil dişli düzenini harekete geçirir; bu dişli düzeni, zincir çarkına bağlı dişlileri kavrayan bir küçük eş dişli çiftini döndürür. Planet hareketi yapan başka bir modelde, hız düşürme içten dişli bir ayna dişliyle kavranan bir küçük eş dişli çiftinin yer değiştirmesiyle sağlanır. Hız düşürme sistemi otomatik olarak bir tersinirliğe neden olduğundan, dişli düzenli tüm palangalar, yükün aşağı düşmesini önleyen bir frenleme sistemiyle donatılmıştır. Palangaların verimleri 0,7 ile 0,85 arasında değişir. Mekanizma ve makaralar bir arada kullanılarak 60 tona kadar yükler kaldırılabilir. Mandal çarklı palangalar her doğrultuda yük kaldırmaya ve çekmeye olanak verir. Manevraları yük frende tutularak bir manivelanın gelgit hareketiyle, sağlanır; bununla birlikte, çok hafif ve kullanışlı olan bu aygıtın hareket alanı oldukça dardır (1,50 m).
Ad:  palanga.JPG
Gösterim: 3430
Boyut:  40.6 KB

Elektrikli palangalar


Bu palangalar, bir hız redüktörüyle gerek kaldırma kablosunun sarıldığı bir tamburu, gerek kaldırma zincirinin takıldığı yük makarasını hareket ettiren bir elektrik motoruyla donatılmıştır. Elektrikli motoruna, bir kumanda kutusuyla yerden kumanda edilir. Herhangi bir nedenle akım kesildiğinde yükün düşmesini önlemek için bu palangalarda da, motorun içinde ya da motordan bağımsız olan ve otomobillerdeki gibi diskti bir frenden oluşan bir frenleme sistemi bulunur. Gerek tek bir kaldırma kolu, gerek makaralı birkaç kaldırma kolu olan elektrikli palangalar çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Zincirli palangaların 125 kg ile 5 t arasında değişen yük kapasiteleri vardır. Kablolu palangaların kapasitesi 32 tona değin çıkar. Kaldırma yüksekliği ise 20 m'ye ulaşır.

Pnömatik palangalar


Sıkıştırılmış havayla çalışan bu palangaların iki ayrı tipi vardır;
1. pistonlu palangalarda bir silindir ile bunun içinde, sıkıştırılmış havanın etkisiyle hareket eden, koluna bir kanca takılmış bir piston bulunur. Tek etkili, çift etkili ya da dengeli olan bu palangalar 8 tona kadar olan yükleri 2-3 m yüksekliğe kaldırabilir. Bu palangaların en önemli özelliklerinden birisi de hareketlerinin yumuşaklığı ve duyarlılığıdır; son derece sağlam olan bu aygıtlar, ayrıca hızlı ve düzenli bir hız değişimine sahiptir;
2. motorlu palangalar sıkıştırılmış havayla çalışan bir motorla donatılmıştır, bu motor kablolu palangalarda bir tambura, zincirli palangalarda ise zincir çarkına bir dönme hareketi verir.
Ad:  palanga11.JPG
Gösterim: 1686
Boyut:  59.8 KB

Hidrolik palangalar


Bunlar, bir pompanın sağladığı basınçlı yağla çalışan, döner hidrolik motorlu palangalardır. Bu aygıtlarda, bir motor, bir hız redüktörü, bir tambur ve bir kablo ya da yük makarası ile bir zincir ve bir frenleme sistemi bulunur.
Pnömatik ve hidrolik palangalar özellikle patlama tehlikesi gösteren ortamlarda kullanılır.
Palangalar sabit (delikli, asma kancalı ya da ayaklı) ya da hareketli olabilir. Hareketli palangalar havai bir hat üzerinde hareket eden bir araba ile donatılırlar; arabalar elle (yükü iterek ya da arabanın dişli volanını döndüren sonsuz zincirle), bir elektrik motoruyla ya da pnömatik motorla çalıştırılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Ekim 2018 / KisukE UraharA X-Sözlük
4 Ekim 2018 / Misafir Cevaplanmış