Arama

Magdeburg Yarımküreleri

Güncelleme: 12 Mart 2018 Gösterim: 2.823 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Aralık 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

MAGDEBURG YARIMKÜRELERİ

Ad:  magdeburg.JPG
Gösterim: 321
Boyut:  29.6 KB

Hava basıncının varlığını kanıtlamakta kullanılan iki yarımküre.
Sponsorlu Bağlantılar

Yan yana getirildiklerinde hava sızdırmayacak biçimde yapılmışlardır. Bitiştirildikten sonra birindeki musluk aracılığıyla içlerinde hava boşaltılıp musluk kapatılır. Tepelerindeki halkalardan iki yana çekildiklerinde hava basıncından ötürü ayrılmazlar. Musluk açılıp içeri yeniden hava girdiğinde iç ve dış basınç eşitlenerek kendiliklerinden ayrılırlar. Deneyi ilk kez Otto von Guericke, Magdeburg kentinde gerçekleştirdi ve atlara çektirilen havası boşaltılmış kürelerin birbirinden ayrılmadığı görüldü (1654). Magdeburg yarımküreleri, fizik laboratuvarlarında ders aracı olarak kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2018 04:36
theMira
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
magdeburg deneyinde hava basıncından yararlanılmıştır. ilk olarak içi vakumlanmış iki küre birleştirilmiş bunlar atlar tarafından birbirlerine zıt yönlerde çekilmiştir ancak bu kadar güce rağmen açık hava basıncının etkisiyle birbirinden ayrılmamışlardır böylece açık hava basıncının varlığı ispatlanmıştır
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Şubat 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Açık Hava Basıncı ve Magdeburg Yarımküreleri Deneyi!


Hava basıncının etkisini göstermek amacıyla 1650'li yıllarda Otto von Guericke tarafından Almanya'nın Magdeburg şehrinde 2 yarımküre kullanılarak bir deney yapılmıştır. Metal olan iki büyük yarımküre birleştirilip, içindeki hava boşaltılır. Daha sonra oluşan vakumlu kürenin her iki parçasına 4'er çift at, zıt yönde koşularak yarımküreler birbirinden ayrılmaya çalışılır ama küreler birbirinden ayrılmaz. İşte bunu sağlayan etki, kürenin dışındaki açık hava basıncıdır.

Kürenin içine tekrar hava doldurulduğunda küreler kolayca birbirinden ayrılır. Yapılan ilgili deney açık hava basıncının gücünü gösterir. Deneyde kullanılan küreler Magdeburg Yarımküreleri olarak anılır. Söz konusu kürelerle yapılan bu deney, açık hava basıncının atmosferdeki cisimler üzerine büyük kuvvetler uyguladığının ispatı açısından etkili bir deneydir. Eğer cisimlerin içleri boşaltılırsa, cisimler zarar görebilir. Ancak bunun yanında atmosferin cisimler üzerine uyguladığı ilgili kuvvetten yararlanılarak yapılmış araç ve gereçler de mevcuttur.