Arama

S.O.S. nedir?

Güncelleme: 14 Şubat 2013 Gösterim: 17.971 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
S.O.S
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Hemen hepimiz sıkça duyarız bunu. Bazı şeyler vardır hep kullanırızda neden kullandığımızı bilsek de neden öyle dendiğini bilmeyiz. Nedense araştirma gereği de duymayız. Sormaya da çekiniriz. Herkesin bildiği bir şeydir sorulmaz ayıp olur. Rezil etmeye gerek yok değil mi kendimizi?
Bir çok kişi S.O.S'un;
  • "Save our Ship" gemimizi kurtar
  • "Save our Soul" ruhumuzu kurtar
  • "Stop Other Signals"
sözcüklerinin kısaltılmışı sanır. Oysa hiçbiri değildir. Tamamen telgraf zamanından kalma mors alfabesiyle ilgilidir. İmdat çağrısının çok kolay akılda tutulabilmesi için 1908’de üç çizgi, üç nokta, üç çizgi olan S.O.S seçilmiştir.
Tehlike altında kalan insanları kurtarmak için çeşitli kurumlar kurulmuştur. İlkyardım servisi, Kızılay, itfaiye teşkilatı, sahil kurtarma teşkilatı vb. gibi... Tehlikeyle karşılaşan gemiler ve uçakların imdat istemek için telsizle şu üç harfi yayınlamaya başlamaları yeter:
S.O.S.
Bu üç harf, İngilizce'de "Hayatımızı kurtarın" anlamına gelmektedir. Mors alfabesiyle bu üç harf peşpeşe üç nokta, üç çizgi ile ifade edilir. Telsizciler bu işareti 500 kilosikl üzerinden yayınlarlar.

Tarihi
20. yüzyılın başında bazı gemiler sıkıntıda olduklarını anlatmak için mors alfabesiyle “İMDAT” yazıyor, bazıları da daha farklı tehlike sinyalleri yolluyordu. Standart bir sistem gerekiyordu ancak farklı ulusal çıkarlar ve telsiz şirketleri arasındaki rekabet işbirliğini kısıtlıyordu. Yetkililer Londra’daki ikinci radyotelegrafi kongresine başlamadan önce böylesine bir karmaşa vardı.
Kongrede yoğun tartışmalar yapıldı ancak sonunda basit olan kazandı. Ne de olsa konu insan hayatlarının kurtarılmasıydı.
Yöntem basitti fakat bu yöntemi kullanan telsiz sistemleri mükemmel değildi. Bunun en trajik örneği de Titanik faciasında yaşandı.
“Pratik Telsiz” dergisinden Rob Mannion;
“Gemilerde birden fazla telsiz operatörü pek bulunmazdı. Dolayısıyla operatör görevinin başında olmadığında yardım çağrılarına otomatik yanıt verecek bir sistem yoktu. Titanik’e en yakın gemi California’nın telsiz görevlisi, mesaisini bitirmişti. Aldığı mesajları güverte zabitine iletmiş ve uyumuştu.”
diyor.
Bugünlerde uydu telefonları ve uydulardan yararlanan yer belirleme sistemleri, Mors alfabesini ve SOS sinyalini büyük ölçüde tarihe gömdü.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
17 Temmuz 2009       Mesaj #2
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Çok kişi S.O.S.’in gemimizi kurtar (Save Our Ship), ruhumuzu kurtar (Save Our Soul) veya diğer sinyalleri durdur (Stop Other Signals) kelimelerinin baş harflerinden oluştuğunu sanır. Bu bilgiler tamamıyla yanlış olup S.O.S. harfleri hiç bir kelimenin baş harfinden oluşturulmamıştır.
Tamamen telgraf zamanından kalmadır ve gemilerde de yakın zamana kadar telsiz telgraf kullanılıyordu. Bilindiği gibi telgrafta mors alfabesi denilen sistemde her harf, nokta ve çizgilerin değişik kombinasyonundan oluşuyor. Bu sinyali gönderen maniple denilen alete tek dokunuşta karşıya nokta yani ‘bip’, biraz daha uzunca basınca ‘dııııt’ sinyali gidiyordu. Gönderenler de, alanlar da mors alfabesini ezbere bildiklerinden bu ‘bip’ ve ‘dııııt’larda hangi harfler olduğunu çözüyor ve normal yazıya dönüştürüyorlardı.
Sponsorlu Bağlantılar
İmdat çağrısının çok kolay akılda tutulabilmesi için 1908′de üç çizgi, üç nokta, üç çizgi olan S.O.S. seçildi. Yani telsizde ‘dııııt, dııııt, dııııt, bip, bip, bip, dııııt, dııııt, dııııt’ sinyali aldığınızda hemen acil yardıma ihtiyacı olan biri olduğunu anlıyordunuz.
Filmlerde görmüşsünüzdür. Gemiler, özellikle uçaklar, tehlikeli bir durumda yardıma ihtiyaçları olduğunda ‘mayday’ (meydey) çağrısı yaparak durumlarını bildirirler. Bu kelime Fransızca’da bana yardım et anlamındaki m’aidez kelimesinden türetilmiştir.
Hiç dikkat ettiniz mi, filmlerde telsizle konuşan her kişinin ismi hep ‘Roger’ (rocır) dır. Halbuki ‘roger’ telsiz konuşmalarında ‘anladım’ anlamında kullanılır ve her iki taraf da cümlenin başında ve sonunda bu kelimeyi kullanırlar. Filmleri tercüme edenler ise bu kelimeyi bir erkek ismi sandıklarından, herkes birbirine ‘Roger’ diye ismen hitap ediyormuş gibi çevirirler.
Nasıl bizde telefonda harfleri söylemek için Ankara’nın ‘A’sı, Bursa’nın ‘B’si denilirse Roger kelimesi de İngilizce’de ‘R’ harfinin tanımı için kullanılır, yani Roger’in ‘R’si denilir. R harfi ise mors alfabesinde başlangıçta ‘anlama’nın kodu idi. Sonra konuşmalı iletişime geçilince ‘Roger’ olarak kullanılmaya başlanıldı. Filmleri tercüme edenlerin ABD bahriyesinde nasıl oluyor da bu kadar Roger bir araya geliyor diye uyanmamaları gerçekten ilginç!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Şubat 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
SOS Nedir?
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Uluslararası tehlike işareti. Genellikle radyo dalgalarıyla iletilir. En önemli ve acil çağrı işaretlerinden birisidir. İşareti gönderen gemi ya da uçağın hemen yardıma gereksinmesi olduğunu ifade eder. Çağrı, kurtarılacak gemi ve uçağa yönelik ve dörder saniyelik aralıklarla yollanan birer saniyelik on iki çizgiden oluşan bir alarm işareti ile üç kez tekrarlanan ve sonuna "DE" eki ile geminin ya da uçağın adı eklenen SOS işaretini kapsar. Bu çağrının yayın önceliği, uluslararası kurallarla belirlenmiştir. SOS terimi, "Save Our Souls" (hayatımızı kurtarın!) anlamına gelen İngilizce cümlenin baş harflerinden türetilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...