Arama

Saatler neden ileri - geri alınır?

Güncelleme: 27 Ekim 2015 Gösterim: 17.054 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Saatler Neden İleri-Geri Alınır?

Sponsorlu Bağlantılar
Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı.
Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte, Nisan ayının ilk pazar gününde saatler bir saat ileri, Ekim ayının son pazar gününde ise bir saat geri alınmaktadır. Diğer bir deyişle ilkbaharda size kaybettirilen bir saat, sonbaharda geri verilmektedir.
ABD'de kış aylarında standart zaman, yazlan ise gün ışığından tasarruf zamanı uygulaması kongre kararı olarak kabul edilmiş olmasına rağmen bazı eyaletler bu uygulamayı reddetmiştir. Bu eyaletlerde halen yaz-kış standart zaman uygulaması devam etmektedir.
Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması 'gece zamanını da gündüze katmaktır' ama bizler zaten karanlık
olan saat 24:00'de değil de 23:00'de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağım genellikle anlayamayız.
Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır.
Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. Eğer çiftçi değilseniz saat 05:00'de uyanmanıza gerek yoktur. Ancak gün ışığından tasarrufa gerek duymayarak saatlerimizi ileri almasaydık, bakın
ne olurdu?
Dünyada güneşin 21 Haziranda 04:43'de doğduğu bir yer seçelim. Siz burada yaşıyorsunuz ve saat sekizde işte olmak için saat altıyı çeyrek geçe yataktan kalkmak zorundasınız. Bu seçtiğimiz yerde güneş ufukla 6 derece açı yaptığında, standart saat ile saat 05:11 civarlarında etraf tamamen aydınlanır. Bu durumda ileri alınmış saatler 06:15'i gösterir yani gerçekte siz işe bir saat erken gitmiş olursunuz ama ışığı yakmadan saate bakar, tıraş olup kahvaltı yapabilirsiniz.
Akşamları ise, her zaman 24:00'de yatmaya vücudunu alıştırmış bir insan, bir saat önce yatmak zorunda kalmış olur ama hava kararınca gece evde ve sokakta lambaların yanma süresi
bir saat kısalmış olur.
Gün ışığından tasarrufun sanayinin kullandığı elektrikle alakası yoktur. Onlar gece de, gündüz de olsa zaten aynı elektrik enerjisini harcarlar.
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
25 Ağustos 2009       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Yaz ve kış saati uygulamasını kim, nasıl başlattı?

Sponsorlu Bağlantılar
Bu fikri ortaya atan ilk kişi, 1784 yılında Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin oldu. 20. yüzyılın başında, İngiliz avukat William Willet, bir yaz sabahı, atıyla bir kasabadan diğerine gittiğinde, kasaba ışıklarının yandığını, ama dükkânların panjurlarının kapalı olduğunu görünce, bu elektrik kaybı­nı bir gazetede dile getirdi. Bu ha­berden sonra, İngiliz Parlamento­su her yıl nisan ayının pazar gün­leri saatleri 20 dakika ileri, eylül ayının pazar günleri de geri almayı kararlaştırdı. Bu karar, 1910 yılında "ışık tasarrufu bölgeleri" adıyla yasalaştı. 1916 yılında 20'şer dakika­lık süreler yeniden düzenlendi ve nisan-eylül aylarında, saatlerin 60 dakika ileri ve geri alınması uygu­lamasına geçildi. Avrupa'da yaz saatine geçen ilk ülke ise Alman­ya oldu. Fransa, bu uygulamayı, cephedeki askerlerin daha iyi uyu­yup, güçlerine kavuşmaları için 1916'da kabul etti. Bugün birçok ül­kede yaz ve kış saati uygulanıyor. İngiltere'de Petts Wood kasabasın­da, avukat William Willet'in bir heykeli bulunuyor. Altında da şu cüm­le yazıyor; 'Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı".

Son düzenleyen nötrino; 27 Ekim 2015 11:36 Sebep: Kırık bağlantı!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KISACA : Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Saatleri Boşuna mı, Geri ve İleri Alıyoruz?

Saatler neden ileri - geri alınır?

Saatleri ileri ya da geri almak gerçekten işe yarıyor mu? İşte sizi çok şaşırtacak gerçekler...

"Gün ışığından yararlanma" (DST) sandığınız kadar eski bir icat değil. İlk olarak Benjamin Franklin tarafından 1784'de enerjiden tasarruf etmeye yönelik önerilen gün ışığından yararlanma, Birinci Dünya Savaşı'nda kömürden tasarruf etmek üzere kullanılmıştı.
Bugün gün ışığından yararlanma için saatlerin geri ve ileri alınmasını destekleyen, bunun daha sağlıklı bir hayat sunduğunu ve trafik kazalarını azalttığını düşünen kişi sayısı hala çok. Ancak gün ışığından yararlanma aslında gerekli değil. İşte nedenleri;

Gün Işığından Yararlanma Enerjiden Tasarruf Sağlamıyor
Almanlar gün ışığından yararlanmayı yakıt maliyetlerini azaltmak için kullanmışlardı. Fikir, saati değiştirerek suni aydınlatmayı akşamları azaltmaya dayanıyordu. Akşamları elde edilen tasarruf, sabahki harcamadan daha yüksekti. Ancak bu bir yüzyıl önceydi. Son araştırmalar, gün ışığından yararlanmanın Mart ve Nisan aylarında elektrik harcamasını ABD'de en iyi ihtimalle yüzde 1 düşürdüğünü ortaya çıkardı. ABD Ulusal Standartlar Bürosu'nun tahminine göre ise DST'nin hiçbir etkisi yok.

Kazaları Azaltmıyor
DST'nin trafik kazalarını azalttığına inanan büyük bir kesim var. Ancak bazı araştırmalara göre DST, herhangi bir fark oluşturmazken bazılarına göre DST sırasında kazalarda yüzde 0.7 düşüş yaşanıyor. Veriler kısıtlı olduğundan bu verilere dayanarak bir karar vermek güç.

Daha Sağlıklı da Yapmıyor
DST'nin akşamları ek bir gün ışığı sağladığı, bu sayede daha fazla fiziksel etkinlik sağlayabileceği ve depresyonu azaltabileceği doğru. Ancak saatleri bir saat değiştirmenin sağlığa zararlı olduğunun birçok işareti var. Saat değişimleri günlük ritmimizi değiştirir. Araştırmalara göre ilk bahar saat değişiklikleri sırasında intiharlar ve kalp krizleri artıyor.

İşleri Aksatıyor
Bu nedenlerin hiç biri DST'nin kaldırılması için yeterli değilse bile, DST'nin ABD'ye yılda bir milyar dolara mâlolduğu biliniyor.


Kaynak: CHİP(14 Mart 2012,15:00)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
exeli - avatarı
exeli
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2015       Mesaj #5
exeli - avatarı
Kayıtlı Üye
Saatler neden ileri - geri alınır?

Dünya Geneli 25 Kasım' Da Geçmişti

Geçtiğimiz pazar günü Türkiye' de özellikle sabah saatlerinde saat konusunda ciddi sorunlar yaşanmış, bazı teknolojik aletler kendini otomatik 1 saat geriye atmış, bazıları da olduğu gibi göstermişti.

1 Kasım' da yapılacak genel seçimlerde gün ışığından daha fazla faydalanmak için Türkiye, kış saati uygulamasına daha sonra geçiş yapacak. 8 Kasım günü yapılacak olan değişiklik sabah 04:00' dan itibaren Türkiye' de uygulanmaya başlayacak.

8 Kasım tarihinde cihazların otomatik ayarlanması için Microsoft bir hazırlık içine girdi. Microsoft' un hazırladığı güncellemeyi indirdiğiniz taktirde, özellikle bilgisayarlarınız otomatik saat ayarlamasını yapabilecek.



Kaynak: Teknoloji Haberleri

Benzer Konular

5 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Temmuz 2015 / 48erman Soru-Cevap
22 Ekim 2009 / erkan Soru-Cevap
15 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
4 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap