Arama

Bilgisayar neden 2'li sayısal sistemle çalışır?

Güncelleme: 8 Şubat 2010 Gösterim: 17.291 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Şubat 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Bilgisayar neden ikili sayısal sistemle çalışır?

Sponsorlu Bağlantılar
İnsanların yaşamında önemli yer tutan sayılar ve sayma kavramı bizi milattan 3000 yıl öncesine kadar götürür. Sayı sistemi yan yana dizilmiş rakamlardan oluşur. Önceleri değişik çizgi karışımların oluşan rakamlar günümüzde kullanılan şeklini oldukça sonra buldular. En çok kullanım gören onlu sayı sisteminde taban on'dur. Belki de insanların ellerinde on parmak olması bu sistemi seçmelerine neden olmuştur. Anglosakson para ve ağırlık ölçülerinde ise 12 tabanı ve 12’li sistem seçilmiştir.
Bilgisayar ortamında fiziksel yapıları nedeni ile Binary, ikili sayı sistemi uygundur. Bilgisayarlar sayıları bizim işlediğimiz gibi işleyemezler. Onlar sadece iki sayıdan, 0 ve 1 den anlarlar. Çünkü, sayıların nekadar basit veya karmaşık olduklarına bakmazlar. Bir bilgisayar sadece iki elektronik durumu, açık veya kapalı olma durumunu anlarlar. Bilgisayar terminolojisinde “gate” kapı olarak bilinen elektronik vanadan akımın geçmesi “on-açık” durumunu gösterirken, akımın geçmemesi “off-kapalı” durumunu gösterir. Bu durumları ikili sayılar cinsinden göstermek istersek “açık-1” ve “kapalı-0” ile gösterilebilir. Bu iki durum (0 ve 1) ikili sayı sistemlerinde “bits-binary digits” ikili basamaklar olarak bilinir. Her karakter, bilgisayarda bir dizi bit'ler ile gösterilir. Örneğin; “01000001” A harfini gösterir. Klavyeden verileri girerken her tuşa basışımızda, her dokunuş bilgisayara iletilmeden önce basılan karaktere uygun olan bitler dizisine dönüştürülür. Bilgisayarlar, verileri bit'ler biçiminde işler ve çıktılar oluşturur. Çıktı ucunda, bitler biçimindeki çık-tılar insanların kolayca okuyabileceği biçimlere döndürülerek verilir.
Bilgisayarın kullanıcısı olan insanlar onlu, bilgisayarlar ise ikili sistemi kullandıklarına göre bu iki sistem arasında bir dönüşüme gerek vardır. Gerçekten de sayılar bizden alınırken onlu tabanda alınıp bilgisayara girilirler. Daha sonra bilgisayar ortamında ikili tabana dönüştürülüp işlenirler ve sonuçlar yeniden onlu tabana dönüştürülüp kullanımımıza sunulurlar.


Benzer Konular

2 Mart 2013 / jhbkhk Soru-Cevap
27 Aralık 2015 / za42345 Soru-Cevap
6 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış