Arama

Neden hıçkırırız?

Güncelleme: 24 Mayıs 2016 Gösterim: 5.522 Cevap: 2
BlueMoon - avatarı
BlueMoon
Ziyaretçi
7 Kasım 2008       Mesaj #1
BlueMoon - avatarı
Ziyaretçi
Neden Hıçkırırız??

Sponsorlu Bağlantılar
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar. Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler. Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur.
Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir. Diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar. Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur.
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır. Bu nedenle en çok yemekten sonra hıckırırız. Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz. Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır. Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi.
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir.
Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur. Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler. Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir. Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir. Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir.
Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.
Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.


kalo_mira - avatarı
kalo_mira
Ziyaretçi
14 Eylül 2010       Mesaj #2
kalo_mira - avatarı
Ziyaretçi
Hıçkırık, midenin üst bölgesinde ve yemek borusunun alt kısmında bulunan sinirlerin uyarılması sonucunda ortaya çıkar. Uyartı ise gaz (hava) varlığı nedeniyle oluşur. Çok hızlı bir şekilde yemek yediğimizde, çoğunlukla besinler ile birlikte hava da yutarız. Bu havanın büyük çoğunluğu bir şekilde zaten geri çıkar (geğirme ile), ancak bir kısmı da besin tabakaları arasında hapsolur. Hıçkırık da, hapsolmuş durumdaki bu havanın yukarıya ve vücut dışına doğru atılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Karbonatlı içeceklerin aniden hıçkırığın başlamasına neden olması da bu yüzdendir.
Bir nöbet esnasındaki hıçkırıkların arasında geçen zaman, gastrik hareketlere denk gelmektedir ve bu nedenle de düzensizdir. Ancak çoğu zaman, belirli bir süre sonra, bu ritmi yakalayabilirsiniz. Burada yapılması gereken şey, hapsolmuş gazın aşağı veya yukarıya doğru hareketine yardımcı olmaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

HIÇKIRIK TUTUNCA NELER YAPMALISINIZ?

Yukarı doğru harekete yardımcı olmak için yapılabilecek en akıllıca şey, başı yukarıya doğru kaldırarak hava yollarını en etkin bir şekilde açmaktır. Derin nefes alıp vermek de bu noktada, diyaframın mide üzerine baskı yapmasına neden olarak yardımcı olabilir.

Aşağı doğru harekete yardımcı olmak için çoğu zaman su içilir. Ancak suyu yavaş yavaş ve azar azar içmek gerekir, aksi takdirde daha fazla hava yutmaktan başka birşey yapmamış oluruz. Benzer şekilde, çiğnemeyi gerektiren hiçbir şeyi yememeliyiz.


MUTLAKA SON BULACAKTIR

Bazen uyartı geçmiş olmasına rağmen hıçkırıklar devam edebilir. Böyle bir durumda da, kısa bir süre sonra hıçkırık son bulacaktır.
Tabii ki olayın psikolojik boyutunu da unutmamak gerekir. Bir bardaktan ters şekilde su içmek veya korkutma yolu ile hıçkırık geçirmek aslında tamamen psikolojiktir. Belirli bir şeyi yapmaya konsantre olmanız veya korkutulmanız gibi durumlar simpatik sinir sistemini harekete geçireceği için sinirlerin başka bir şekilde uyarılmasına ve rahatlamaya neden olur.

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
24 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Neden Hıçkırırız ?

Çoğu zaman hıçkırığımız tutar ve geçmesi için binbir türlü yöntem deneriz.Nefesimizi tutarız,su içeriz ya da başka çözümler ararız.Ama ne yaparsak yapalım,kendiliğinden geçene kadar beklememiz gerekir.Bu süre zarfında her hıçkırmamızda etrafımızdakilerin bakışlarıyla karşılaşırız ve bu da utanmamıza neden olur.Oysa bu kendi isteğimizle yapabildiğimiz bir davranış değildir.Peki,insanlar neden hıçkırırlar?

Hıçkırık,midenin üst bölgesinde ve yemek borusunun alt kısmında bulunan sinirlerin uyarılması sonucunda ortaya çıkar.Uyartı ise gaz varlığı nedeniyle oluşur.Çok hızlı bir şekilde yemek yediğimizde,çoğunlukla besinlerle birlikte hava da yutarız.Bu havanın büyük çoğunluğu bir şekilde zaten geğirmeyle geri çıkar,ancak bir kısmı da besin tabakaları arasında hapsolur.Hıçkırık da,hapsolmuş durumdaki bu havanın yukarıya ve vücut dışına doğru atılmasını sağlayan bir mekanizmadır.Karbonatlı içeceklerin aniden hıçkırığın başlamasına neden olması da bu yüzdendir.Bir nöbet esnasındaki hıçkırıkların arasında geçen zaman,gastrik hareketlere denk gelmektedir ve bu nedenle de düzensizdir.Ancak çoğu zaman,belirli bir süre sonra,bu ritmi yakalayabilirsiniz.Burada yapılması gereken şey,hapsolmuş gazın aşağı ve yukarıya doğru hareketine yardımcı olmaktır.Yukarı doğru harekete yardımcı olmak için yapılabilecek en akıllıca şey,başı yukarıya doğru kaldırarak hava yollarını en etkin bir şekilde açmaktır.Derin nefes alıp vermek de bu noktada diyaframın mide üzerine baskı yapmasına neden olarak yardımcı olabilir.Aşağı doğru harekete yardımcı olmak için çoğu zaman su içilir.Ancak suyu yavaş yavaş ve azar azar içmek gerekir,aksi takdirde daha fazla hava yutmaktan başka bir şey yapmamış oluruz.Benzer şekilde,çiğnemeyi gerektiren hiçbir şeyi yememeliyiz.

Bazen uyartı geçmiş olmasına rağmen hıçkırıklar devam edebilir.Böyle bir durumda da,kısa bir süre sonra hıçkırık son bulacaktır.

Tabii ki olayın psikolojik boyutunu da unutmamak gerekir.Örneğin korkutma yoluyla hıçkırık geçirmek aslında tamamen psikolojiktir.Belirli bir şeyi yapmaya konsantre olmanız veya korkutulmanız gibi durumlar,simpatik sinir sistemini harekete geçireceği için sinirlerin başka bir şekilde uyarılmasına ve rahatlamaya neden olur.


Benzer Konular

6 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
17 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
2 Ağustos 2011 / murat6507 Soru-Cevap