Arama

Pamukkale Travertenleri nasıl oluşmuştur?

Güncelleme: 22 Mayıs 2016 Gösterim: 4.609 Cevap: 2
FeaRLeaKeRs - avatarı
FeaRLeaKeRs
Ziyaretçi
16 Aralık 2012       Mesaj #1
FeaRLeaKeRs - avatarı
Ziyaretçi
Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Traverten denilen kaya türü çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır

Pamukkale deki termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70mlik kısmi çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama 240-300m yol kat etmektedir. Kaynaktan çıkan 356 Co sıcaklğında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır

Kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır Ancak ziyaretçiler tarafından katkatlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır Travertenlere termal su kontrollü olarak belirli bir program dahilinde verilmektedirFazla miktarda ve uzun süre aynı yere akıtılan su yosunlaşmaya ve dolayısıyla travertenlerde hoş olmayan kirliliğe sebep olmaktadır Beyazlığın oluşumunda, hava şartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Ocak 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Traverten, basınç altında, bünyesinde erimiş karbon dioksit bulunan yeraltı suları, geçtikleri bölgelerdeki kalsiyum karbonatı (CaCO3) eriterek taşır. Suyun aniden açığa, basınçsız ortama çıkması ve karbondioksitin uçması ile, suda erimiş bulunan kalsiyum karbonat çok ince katmanlar halinde kayaların üzerine çöker. Bu birikim zamanla yastık gibi yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar
Traverten aynı zamanda mermerle birlikte kullanılan bir yapı malzemesidir. Türkiye'nin Denizli, Bucak-Burdur, Mut-Mersin, Sivas gibi birçok bölgesinde traverten ocakları işletilmektedir. Üretilen malzeme blok, moloz olarak veya fabrikalarda işlenerek ebatlı honlu - cilalı traverten gibi mamüller halinde iç piyasada kullanılmakta veya büyük oranda yurtdışına ihraç edilmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur

. Travertenlerimiz kayaların çökmesiyle meydana gelmiştir. Pamukkale’de sıcak sular bu traverten yataklarına doğru uzanmaktadır. Ayrıca ulaşan sıcak sular kayaların çökmesine sebep olur. Bu sular 365 derece ve içinde bolca kalsiyum ile karbonhidrat bulunmaktadır. Su çıktığında havayla iletişimi geçtiği için karbondioksit ve karbonmonoksit uçar. Bunların uçmasıyla travertenler üzerinde kalsiyum karbonat birikir. Bunlar beyazdır ve zamanla sertleşmiş ve kayalaşmıştır.Sonucunda katlar halinde travertenler meydana gelmiştir. Buralara belli vakitlerde oluşumunu muhafaza etmesi için termal su gönderilir. Zamanlamanın nedeni suyun çok verilmesi durumunda yosun oluşur. Bu oluşumun olmaması için belli aralıklarda su verilir. Bu travertenlerin beyaz olmasındaki havanın temiz olmasının da büyük katkısı vardır. Çünkü hava karbon dioksit ve monoksit bakımından zengindir.

Pamukkale, ülkemizin turizmine önemli faydalar sağlar. Her sene burada pek çok yerli ve yabancı turist ağırlarız.
Buraları doğa aktivistleri ve doğa fotoğrafçıları sık sık ziyaret eder. Maalesef turistlerin ziyareti ile buralara basması sonucunda zenginliğimiz zarar görmektedir. UNESCO, Pamukkale’yi dünya mirası olarak kabul etmiştir.


pamukkale travertenleri

Benzer Konular

19 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
28 Eylül 2012 / Misafir Cevaplanmış
2 Nisan 2011 / Misafir Cevaplanmış
12 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış