Arama

2010 Anayasa Değişikliği Referandumu'nda ne karar vereceksiniz?

Anket 2010 Anayasa Değişikliği Referandumu

Evet
 
9 Oy
32.14%
Hayır
 
18 Oy
64.29%
Çekimser
 
1 Oy
3.57%
Güncelleme: 13 Eylül 2010 Gösterim: 4.073 Cevap: 11
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
14 Temmuz 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Referandum Nedir > Tıklayınız

Sponsorlu Bağlantılar
2010 Anayasa Değişikliği Referandumunda Ne Karar Vereceksiniz?

Evet mi ?

Hayır mı ?

Çekimser mi?


12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği referandumunda seçmenler, sadece seçmen kütüklerinin yeraldığı il/ilçelerde oy kullanacaktır.

Oy kullanabilmek için Nüfus cüzdanınızla birlikte 12 Eylül 2010 Pazar günü bağlı olduğunuz mahalledeki sandıkta bulunmanız gerekmektedir.

TC kimlik numarasıyla aşağıdaki linkten nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.


Sandık Bilgisi Sorgulama
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
14 Temmuz 2010       Mesaj #2
kyle - avatarı
VIP katekolamin
İlk defa oy kullanacağım. İnternetten evet veya hayır diyecek olanların savunduğu düşüncelere baktım, değişecek veya eklenecek maddeleri okudum. Bilemedim ne desem? Şimdilik çekimserim ama 12 Eylül'e kadar bir fikrim olacak.

Sponsorlu Bağlantılar


My one regret in life is that I am not someone else.
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2010       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Referandum'da bu maddeleri oylayacağız 12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketi, kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanması, memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesi gibi birçok yeni düzenlemeyi içeriyor



Referandum'da bu maddeleri oylayacağız
12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketi, kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanması, memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesi gibi birçok yeni düzenlemeyi içeriyor
AKParti’nin hazırladığı anayasa değişikliği paketi 336 oyla TBMM’de kabul edilince yeterli sayı olan 376 oy bulunamadığı için anayasa gereği referandum (halk oylaması) kararı alınmıştı. Ancak CHP, pakette yer alan Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştiren maddelerin anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek paketin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Önceki gün 9.5 saatlik toplantıda, paketin tümden iptali için yapılan başvuruyu reddeden Anayasa Mahkemesi, HSYK ve Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi ile ilgili maddeleri kısmen iptal etmişti. Şimdi gözler 12 Eylül’de yapılacak referanduma çevrildi. Referanduma sunulacak düzenlemelerden bazıları şöyle:

Pozitif ayrımcılık

- Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar, özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak. Devlet, her türlü istismara karşı çocukları koruyucu tedbirleri alacak.

Sendikal haklar

- Aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunabilecek. Memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınacak. Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde neden oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılacak.

Kişisel veriler ve yurtdışı yasağı

- Kişisel verilerin korunması anayasal güvenceye alınacak. Yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle ve hakim kararıyla sınırlandırabilecek.

Memur cezalarına yargı denetimi

- Memurlara verilen uyarma ve kınama cezaları yargı denetimine açılacak.
Anayasal güvence

- ‘Ekonomik ve Sosyal Konsey’ anayasa kapsamına alınacak.

Kamu denetçiliği

- ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’ (ombudsmanlık) oluşturulacak.

Vekilliğin düşmesi

- Partisinin temelli kapatılmasına neden olan milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılacak.

YAŞ’a yargı yolu

- Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak. İdari yargı, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak.

Askerlere sivil yargı yolu

- Askerlere bazı suçlarda sivil yargı yolu açılacak. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek

- Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılacak. Halen 11 asıl 4 yedek üyeli Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. Cumhurbaşkanının yanısıra Meclis de 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulu’nun gösterdiği 3’er aday arasından, 1 üyeyi ise baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oyla seçecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak. Anayasa Mahkemesi’nin mevcut yedek üyeleri ‘asıl üye’ sıfatını kazanacak. Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru yapılabilecek.

Yüce Divan'ın kapsamı genişledi

- Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da (Anayasa Mahkemesi) yargılanacak.

HSYK’nın yapısı değişiyor

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak. HSYK’nın halen 7 olan üye sayısı 22’ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12’ye çıkarılacak. HSYK, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun ‘meslekten çıkarma’ cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getirilecek. Kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak. HSYK’nın mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri, seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.

Geçici 15’inci madde kalkıyor

- 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen Anayasa’nın geçici 15’inci maddesi yürürlükten kaldırılacak.

Halk oylaması nasıl yapılacak?

-Gümrük kapılarında pasaportla oy verme işlemi 3 Ağustos Salı günü başlayacak.

- 3 Eylül Cuma: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

- Beyaz renk üzerinde ‘Evet’, kahverengi renk üzerinde ‘Hayır’ ibareleri olacak.

- 5 Eylül Pazar: Serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo televizyon konuşmaları başlayacak.

- 11 Eylül Cumartesi: Propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.

- 12 Eylül Pazar: Halk oylaması yapılacak ve seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek.

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
dinazor1962 - avatarı
dinazor1962
VIP ne mutlu Türk'üm diyene
6 Ağustos 2010       Mesaj #4
dinazor1962 - avatarı
VIP ne mutlu Türk'üm diyene
Hayır
sonuclar neden degismiyor???
Türkiyem dinazor1962 Türkiyem
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
9 Ağustos 2010       Mesaj #5
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Hayır tabiki... Msn Happy
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
2 Eylül 2010       Mesaj #6
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Toplu görüşmenin adı Toplu sözleşme oluyor! İçerik nedir?

Bakınız Eski madde nedir >> Madde 53 – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.
Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla dü¬zenlenir.
<Ek: 23/7/1995 – 4121/4. md.> 128 inci mad¬denin ilk fıkrası kapsamına giren kamu görevlilerinin kanunla kendi aralarında kurmalarına cevaz verilecek olan ve bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları ile 54 üncü madde hükümlerine tabi olmayan sendikalar ve üst kuruluşları, üyeleri adına yargı mercilerine başvurabilir ve İdareyle amaçları doğrultusunda toplu görüşme yapabilirler. Toplu görüşme sonunda anlaşmaya varılırsa düzenlenecek mutabakat metni taraflarca imzalanır. Bu mutabakat metni, uygun idari veya kanuni düzenlemenin yapılabilmesi için Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Toplu görüşme sonunda mutabakat metni imzalanmamışsa anlaşma ve anlaşmazlık noktaları da taraflarca imzalanacak bir tutanakla Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usuller kanunla düzenlenir.
Aynı işyerinde, aynı dönem için, birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz ve uygulanamaz..

Yeni Paket ile Getirilmek İstenen Hüküm Nedir >> Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 53 üncü maddesinin kenar baslıgı “A.
Toplu is sözlesmesi ve toplu sözlesme hakkı” seklinde degistirilmis, üçüncü fıkrası
yürürlükten kaldırılmıs ve maddeye asagıdaki fıkralar eklenmistir.
“Memurlar ve diger kamu görevlileri, toplu sözlesme yapma hakkına sahiptirler.
Toplu sözlesme yapılması sırasında uyusmazlık çıkması halinde taraflar Uzlastırma
Kuruluna basvurabilir. Uzlastırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözlesme hükmündedir.
Toplu sözlesme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözlesmeden yararlanacaklar,
toplu sözlesmenin yapılma sekli, usulü ve yürürlügü, Uzlastırma Kurulunun teskili, çalısma
usul ve esasları ile diger hususlar kanunla düzenlenir.”...

En basitiyle; şimdi bu değişiklik ile kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı veriliyor diyerek şirin iki cümle ile geçiştirmeye çalışan emek mücadelesine vurulan darbeyi görmemek için kafasını kuma gömenler! yarın çocuklarınıza bunu nasıl açıklayacağınızın planını da şimdiden yapın diyorum.
Toplu sözleşme ve grev hakkı ayrıştırılamaz!!!

Grev yoksa toplu sözleşme olsa ne olur toplu görüşme olsa ne olur!

Burada kamu çalışanlarının hangi hak kazancı olduğunu bir kişi çıksın anlatsın. Aksine 12 eylül 1980 de çalışanların hakları budanmış, sendikaların işlevselliğini yitirmesi ve bürokratik sendika olgusunun yerleştirilmesi amaçlanmıştır. Bunu da ne yazıkki gerçekleştirmişlerdir.

Kamu çalışanları (Tabiki Hak arama mücadelesi verenleri kastediyorum) 30 yıllık mücadeleleri sonucunda İLO sözleşmelerine imza atan ülkemizin bu imzasının arkasında durmasını talep etmiş ve zorlu bir mücadele döneminin sonunda son iki yıldır fiilen GREV adı altında eylem gerçekleştirmiştir. Ancak mevcut hükümet bu eylemlere katılan üyelere cezalar vermiş sürgünlere göndermiştir. Sendikalar bu cezaların ve sürgünlerin anayasaya aykırı olduğunu belirterek mahkemelere başvurmuş sonucunda da adli merciler sendikaları haklı bulmuştur. Ve bunu şimdi değiştirilmek istenen maddenin içerisindeki
"sendikalar ve üst kuruluşları, üyeleri adına yargı mercilerine başvurabilir" cümlesine dayanarak üyelerine üretimden gelen güçlerini kullanma yönünde çağrıda bulunabilir denmiştir.
Ancak yapılmak istenen değişiklik ile eski yasanın içerisinde sinsice çıkarılan bu cümle sayaesinde iktidar eyleme katılan üyelere sendikanızı tanımıyorum verdiğim cezaya itirazın varsa git mahkemeye başvur diyecektir.

Şimdi biri bana söylesin sendikalar üyelerine yapılan hukuksuz baskı ve cezaları üyeleri adına adli makamlara taşıyamamasını öngören bu değişikliğik ile bizlere hak kazancı gibi göstermeye çalışanlar buyursun bana anlatsın bir cümle kursun Allah rızası için...

Buradaki amaç 30 yıldır mücadele ederek fiilen grev yapma aşamasına gelen kamu çalışanlarını sendikaların hukuki şemsiyesi altından çıkararak tek tek yargı yoluna gitmesini amaçlamaktadır. A politik bir toplum içerisinde kaç tane kamu çalışanı amirine veya iktidar sahiplerine tek tek dava açabilir.

Diğer maddelerin içerisindeki "çocukları koruma - engellilere ve şehit yakınlarına pozitif ayrımcılık" ile ilgili maddelere sayın vatandaşım sen evet mi hayır mı diyorsun diye önüme sandık koyan muhterem temsilcilerimize yazıklar olsun diyorum.


...H A Y I R....
..
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Eylül 2010       Mesaj #7
kyle - avatarı
VIP katekolamin
Benim de bir fikrim oldu.
HAYIR diyeceğim.
My one regret in life is that I am not someone else.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
HAYIR DİYCEM
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
10 Eylül 2010       Mesaj #9
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster

Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar evet verin insanların ölmesini istemiyorsanız evet verin lütfen

Benzer Konular

7 Mayıs 2011 / Misafir Hukuk
7 Ekim 2018 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
18 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap