Arama

En yüksek bulut nerededir?

Güncelleme: 2 Temmuz 2012 Gösterim: 1.694 Cevap: 0
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2012       Mesaj #1
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
En yüksek bulut nerededir?

Sponsorlu Bağlantılar
Uluslararası Bulut Atlas Ölçeği’ne göre sıfırıncı bulut katmanı en yüksek katmandır. Bu katman, 12.000 m yükseklikte bulunabilen incecik bir tabakadan oluşan sirrus olarak bilinir. Dokuzuncu bulut katmanıysa kütlesel, kümelenen, gürüldeyen bulut- lar olan kümülonimbustur. Bu katman ölçeğin en alt katmanıdır, çünkü tek bir bulut bile birkaç yüz metre alçaktan stratosfer seviyesine kadar (15.000 m) bütün bir mesafeyi kaplayabilir.

Uluslararası Bulut Atlası, bulutların isimlendirilmesi ve tanımlanması için uluslararası bir sistem üzerinde anlaşılmasını sağlayacak bir Bulut Komitesi kuran Uluslararası Meteoroloji Konferansı’nın sonucunda 1896’da yayınlandı. Bu kategorilerden on tanesi, 1802’de “Bulutların Değişimi Üzerine Deneme” makalesini yayınlamış olan İngiliz kimyager Luke Howard’ın (1772-1864) öncü çalışmalarına dayanıyordu.
Howard’ın çalışması, çocukken tanık olduğu, 1783’te Japonya ve İzlanda’da gerçekleşen volkanik patlamaların yarattığı “Great Fogg” [Büyük Sis] bulutunun tüm Avrupa’yı kapladığı tuhaf hava şartlarından etkilendi.

Onun çalışmaları John Constable, J. M. W. Turner ve Caspar David Friedrich’in manzara resimlerine ilham kaynağı oldu. Goethe, Howard’ın onuruna dört şiir yazdı ve bu müteİngiliz Kuveykırını “Bulutların Babası” saydı.
Bulutlar atmosferde asılı kalan minicik su damlacıkları ya da buz kristalleri yığınlarıdır. Bu damlacık ya da kristaller su buharının duman ya da tuz gibi daha da küçük parçacıklar etrafında yoğunlaşmasıyla oluşur. Bunlar yoğunlaşma çekirdekleri olarak adlandırılır.

Sirrus bulutları gökyüzünde tamamen buzdan oluşan tek buluttur. Bu bulut atmosferde daha önce zannedildiğinden çok daha fazla bulunur ve yerkürenin sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Bazen yüksekten uçan jetlerin bıraktığı izlerin yoğunlaşması bu bulutun oluşumunu tetikler.

11 Eylül 2001’den sonra hava trafiğinin durdurulması sonucunda sirrus koruması azaldığı için 48 saat içinde tüm ABD’deki günlük sıcaklık değişimleri 3°C arttı; çünkü gece daha fazla ısı dışarı verilip gündüz daha çok gün ışığı içeri giriyordu.

Benzer Konular

4 Ağustos 2018 / Misafir Coğrafya
17 Mayıs 2010 / The Unique Eğitim Bilimleri
6 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap
12 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr