Arama

Armagnac / Armanyak (Brendi) Nedir?

Güncelleme: 8 Kasım 2015 Gösterim: 1.228 Cevap: 1
Finn and Jake - avatarı
Finn and Jake
VIP 🐻 Bear ✔
8 Kasım 2015       Mesaj #1
Finn and Jake - avatarı
VIP 🐻 Bear ✔
ARMAGNAC a. Fransa'nın eski Armagnac bölgesinde (Gers, Landes, Lot et-Garonne) yapılan adı tescilli konyak.
—ANSİKL. Armagnac, kazanları üst üste konmuş geleneksel imbiklerde damıtılır, rektifikasyon yapılmaz. Gerek üretim, gerek meşe fıçılardaki eskitme, özel bir tüzüğe göre sıkı bir biçimde denetlenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

🌘 🚀
Finn and Jake - avatarı
Finn and Jake
VIP 🐻 Bear ✔
8 Kasım 2015       Mesaj #2
Finn and Jake - avatarı
VIP 🐻 Bear ✔
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  brendi.jpg
Gösterim: 113
Boyut:  7.7 KB

Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir.

Tarih
Armanyak, Fransa'da distile edilen en eski brendi türüdür. 15. ve 17. yüzyıllar arasında armanyak, Fransa'nın Saint-Sever, Mont-de-Marsan, ve Aire-sur-l'Adour bölgelerindeki marketlerde yerini aldı. Kısa bir süre sonra ise Hollandalı tüccarlar sayesinde armanyak ticareti daha geniş bir alana yayıldı.

Coğrafya
Armagnac bölgesi, Adour ve Garonne Nehri arasında yer alır. Resmi armanyak üretim alanı Gers, Landes ve Lot-et-Garonne illerinde yer alan üç yörede gerçekleşmektedir:
  • Bas-Armagnac
  • Armagnac-Ténarèze
  • Haut-Armagnac
Ad:  bir.png
Gösterim: 67
Boyut:  15.1 KBGersAd:  iki.png
Gösterim: 67
Boyut:  15.1 KBLandesAd:  üç.png
Gösterim: 64
Boyut:  15.1 KBLot-et-Garonne

Üretim
Armanyak sadece bir kez damıtılır ve bu işlem sonucu %52 oranda alkol oluşur. Ardından meşe fıçılarda yaşlandırma süreci başlar. Bu süreç sonucunda tat yumuşayıp daha kompleks bir hale gelir. Uzun yıllar fıçıda bekletilen içkideki alkol ve su miktarının bir kısmı buharlaşıp yok olur. Buna meleklerin payı denir.
Armanyak tıpkı konyakta olduğu yıllandırma sürecine bağlı olarak çeşitli sınıflara ayrılır. Farklı yaşlarda harmanlanarak yapılan armanyaklarda şişedeki yaş, harmanda kullanılan en genç bileşeni belirtir.

Yaşa göre yapılan sınıflandırmalar şunlardır:
  • VS (Üç yıldız): En az 2 yaşında.
  • VSOP: En az 5 yaşında.
  • XO: En az 6 yaşında.
  • Hors d'âge: En az 10 yaşında.
Üzümler
Armanyak üretiminde kullanılan 10 çeşit üzüm vardır:
  • Baco blanc
  • Blanc dame
  • Colombard
  • Folle-blanche
  • Graisse
  • Juraçon blanc
  • Mauzac
  • Mauzac rose
  • Meslier Saint-François
  • Trebbiano
Ad:  120px-Colombard_raisin.jpg
Gösterim: 82
Boyut:  8.3 KBColombardAd:  247px-Folle_blanche_raisin.jpg
Gösterim: 72
Boyut:  14.2 KBFolle-blancheAd:  Jurançon_blanc.jpg
Gösterim: 76
Boyut:  16.4 KBJurançon blanc
Ad:  Grappe_de_mauzac_blanc_02.jpg
Gösterim: 87
Boyut:  14.5 KBMauzacAd:  Mauzac_Rose.jpg
Gösterim: 86
Boyut:  8.2 KBMauzac roseAd:  240px-Ugniblanc.JPG
Gösterim: 73
Boyut:  17.7 KBTrebbiano



🌘 🚀
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

8 Kasım 2015 / Finn and Jake Taslak Konular
9 Kasım 2015 / Finn and Jake Siyaset ww