Arama

El İşi Modeller - Antep İşi

Güncelleme: 27 Haziran 2016 Gösterim: 4.262 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mart 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Antepişi


MsXLabs.org & Büyük Larousse
Ad:  antep-isi-ornekleri.jpg
Gösterim: 3490
Boyut:  46.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Kumaştan tel çekilerek yapılan bir işleme türü. (Düz renkli keten, patiska ya da ipek üzerine uygulanır. Kasnak ya da gergefe gerilen kumaşın, işlenecek bölümündeki atkı ve çözgü iplikleri çekilir, kafes haline getirilir. Teller ikiye ayrılıp düzüne sarılarak ya da verevine iplik atılarak boş ve dolu kareler oluşturulur. Günümüzde de özgünlüğünü yitirmeden yapımı sürdürülen
tanınmış bir nakış türüdür.)
Son düzenleyen perlina; 27 Haziran 2016 10:09 Sebep: Alt başlık H2 yapıldı
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mart 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Antep İşi Nasıl Yapılır ? Antep işi Örnekleri


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  antep-isi-ornekleri-2.jpg
Gösterim: 2373
Boyut:  57.0 KB

Antep işi, isminden de anlaşılabileceği gibi çoğunlukla Antep ve yöresinde yapılan geleneksel bir işleme türüdür. Antep işi işleme ciddi emek isteyen zor bir işleme türüdür. Temel dayanağı; boyu ve eni eşit olarak dokunan özel kumaşların üzerinden, ipliklerin çekilerek çıkarılması yöntemine dayanır. Antep işi ile işlenebilecek birçok figür vardır. Biraz zor bir işleme türü olmasına rağmen, çeyizlerin en değerli parçaları Antep işi ile işlenenlerdir.

Şimdi gelelim Antep işi nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye. Antep işini yapabilmek için keten, ipek, markizet gibi ipliği çıkartılabilen kumaşlara ihtiyaç vardır.Kumaşın gergin tutulması için kasnak kullanılmalıdır. Birçok farklı desene uygulanabilir.

Ad:  antep-isi-ornekleri-1.jpg
Gösterim: 2152
Boyut:  111.5 KB

Antep İşi Nasıl Yapılır ?
Bununla birlikte farklı desenler için iğne tekniği kullanımı da farklı olmalıdır. Tel çekmeadı verilen teknik kullanılarak, uygulanacak iğne tekniğine göre ip sayısı belirlenir ve kesilerek çıkartılır. Kumaştan çekilip çıkarılan bu ipliklerden oluşan boşluğa ajur denir.

Ajur desenin temelini oluşturur. Ajurlar oluşturulduktan sonra kullanmak istediğimiz motifler kanaviçe tekniği ile kumaşa işlenir. İşlemenin çoğu böylece tamamlanmış olur. Artık kumaşın kenarlarını temizleyerek kenar motiflerini işleyebiliriz.Yazımızda belirttiğimiz gibi Antep işi, temel tekniğinin yanı sıra farklı desenlerde farklı iğne teknikleri uygulanan bir işleme tekniğidir. Şimdi bu tekniklerin belli başlı olanlarına değinelim.

Antep İşi Yapılışında Kullanılan Teknikler Nelerdir?


Ciğerdeldi Tekniği: Ciğerdeldi tekniği özellikle geniş yüzeyli işlemelerde kullanılır. Başka tekniklerle beraber de kullanılabilir. Bu teknikte kesilen iplik sayısı bırakılandan daha azdır.

Camelyan Tekniği: Bu da ciğerdeldi tekniği ile beraber uygulanabilen tekniktir. Geniş yüzeylere uygulanır. Kesilen iplik sayısı, bırakılan iplik sayısında daha fazladır.

Örümcek Tekniği: Bırakılan iplik kesilen iplikten daha az olur. Diğer desen teknikleriyle beraber kullanıma uygundur.

Mercimek Tekniği: Bu teknikte kesilen ve bırakılan iplik kesinlikle eşit olmalıdır. Bu teknikte diğer desene göre diğer tekniklerle beraber kullanılabilir.

Çitime Tekniği: Genellikle badem tekniği ile uygulanan bu teknik, geometrik desenlerin uygulanacağı işlemelerde kullanılır. Kesilen ipliğin kalan iplikten fazla olması gerekir.

Badem Tekniği: Çitime tekniği ile beraber kullanılır. Dolayısıyla çitime tekniği gibi geometrik desenli, geniş yüzeylerde uygulanır.

Son düzenleyen perlina; 27 Haziran 2016 10:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Mayıs 2009 / asla_asla_deme Moda