Arama

Nefret Suçu ve Nefret Yasası

Güncelleme: 27 Şubat 2008 Gösterim: 2.208 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nefret Suçu ve Nefret Yasası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Nefret suçu, bir kişiye veya gruba karşı ırk, dil, din, cinsel yönelim gibi önyargı doğurabilecek nedenlerden ötürü işlenen, genellikle şiddet içeren suçlara verilen addır. Eğer bu suç bir defaya mahsus olarak işlenmemişse ve süreklilik arzediyorsa, suçlular nefret grubu mensubu olarak kabul edilirler. Bu suçları engellemeye ve suçluları cezalandırmaya yönelik düzenlenmiş yasalara ise nefret yasası denir.

Nefret Suçunun Oluşması
Bir suçlu tarafından bir şahsa veya bir mülke karşı işlenen herhangi bir cezai suçun kaynağı o kimsenin;
Irkı, rengi, etnik kökeni ya da uyruğu; dini; cinsiyeti, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği; yaşı; fiziksel veya zihinsel engelleri
ise bu suç nefret suçunu teşkil eder.
Nefret suçları şu şekillerde işlenebilir:
Sözlü taciz, tehdit edici davranışlar, nefretli konuşma, ad veya lakap takmak, postayla veya e-postayla rahatsız etmek, telefonla rahatsız etmek, mesajla rahatsız etmek, duvar yazısı, fiziksel saldırı, grupça saldırı, soygun, hırsızlık, gasp, taciz, tecavüz, sarkıntılık, gözdağı verme, şiddet, aile içi şiddet, kundakçılık veya diğer herhangi bir şekilde hasar verme.
Tarihçe
Nefret yasaları ya da diğer adıyla önyargı yasaları, ırk, din ve köken kavramlarını içerecek şekilde ilk olarak 1980'lerde ABD'de kabul edilmiş, zamanla Avrupa'lı devletlere de yayılmıştır. ABD'de nefret yasalarının yürürlüğe konmasının ve nefret suçlarının en ağır şekilde cezalandırılmasının başlıca nedeni ABD'nin etnik, dini, kültürel olarak farklı topluluklardan oluşmasıdır. Bir göçmen ülkesi olan ve ABD'li üst kimliği oluşturarak toplum içi uzlaşmayı ve düzeni sağlamaya çalışan ABD'nin başını ağrıtan başlıca sorun ülkedeki ırkçılık ve ayrımcılıktır. Nefret yasaları 1990'larda cinsel suçları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Nefret Yasalarının Düşünce Özgürlüğüne Etkileri
Nefret yasalarının kapsamının ve içeriğinin genişletilmesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Bugün birçok batılı ülkede ve ABD'de Yahudi Soykırımı'nı reddetmek veya bu konudaki verilerin sağlığı konusunda eleştiri yapmak suçtur. Ermeni diasporası benzer bir yasanın Ermeni soykırımı iddiaları konusunda da yaygın bir şekilde yasalaşması konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.


Benzer Konular

29 Aralık 2015 / Misafir X-Sözlük
 Nefret
5 Ağustos 2008 / BARIŞ Müzik tr