Arama

Dokunulmazlık

Güncelleme: 31 Ağustos 2012 Gösterim: 5.475 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dokunulmazlık
Sponsorlu Bağlantılar

Anayasa ya da uluslararası teamül gereğince, kişilere tanınan ilişilmezlik ya da ayrıcalık durumu.

Anayasayla sağlanan yasama dokunulmazlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içindir. Anayasaya göre, "TBMM üyeleri Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerinden, o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine Meclisçe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar (madde 83, fıkra 1)". Buna mutlak dokunulmazlık denir.

Anayasada bir de geçici dokunulmazlık vardır. Buna göre "seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz (madde 83, fıkra 2)". Diplomatik dokunulmazlıktan ise, bir ülkedeki yabancı elçilerle, elçiliğin resmî memurları ve bu kişilerin eşleri, birlikte oturan çocukları ve diğer aile bireyleri yararlanırlar. Bu dokunulmazlıktan yararlananlara, içinde bulundukları ülkenin yasaları uygulanmaz. Bunlar hakkında cezai kovuşturma yapılamaz, hiçbir dava açılamaz. Bu kişiler mahkemeye tanık olarak çağrılamaz, ayrıca vergilerden muaf tutulurlar. Ancak, kendilerine yapılan saldırılar bakımından o ülkenin yasaları uygulanır. Bunlara karşı tek yaptırım, bu kişileri "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilân edip, ülkeden geri çekilmelerini bağlı bulundukları devletten talep etmektir. Belirli süre içinde ülkeyi terk etmeyenler ise sınırdışı edilirler.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
21 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Diplomatik dokunulmazlık
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Diplomatik dokunulmazlık, hükümetler arasında, diplomatların karşılıklı olarak serbestçe seyahatini ve görevli olduğu ülkenin yasalarına göre dava edilmemesini ve yargılanmamasını teminat altına alan bir anlaşmadır. Ancak, sözkonusu diplomatlar sınırdışı edilebilirler. Diplomatik İlişkilerde Viyana Konvansiyonu ile 1961'de uluslararası bir kanun olarak kabul edilen bu konunun tarihçesi oldukça eskilere dayanır.
Diplomatik dokunulmazlık kurumu, hükümetler arasındaki ilişkilerin zor zamanlarda, hatta savaş hallerinde dahi sürdürülebilmesine imkân sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Yabancı bir ülkenin bir diplomatı, bir ülkeye atandığında, o ülkenin devlet başkanı tarafından, görevlerini etkin olarak yerine getirebilmesi için bazı ayrıcalık ve dokunulmazlıklarla donatılır. Bu durum, aynı yetkilerin karşılıklı olarak diğer ülke tarafından da yapılacağı kabulüne dayanarak gerçekleşir.
Ev sahibi ülkenin "dokunulmazlık"tan vazgeçmesi mümkündür, ki bu durum yalnızca o diplomatın, diplomatik göreviyle hiçbir ilişkisi olmayan ciddi bir suç işlemesi (casusluk vb. suçlamaların dışında) veya ciddi bir suça şahit olması durumunda gerçekleşir ve hatta ev sahibi ülke, söz konusu bireyi yargılayabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Dokunulmazlık, ilişilmez, karışılmaz olma hali ve hakkı. Siyasî ve hukukî bir anlamı olan dokunulmazlık hali bizde, Anayasamıza göre milletvekillerine tanınan bir haktır. Anayasanın 17. maddesine göre, hiç bir milletvekili, Meclis içindeyi oy kullanmasından, sözlerinden ve demeçlerinden sorumlu olmadığı gibi, Meclis içindeki oy ve görüşünü ve demecini, Meclis dışında söylemesinden sorumlu değildir. Bir milletvekilinin, milletvekili seçilmeden önce işlediği bir suç için ya da milletvekili bulunduğu sırada işlediği bir suç için sorguya çekilmesi, ancak Meclis genel kurulunun oyu ile mümkün olabilir. Dokunulmazlık, milletin temsilcisi olma özelliğini taşıyan milletvekillerinin görevlerini yapabilmelerini sağlayan önemli bir haldir.




Kaynak: