Arama

Spektroskopi

Güncelleme: 4 Haziran 2013 Gösterim: 3.448 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
19 Aralık 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
SPEKTROSKOPI
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Bir örnekteki atom, molekül veya iyonlarin bir enerji düzeyinden digerine geçisleri sirasinda absorplanan veya yayilan elektromanyetik isimanin, ölçülmesi ve yorumlanmasina spektroskopi denir. Atom, molekül veya iyonun elektromanyetik isima ile etkilesimi sonucu dönme, titresim ve elektronik enerji seviyelerinde degisiklikler spektroskopinin temelini olusturur.

Elektromanyetik isin, dalga boyu, frekans, hiz ve genlik gibi parametreleri içeren sinüs dalga modeli ile açiklanabilir. Dalga boyu (l) ard arda gelen maksimum veya minimumlar arasindaki dogrusal uzakliktir ve birimi uzaklik birimidir (örnegin, cm). Frekans (n) ise belirli bir noktadan birim zamanda geçendalga sayisi olup birimi s-1 veya buna esdeger Hertz (Hz) dir. Frekans, dalga boyu ve isinin yayilma hizi arasinda,
ln= v

bagintisi vardir. Isinin havadaki hizi, c ile verilen isinin vakumdaki yayilma hizindan çok az sapma gösterdiginden yukaridaki esitlik c = ln seklinde yazilabilir.
Dalga sayisi (ύ) cm cinsinden dalga boyunun tersi olup,birimi cm-1 dir. (n = 1/l)

Elektromanyetik isima türleri, gözle algilayabildigimiz görünür isik ve isi seklinde algilayabildigimiz infrared (kirmizi ötesi) isinlaridir; x-isinlari, ultraviyole (mor ötesi), mikrodalga ve radyo isimalari ise diger türleridir. Analitik amaçlar için önem tasiyan spektrum bölgelerinin dalga boyu ve frekans araliklari asagida belirtilmistir.

Spektroskopik yöntemler, Atomik Spektroskopi ve Moleküler Spektroskopi olmak üzere temelde iki gruba ayrilir. Atomik spektrum sadece elektronlarin bir enerji düzeyinden digerine geçisleri içerir. Bu geçisler sirasinda absorplanan veya yayilan isimanin enerjisi, atomun potansiyel enerjisindeki degisim ile orantilidir ve DE = hn esitligi ile verilir. Bir atomun elektronlarinin yüksek enerjili düzeylere uyarilmasinda absorplanan veya uyarilmis bir atomun temel düzeye dönüsü sirasinda yayilan isima enerjileri, elektromanyetik spektrumun ultraviyole veya görünür bölge sinirlari içindedir. Moleküler spektrum, elektronik düzeyler arasindaki geçislere ek olarak dönme ve titresim enerji düzeyleri arasindaki geçisleride içerir.

Bu geçisler sirasinda bir molekülün toplam enerjisi, Etoplam = Eelektronik + Etitresim + Edönme esitligi ile verilir. Bu nedenle moleküllerin spektrumlari atom spektrumlarina oranla daha karmasiktir.




Son düzenleyen Efulim; 4 Haziran 2013 11:23 Sebep: Msj düzeni.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Spektroskopi
MsXLabs.org &Vikipedi,Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Spektroskopi en çok tanınan hali ile maddenin özelliklerinin, soğrulan ve salınan parçacıklar, ışık, veya ses aracılığı ile incelenmesidir. Ancak spektroskopinin esası bu değildir; çünkü spektroskopi ne kimyasal analize mahkûmdur, ne de kimyasal analizin tamamı spektrumsal analizden oluşmaktadır. Sonuçta spektroskopi fizik/fotonik/optik bazlı teknikler bütünüdür ve uygun düştüğü her yerde kullanılmaktadır; örneğin astrofizikte kullanılmaktadır, ancak maksat kimyasal analiz olmayabilmektedir.
Spektroskopi ayrıca ışık ile maddenin etkileşiminin incelenmesi olarak da tanımlanabilir. Spektroskopi, analitik kimyada ve moleküler biyolojide maddelerin ışık aracılığı ile tanımlanmaları amacıyla kullanılmaktadır. Tarihsel olarak sadece görünür ışık kullanılırken, günümüzde yeni yöntemler de kullanılmaktadır. Spektroskopik analiz yöntemlerinde örnek üzerine bir uyarıcı tanecik gönderilir ve örneğin bu uyarıcı taneciğe (elektron, nötron, proton, atom, molekül, gibi) karşı davranışı ölçülür. Bunlar dışında, elektromanyetik olan ve olmayan ışınım da kullanılmaktadır (mikrodalgalar, radyo dalgaları, X ışınları, vs. gibi). Spektroskopik yöntemlerde maddenin elektromanyetik radyasyonu yayması, absorblaması, saçması, saptırması, genel olarak maddenin elektromanyetik radyasyonla etkileşimi ve bu etkileşimin sonuçları analitik amaçlara dönük olarak incelenir. Spektroskopi, gökbilim ve uzaktan algılamada da ayrıca yoğun olarak uygulanan yöntemlerdendir.

Spektroskopi çeşitleri
  1. Optik spektroskopi
  2. Kızılötesi (infrared) Spektroskopi
  3. Morötesi (görünür, ultraviole) Işık Spektroskopisi
  4. Raman Spektroskopisi
  5. Elektron Spin Rezonans (veya Elektron Paramanyetik Rezonans) Spektroskopisi
  6. Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi (NMR Spektroskopisi)
  7. Kütle Spektroskopisi
  8. Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi (EIS)
  9. Atomik Emisyon Spektroskopisi Mössbauer
  10. Mössbauer Spektroskopisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Spektroskopi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Tayf oluşturma, tayftaki dalga boylarını inceleme ve bunlardan hareketle sözkonusu maddenin enerji seviyelerini ve molekül yapısını belirleme ya da kimyasal analizini yapma tekniği. Atomların ve moleküllerin enerji seviyeleri arasındaki değişimin sonucu olarak, maddeden elektromanyetik ışınım yayılması ya da maddenin elektromanyetik ışınım soğurması, tayfın oluşmasına yol açar. Işınımın frekansı, bu süreçte yer alan enerji seviyelerine bağlıdır ve değişik frekans bölgelerinde değişik teknikler kullanılarak, son derece geniş bilgiler elde edilebilir. Bu tekniklerin hemen hepsi, bulucularının adlarıyla ya da kullanılan ışınımın adıyla anılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

7 Mayıs 2009 / ahmetseydi Fizik