Arama

Allotrop ve Allotropi

Güncelleme: 18 Eylül 2015 Gösterim: 16.692 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Allotrop, Aynı elementin uzayda farklı şekilde dizilerek farklı geometrik şeklindeki kristallerine "allotrop" denir. Örneğin grafitle elmas, beyaz fosforla kırmızı fosfor, rombik kükürtle monoklinik kükürt, ozon ile oksijen birbirinin allotropudur. Allotropların fiziksel özellikleri kristallerinin dizilişleri birbirinden farklıdır. Allotropların kimyasal özellikleri, örneğin tepkimeye girme istekleri gibi birbirlerinden farklıdır.Örnekler;
  • Oksijen (O2) ve Ozon (O3) gazları.
Allotrop moleküllerin hem kimyasal özelliklerinin bir çoğu hem de fiziksel özelliklerinin tümü birbirinden farklıdır. Sadece aynı maddeyle tepkimeye girdiklerinde oluşturacakları bileşikler aynıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Allotrop ve Allotropi
Sponsorlu Bağlantılar

Bazı elementlerin, kristal ya da molekül yapıları birbirinden farklı biçimler hâlinde bulunması (allotropi) ve bu biçimlerden her biri (allotrop).

Allotroplar, apayrı fiziksel ve kimyasal özellikler gösterebilirler. Değişik koşullarda kararlı olan allotropların belirli basınç ve sıcaklıkta birbirine tersinir biçimde dönüştürebildiği allotropiye "enantiotropi" denir. Allotropları değişik kristal yapıda olan elementlere en iyi örnek, fosfor (beyaz fosfor, kırmızı fosfor, metalik fosfor), kükürt (rombik, monoklinik, amorf) ve karbon (elmas, grafit); molekül yapısı değişik allotroplar hâlinde bulunan elemente en iyi örnek ise, oksijendir (oksijen, ozon).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Eylül 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
ALLOTROPİ (Fransızcada Allotropıe), Anorganik Kimya'da kimi basit cisimlerin ya da anorganik bileşiklerin birçok fiziksel halde bulunma özelliği. "Allotropi” sözcüğünü ilk kez Berzelius kullanmıştır. Kükürt, fosfor, karbon, helyum, oksijen vb. gibi birçok element farklı yapılar gösterebilir Nitekim a-kükürt, beyaz fosfor, kırmızı fosfor, elmas ve grafit kristal halde görülür, helyum I ve helyum II sıvı halde, oksijen ve ozon her üç halde (katı, sıvı, gaz) bulunabilir. Bu değişik yapılara aynı elementin allotropi halleri denir. Basit cismin atomları birçok farklı biçimde gruplaşabilir, yani allotropi yapısal bir olaydır. Sözgelimi, a - kükürtte atomlar, ortorombik sistemde bir kristal oluşturan bir bakışım düzeni uyarınca gruplaşırken, i3- kükürtte gruplaşma monoklinik sistemde ortaya çıkar, öte yandan, elmas kübik sistemde, grafit heksagonal sistemde kristalleşir. Kimi durumlarda, farklı sayıda atom içermeleri yüzünden farklı oluşumlar gösteren moleküller de çeşitli allotropilere yol açar, iki atomlu oksijen molekülü (O2) ile üç atomlu ozon molekülü (O3) bunun tipik örnekleridir, bu durumda molekül kütleleri de farklılık gösterir.

Allotropinin Temel Özellikleri
  • Dönüşümler bir türden öbür türe geçişi sağlayabilir; ama bazen karşılıklı dönüşümde farklı yöntemler kullanılır. Nitekim, beyaz fosfordan kırmızı fosfora geçmek için ısıtma yeterlidir ama ters yönde dönüşüm için buhar evresinden geçmek gerekir. Ozondan oksijene geçiş de ısıtma yoluyla sağlanabilir, ters yöndeki dönüşümse elektrik boşalımı, güçlü elektrik alanı vb. gerektirir. Öte yandan, denge homojen bir karışım yapmayan iki allotropi türü arasında kurulursa, tek değişkenli genel denge yasaları geçerlidir. Dolayısıyla bu dönüşümler, erime ya da buharlaşma gibi fiziksel hal değişimlerine benzer; Sa ve Sg arasındaki denge, olağan atmosfer basıncı altında, 96°C'tâ oluşur. Denge sıcaklığı basınçla birlikte artar; bu olgu, Sa'nın Sg'ya dönüşümüne eşlik eden ısı soğurulması ve hacim artışıyla doğrudan bağıntılıdır. Allotropi terimi genellikle elementler için kullanılır ama bileşikler de benzer özellikler gösterebilir. Gerçekten aynı kimyasal formülü olan birçok bileşik, farklı yapı ve özellikler taşıyabilir. Bu tür maddelere çok biçimli bileşikler adı verilir ve allotropi çok biçimliliğin özel bir durumu olarak ele alınır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

5 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap