Arama

Turnusol Nedir?

Güncelleme: 4 Eylül 2015 Gösterim: 11.089 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Turnusol
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Turnusol, boyarmaddelerden, yani renklendirici maddelerden oluşan bir karışımdır. Daha çok kimyacılar tarafından, bir madde­nin asit ya da baz olduğunu anlamak için kullanılır (bak. Asit ve Baz). Turnusol bu amaç­la kullanıldığında "belirteç" olarak tanımla­nır. Turnusol bir çözelti (sıvı) ya da turnusol kâğıdı biçiminde hazırlanabilir ve mavi ya da kırmızı renkte olabilir.
Bir damla mavi turnusol çözeltisi, nitrik, sülfürik ya da hidroklorik asit gibi kuvvetli bir aside katıldığında rengi kırmızıya döner. Sir­ke ya da maden sodası gibi zayıf asitlerde turnusol şarap kırmızısı bir renk alır. Amon­yak ya da sodyum hidroksit (sudkostik) gibi bazlarda ise kırmızı turnusol maviye dönüşür.
İçinde bir damla turnusol bulunan sudkostiğe azar azar hidroklorik asit katıldığında, mavi rengin eflatuna dönüştüğü bir noktaya ulaşılır. Daha fazla asit katılırsa eflatun renk kırmızılaşır. Turnusol ne mavi ne de kırmızı olduğu zaman, çözelti ne asit ne de bazdır ve "nötr" olarak nitelenir. Eğer bu deneyde elde edilen nötr çözelti buharlaştırılırsa geriye bilinen tuz kalır.
Turnusol bazı liken türlerinden (bak. Liken) ve en çok Hollanda'da yapılır. Liken bitkileri bir teknede lapa haline getirilip amonyak ve başka maddelerle karıştırılır ve mayalanmaya bırakılır. Mavi toz külçeleri halinde biçimlenen turnusol çözelti ya da tablet haline getirilir. Turnusol kâğıdı, bir tür kurutma kâğıdına turnusol çözeltisi emdirilip kurutularak elde edilir. Kuru maddeler için belirteç olarak kullanılacağı zaman, turnusol kâğıdının önce arıtılmış suyla ıslatılması ge­rekir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURNUSOL KÂĞIDI
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Daldırıldığı çözeltide rengi kırmızıya dönünce çözeltinin asidik, maviye dönünce bazik olduğunu gösteren özel kâğıt. Laboratuvarlarda nitel analiz amacıyla çok yaygın biçimde kullanılan turnusol kâğıdı, bazı likenlerin amonyak ve potasla muamele edilip açık havada bırakılmasıyla elde edilen renkli bileşikler emdirilmiş bir süzgeç kâğıdıdır. Özel yapımlı turnusol kâğıtları kullanılarak, yapımcısının kataloğunda verdiği standart renk tonlarını, turnusol kâğıdının aldığı kırmızı ve mavi tonlarla karşılaştırmak yoluyla çözeltilerin pH değerleri de bulunabilmektedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
28 Temmuz 2013       Mesaj #3
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Turnusol
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Turnusol kağıdı kimyada kullanılan ayıraçlardan bir tanesidir. Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol belirli likenlerden (kuzukulağı) elde edilen içeriğinde orsein bulunan ve suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kağıdına emdirilerek kullanılır. Bu kağıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kağıdı asidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kağıdı bazik ortamlarda (ör. Alkali) maviye döner. Renk değişimi 4,5-8,3 pH aralığında menekşe tonlarında olur (25 °C'de). Turnusolün aktif maddesi erythrolitmindir. Düşük pH değerli maddeler asit olarak ve yüksek değerliler alkali olarak adlandırılır. Sadece asit ve bazlar değil, bazı çözünen tuzlar da turnusol kağıdını mavi veya kırmızıya dönüştürür. Kuvvetli asit ve zayıf bazdan oluşan tuzlar asidik, zayıf asit ve kuvvetli bazdan oluşan tuzlar bazik özellik gösterdiğinden turnusolü boyarlar (hidroliz).
Turnusol kağıdı ile bir gazın pH derecesini ölçmek için, turnusol kağıdını ıslatmak gerekir. Gaz suda çözünür ve bu sayede tepkime olur.
En sık olan turnusol tepkimeleri kırmızı turnusolün maviye veya mavi turnusolün kırmızıya dönüşmesidir. Ancak, bunların dışında da tepkimeler vardır. Örneğin, klor gazı mavi turnusol kağıdını beyaza döndürür (kimyasal deyimiyle, turnusol kağıdı ağarmıştır).
Cici
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TURNUSOL a. (fr. tournesol; ita!, torna- sole, tornare, dönmek ve sole, güneş'ten).
1. Org. kim. Kuzukulağından elde edilen ve bileşiminde orsein bulunan boyar- madde karışımı; çözelti durumunda ya da bir kâğıda emdirilerek renkli belirteç olarak kullanılır; bazik ortamda mavi (pH=8,3), asitli ortamda kırmızı (pH=4,5) bir renk verir
2. Turnusol kâğıdı, bir süzgeç kâğıdına turnusol emdirilerek hazırlanmış kâğıt.

—Tekst. Köpeküzümünden ya da kretondan elde edilen mavi renkli boyarmadde.

Kaynak: Büyük Larousse