Arama

Şampuan

Güncelleme: 12 Mart 2009 Gösterim: 4.048 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Mart 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Şampuan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Saçtaki; yağ, kir, deri parçacıkları, kepek, çevreden bulaşan tozlar ve diğer kirli parçacıkların, su yardımı ile saçtan ayrılarak, saçın temizlenmesini sağlayan bir temizlik maddesidir.

Şampuan su ile temas ettiğinde köpüren bir maddedir. Saçınızı şampuan ile yıkadığınızda saçlı derinizi ve saçınızı temizlerken, saçınızın doğasında bulunan yağları da saçınızdan uzaklaştırabilir.

Şampuanlama genellikle saçın taranmasına ve şekil verilmesine kolaylık sağlayan saç kremi ile birlikte kullanılmaktadır.

Şampuan, Sir Alusandro Benett tarafından 1920’li yıllarda üretilmiştir. Ancak saçı temizlemek üzere kullanılan bu sabun sonradan sağlığa zararlı bulunmuştur.

Şampuan’da kullanılan bazı kimyasal maddeler şöyledir:


Sentetik bitki ekstratı

SLS (Sodium Lauryl Sulphate) SLES ALES (Ammonium Lauryl Ether Sulphate) Cocamide DEA PEG – 12 Dimethicone Etilen Glikol Distearat Kıvamlaştırıcılar Selilöz türevleri Polietilen glikol diesterleri Renklendiriciler Parfüm Paraben koruyucular Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Butyl-, Benzyl Alcohol, Isobutylparaben, Sodium Methyl-, Methylchloroisothiazolinone ya da Sodium Propylparaben, Methylisothiazolinone Polyquaternium-7 Climbazole

Yukarıda adı geçen maddeler hemen hemen marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kiyasallardır. Bununla birlikte bazı şampuan üreticileri kimyasal maddelerden mümkün olduğunca kaçınarak; “doğal”, “organik”, “bitkisel”, “bitkiden türetilmiş” türü şampuanları da piyasaya sürmüşlerdir.

Dünyaca ünlü şampuan markalarına örnek olarak Procter & Gamble'ın ürettiği head&shoulders ve Unilever'in ürettiği Elidor gösterilebilir. Türkiye'de ise başlıca şampuan markaları Canan Kozmetik'in ürettiği İpek ve Evyap'ın ürettiği Duru'dur. Dünyaca ünlü organik şampuan markası olarak mop örnek gösterilebilir, ayrıca ülkemizde üretilen organik şampuan markasına da örnek Organicum organik hidrosollü şampuan’dır.

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

15 Nisan 2014 / fatmaberat Soru-Cevap
5 Eylül 2015 / Safi X-Sözlük