Arama

Elementler - Argon

Güncelleme: 18 Eylül 2019 Gösterim: 3.869 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
11 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Argon

Sponsorlu Bağlantılar
Argon, periyodik tablonun 0 grubunda yeralan element. Simgesi Ar dir.

Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soy elementlerdendir. Saniyede gazla doldurulan elektrik lambalarında yaygın olarak kullanılır.


Argon Özellikleri
Atom numarası 18 ve Atom ağırlığı 39,9 olan, Havada % 1 oranında bulunan, rengi, kokusu ve tadı olmayan, simgesi Ar olan Elemente Argon denir.

Sembolü Ar, erime noktası -189 derece, kaynama noktası -185,7 derecedir. Üç tane izotopu vardır. Atom numarası 18’dir. Elektron dizilişi (Ne) 3S23P6dır. Kuru havada % 0,93 (ağırlıkça) oranında bulunmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere kuru havada Azot ve Oksijenden sonra çokluk bakımından üçüncü Elementtir. Havanın Karbondioksit miktarından 30 kat fazladır.

Argon asal Gaz olduğu için kimyasal reaksiyona girmez. Tek atomlu bir gazdır. Daima sıfır değerlikli Atomlar halinde bulunur.
Son düzenleyen Safi; 18 Eylül 2019 13:46
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Argon
Sponsorlu Bağlantılar

Periyodik cetvelin O grubunda yer alan, renksiz, soy gaz element.

Havada hacimce %0,93 oranında ve maden sularında çözünmüş hâlde bulunur. Teknikte, havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır. Tungsten filamanlı elektrik ampullerinin ve floresan lambalarının doldurulmasında, gaz altı kaynak tekniğiyle yapılan elektrikli ark kaynağında kaynak yerinin havayla temasını kesmek için tampon olarak, ayrıca silisyum ve germanyum kristallerinin yapımında ve argon iyonlu lazerlerde kullanılır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Sasuke Uchiha - avatarı
Sasuke Uchiha
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #3
Sasuke Uchiha - avatarı
Ziyaretçi
ARGON
Argon
, periyodik tablonun 8A grubunda yeralan element. Simgesi Ar dir.Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soygazlardandır. 18'inci grup elementlerinde 3'ü sıradadır. Sanayide gazla doldurulan elektrik lambalarında yaygın olarak kullanılır. Atom sayısı 18'dir. Dünya atmosferinde %1'den az oranda bulunmakta ve böylece en yaygın soygaz olmaktadır. En dış elektron kabuğu dolu ve diğer kimyasal elementlerle bağ yapmaya karşı dirençlidir. Termodinamik denge noktası (triple point) sabit sıcaklığı 83.8058 K olarak 1990 yılında Uluslararası Sıcaklık Ölçümü (ITS) ile tanımlanmıştır. Oksijen gazının sudaki çözünürlüğü ile aynı çözünürlüğe sahiptir ve bu da nitrojen gazının sudaki çözünürlüğünden 2,5 kat daha fazladır. Yüksek kararlılığı olan kimyasal element renksiz, kokusuz, tatsız ve toksit değildir hem sıvı hem gaz fazı için.

KULLANILDIĞI ALANLAR
  • Gazaltı kaynağında koruyucu gaz olarak kullanılır.
  • Kaliteli çelik üretiminde, homojen bir çelik banyosu sağlanması ve banyo içerisinde oluşan, döküm sonrası mekanik özellikleri kötü yönde etkileyecek gazların tasfiyesi için kullanılır. (Argon degassing),
  • Ampul imalatında,
  • Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada,
  • Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak,
  • Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
1785 yılında havada argon olduğu ilk defa Henry Cavendish tarafından iddia edilmiş ve 1894 yılında Lord Rayleigh ve William Ramsay tarafından keşfedilmiş. İnert bir elementtir. Gaz ve sıvı formda bulunabilir. Havada bulunur ve saf olarak havadan ayrıştırılması ile elde edilir.

argon
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

8 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya