Arama

Elementler - Bizmut

Güncelleme: 24 Eylül 2008 Gösterim: 4.841 Cevap: 1
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
11 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bizmut, periyodik tablonun 5-A grubunda yeralan element.

Sponsorlu Bağlantılar
Gri renkli bir metaldir. Doğada serbest olarak ya da sülfür ve oksitleri halinde bulunur. Bizmut filizlerinin hidrometalik ya da pirometalurjik işlemler sonucu yoğunlaştırılmasıyla ya da bakır ve kurşun cevherlerinin saflaştırılmasından yanürün olarak elde edilir. Bizmut, türlü alaşımlar halinde yangın söndürücülerde, elektrik sigortalarında kullanıldığı gibi, Bizmut oksit, cam ve seramik yapımında, tuzları da eczacılıkta kullanılır.Bizmut elementinin yarıçapı 150 pm'dir. Kütlesi 208,98 g/mol. Yoğunluğu 9,80 g/cm küpdür.Erime noktası 271,3 santigrat derecedir. Kaynama noktası 1564 santigrat derecedir.


*
Son düzenleyen kompetankedi; 22 Nisan 2008 23:16
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİZMUT, hafif kızıla çalan gümüş beyazlığın­da, parlak ve oldukça gevrek bir metaldir. Dövülerek kolayca toz haline getirilebilir. 271°C'de eriyen ve 1.560°C'de kaynayan bu katı elementin kimyasal simgesi Bi, atom nu­marası 83, atom ağırlığı 208,980'dir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bizmuttan ilk kez 16. yüzyılda Alman mi­neraloji bilgini Georgius Agricola söz etmiş­tir. Elementin adı da "beyaz madde" anla­mındaki Eski Almanca Weissmuth sözcüğün­den türetilmiştir. Çünkü, bizmut triklorür gibi bir bizmut tuzu çözeltisine su eklendiğinde beyaz bir madde oluşur.

Dünya bizmut üretiminde ön sıralan Peru, Kanada, Meksika ve bazı Avrupa ülkeleri alır. Bu element doğada ender olarak serbest halde bulunur; en önemli cevherleri bizmut sülfür yapısındaki bizmutinit ile bizmut oksit yapısındaki bizmit mineralleridir. Çoğu kez kalay, kurşun ve bakır cevherleriyle birlikte bulunan bizmut, bu cevherler arıtılırken bir yan ürün olarak da elde edilir.

Bizmut, kalay, kurşun, demir ve kadmiyum gibi metallerle birleşerek, düşük sıcaklıklarda kolayca eriyen alaşımlar oluşturur. Bu alaşım­lardan bazıları, örneğin Rose metali ile Wood metali otomatik yangın söndürme araçlarının ve yangına karşı güvenlik sistemlerinin yapı­mında kullanılır. Yangın başladığında bizmut alaşımı eriyerek ya otomatik püskürtmeli yan­gın söndürme aygıtını çalıştınr ya da yangının yayılmasını önlemek üzere özel çelik kapılan kapanmasını sağlar. Bizmut bileşikleri ayrıca kozmetik sanayisinde oje, dudak boyası ve göz farlarına sedef parlaklığı kazandırmak için, tıpta da sindirim bozukluklannın tedavi­sinde kullanılır


MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 24 Şubat 2012 17:09
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
11 Nisan 2007 / kompetankedi Kimya