Arama

Alkanlar - Propan

Güncelleme: 28 Kasım 2019 Gösterim: 3.501 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

PROPAN

Ad:  propan1.JPG
Gösterim: 657
Boyut:  19.4 KB

a. (fr. propane). Org. kim. Formülü CH3—CH2—CH3 olan doymuş hidrokarbon.
Sponsorlu Bağlantılar

—Denize. Propan tankeri, propanı, sıvılaştırılmış petrol gazı biçiminde ya normal sıcaklıkta 10 bar basınç altındaki tanklarda ya da atmosfer basıncı altındaki tanklarda, -40 °C'ta soğutulmuş olarak taşımada kullanılan gemi.

—Petr. san. Propan hattı, sıvı propan taşımada kullanılan boruhattı.

—Petrokim. Propan ayıncı, bir hidrokarbon karışımının propanını ayırmada kullanılan damıtma kolonu ya da başka bir aygıt. || Propan gidermek, daha az uçucu hale getirmek için, bir hidrokarbon karışımındaki propanı ayırmak.

—ANSİKL Org. kim. Propana doğal gazda, özellikle rafineri gazında rastlanır. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunur Atmosfer basıncında - 45 °C'ta, 20 atmosfer basınçta 58 °C’ta kaynar. Bundan dolayı sıkıştırma işlemiyle kolayca sıvılaştırtır; ısıtmada, alevle kesme ve kaynak yapmada yakıt olarak kullanılmak üzere gaz tüpleri içinde piyasaya verilir.

Ticari propanın (tüp gaz) içinde bir miktar propilen ile daha ağır hidrokarbonlar bulunur: bu nedenle buhar basıncı 50 °C'ta 20,6 MPa’la sınırlanmalı, buharlaştırma işleminden sonra geriye kalan artık, cıva erime sıcaklığında, yani -39 °C’ta, % 2'yi açmamalıdır.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2019 00:20
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Propan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Sponsorlu Bağlantılar
  • Parafinlerden, renksiz, gaz hâlinde bulunan hidrokarbon (C3H8).
  • Petrolde ve doğal gazda bulunur ve ham petrolün arıtımında bol miktarda elde edilir.
  • Kolay sıvılaştırılabildiğinden yakıt olarak kullanılmak üzere bütanla birlikte çelik tüplere doldurulur.
  • Soğutucu ve yağlama yağlarıyla asfaltın arıtılmasında çözücü olarak kullanılır.
  • Etilen ve propilene dönüştürülerek propandan plastik sanayiinde de yararlanılır.
  • Ergime noktası -187,1°C ve kaynama noktası -42,2°C'dir. doğal gaz, hafif ham petrol ve petrol rafineri gazlarından elde edilir. Sıvılaştırılmış petrol gazlarında bol miktarda bulunur. Etan, diğer hidrokarbonlar ve propan petro-kimya endüstrisinde etilen elde etmek için önemli bileşiklerdir. Propan sıcakta bozunarak etilen ve yine önemli bir madde olan propilene dönüşür. Propilen önemli bir bileşik olup, aseton ve propilen glikol gibi birçok maddenin elde edilmesinde kullanılır. Oksidasyon ile, propil alkole, propionaldehide ve propiyonik aside yükseltgenebilir.

    Diğer taraftan basınç altında kolayca sıvı hale geçmesinden dolayı bütan gazı ile karıştırılarak tüpler içine doldurulmuş halde evlerde yakıt olarak kullanılır.

Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2019 00:08
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2019       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
propan
Ad:  propan.JPG
Gösterim: 387
Boyut:  18.3 KB

alkanlar (parafinler) ailesinden, kimyasal formülü C3H8 olan renksiz, kolayca sıvılaşabilen gaz halindeki hidrokarbon. Doğal gazdan, ham petrolden ve petrolün arıtılması sırasında açığa çıkan gazlardan yüksek miktarlarda elde edilir.

Propan petrokimya sanayisinin önemli hammaddelerinden biridir. Propanın sıcak borulardan geçirilip ısıyla bozundurulması yoluyla etilen üretimi sırasında önemli bir başka ürün olan propilen de elde edilir.

Propanın kaynama noktası çok düşük olduğundan (-43,8°C) yüksek sıcaklıklarda kolayca sıvılaşır ve silindirlerde ya da tanklarda sıvı halde taşınır. Sıvı propan tek başına ya da bütanla karıştırılarak evlerde, sanayide ve içten yanmalı motorlarda yakıt olarak kullanılır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Kimya
1 Aralık 2019 / KisukE UraharA Kimya
28 Kasım 2019 / KisukE UraharA Kimya