Arama

Karbon Bileşikleri ve Özellikleri

Güncelleme: 7 Temmuz 2009 Gösterim: 15.307 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Karbon Bileşikleri
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Doğada en bol bulunan karbon bileşikleri, karbon dioksit, tebeşir (kalsiyum karbonat) gibi metal karbonatları ve karbonun hidrojen­le birleşerek oluşturduğu hidrokarbonlardır.
Karbon, başka herhangi bir elementten daha çok bileşik oluşturur. Karbon bileşikle­rini inceleyen bilim dalına organik kimya denir; çünkü eskiden, karbon bileşiklerinin yalnızca canlılarca oluşturulabileceğine inanı­lırdı. Bugün 1 milyonun üstünde karbon bileşiği bilinmektedir; bu sayı, öteki bütün elementlerin oluşturduğu bileşiklerin topla­mından daha büyüktür. Bu kadar çok karbon bileşiğinin olmasının nedeni, bir karbon ato­munun bir başka karbon atomuyla kolayca birleşerek, uzun ve kararlı bir yapıya sahip zincirler ve halkalar oluşturabilmesidir. Bu zincir ve halkalar neredeyse sonsuza kadar uzanabilir ve bunlara yalnızca birkaç başka elementin eklenmesiyle sonsuz sayıda bileşik elde edilebilir. Kimyacılar, laboratuvarlarda ve fabrikalarda, doğal karbon bileşiklerinin pek çoğunu elde edebilmiş ve ayrıca doğada bulunmayan pek çok başka karbon bileşiği hazırlamışlardır. Dezenfektan, boyarmadde, patlayıcı, yakıt, ilaç, anestezik, parfüm ve plastik gibi pek çok yararlı madde, başka elementlerin de katılmasıyla büyük karbon yapılarının elde edilmesi yoluyla üretilir.
En basit hidrokarbon, "bataklık gazı" da denilen metan gazıdır; bu maddenin temel yapısı, ortadaki bir karbon atomunu çevrele­yen dört hidrojen atomundan oluşur. Sibirya' da ya da Kuzey Denizi'nde yeraltından çıka­rılan doğal gazın başlıca bileşiği metan gazı­dır. Metanın kimyasal formülü CH4 biçimin­dedir. Eğer dört karbon atomu birbirine bağlanırsa bütan gazı oluşur. Bütanın kimya­sal formülü de C4H10'dur. Mutfaklarda kulla­nılan tüpgaz, bütan gazıdır. Metandaki hidro­jen atomlarının yerine klor atomları geçirilir­se, bir zamanlar önemli bir anestezik olan kloroform bileşikleri ve değerli bir kimyasal çözücü olan karbon tetraklorür oluşur. Metan molekülüne bir oksijen atomu bağlanırsa, ortaya bir tür alkol çıkar.
Karbon ile oksijenin oluşturduğu iki basit bileşik vardır: Karbon dioksit (CO2) ve kar­bon monoksit (CO). Her ikisi de gaz halinde­dir; ilki havada bulunur, ikincisi ise son derece zehirlidir. Dünyanın pek çok yerindeki petrol yatakla­rından çıkarılan ham petrol, rafinerilerde işlenerek, değişik uzunluklardaki karbon zin­cirlerinden oluşan maddeler elde edilir; bu maddelere petrol türevleri denir. Ağır, kalın ya da ince bütün yağlar hidrokarbondur.
Karbon atomlarının hidrojenle doyurulma­mış, yani tümüyle doldurulmamış olduğu hidrokarbon dizileri de vardır. Bu dizilerden birinde karbon atomları birbirine çift bağla bağlanmıştır; bu tür hidrokarbonların en basit örneği etilen'dir. Üç bağlı karbon atomlarını içeren doymamış hidrokarbonlar dizisinin ilk üyesi de asetilen gazıdır.
Kömürün damıtılmasıyla elde edilen kalın, siyah renkli bir sıvı olan kömür katranından da önemli bir hidrokarbon dizisi oluşturulur. Bu dizinin ilk ve en basit üyesi benzen'dir. Benzen, bir halka biçiminde birbirine bağlan­mış altı karbon atomu içerir. Bu dizide bulunan pek çok hidrokarbon, bitkilerden salınanlara benzeyen kokular yay­dıklarından aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılır. Parfümler, en az bir benzen halkası içerir. Güvelere karşı kullanılan nafta­lin birbiriyle birleşmiş iki halkadan oluşur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

6 Aralık 2009 / kompetankedi Kimya
10 Ocak 2017 / kompetankedi Kimya
23 Haziran 2012 / ahmetseydi Kimya
3 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
5 Ocak 2011 / İLaydaa Soru-Cevap