Arama

Hidrokarbon Bileşikleri ve Özellikleri

Güncelleme: 23 Haziran 2012 Gösterim: 13.934 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
7 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Hidrokarbon, sadece karbon ve hidrojen CxHy atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adı. Örneğin metan, bir karbon ve dört hidrojen atomundan oluşan bir hidrokarbondur.

Sponsorlu Bağlantılar
180px Methane 3D balls
Hidrokarbonların en bilinen örneklerinden metanın atom modeli. (CH4)

Sadece karbon ve hidrojen atomları ihtiva eden organik bileşikler. Hidrokarbonlar çok çeşitlidir. Birçok üyesi endüstriyel bakımdan önemlidir. Örneğin metan tabii gazların temel maddesidir. Benzin hidrokarbonlar karışımı olduğu gibi benzen, naftalin ve asetilen de birer hidrokarbondur. Hidrokarbonlar teorik bakımdan da önemlidir. Çünkü organik bileşiklerin birçok sınıfının sistematik olarak adlandırılmasında hidrokarbonların adlandırılması esastır.

Hidrokarbon Türleri
Hidro karbonlar yapılarına bağlı olarak alifatik, aromatik ve alisiklik bileşikler olarak tasnif edilebilir. Alifatik ve alisiklik bileşikler de doymuş ve doymamış olarak sınıfandırılır. Doymuş hidrokarbon, mümkün olan en çok hidrojen ihtiva eder ve karbonlar birbirlerine bir elektron çiftinin meydana getirdiği tek elektron bağı ile bağlıdırlar. Doymamış hidrokarbonlarda ise karbonlar birbirlerine çift veya üç bağ ile bağlanmışlardır. Alifatik hidrokarbonlar, hidrojen atomlarının bağlı olduğu düz veya dallanmış karbon zincirlerinden meydana gelmiştir.

Doymuş Alifatik Hidrokarbonlar

Bunlara alkanlar veya parafinler de denir. Genel formülü CnH2n+2'dir (n: karbon sayısı). Alkanlar bir homolog seri meydana getirir ki bu seride birbirini takip eden bileşikler arasında (CH2) kadar fark vardır.Bu fark nedenıyle homolog(aynı)seri olustururlar. Karbon sayısının Latincesinin sonuna (AN) eki getirilerek adlandırılır.Bileşikler birbirine yakın benzerler gösterir
Karbon sayısı birden ona kadar olan alkanlar metan, etan, propan, bütan, pentan, hekzan, heptan, oktan, nonan ve dekan şeklinde adlandırılır. Dört karbonlu hidrokarbonlardan itibaren izomeri (kapalı formülü aynı, açık formülü farklı olma) olayı başlar.
Alkanlar doymuş olduklarından sadece yer değiştirmesi tepkimesi verirler.Yanarlar.Genel yanma tepkimeleri; CnH2n+2+3n+1/2 O2>nCO2+(n+1)H2O dur.Bu olay aynı zamanda alkanların yükseltgenmesi manasınada gelir.

Doymamış Hidrokarbonlar
Bu sınıfa olefinler sınıfı da denir. Bu sınıfta hiç olmazsa iki karbon arasında çift bağ vardır. Karbon sayısının latincesinin sonuna EN ve İLEN eki getirilerek adlandırılır. Çift bağın hangi karbonlar arasında olduğunu belirtmek için rakam kullanılır. Bu rakam çift bağın bağlı olduğu karbonlardan ilkine aittir.SP2 hibritleşmesi yaparlar.birbirini takip eden iki alkan molekülü arasında CH2kadar fark vardır.Homolog seri oluştururlar.
Alkenler oldukça aktiftir. Doymamış karbonlara hidrojen, halojen ve diğer bazı bileşikler katılır.Genel formülleri CnH2n'dir.


Alken


Alkinler
Doymamış diğer hidrokarbon grubudur. Karbonlardan bir çiftinin arasında üç bağ vardır. Karbon sayısının Latincesinin sonuna İN eki getirilerek adlandırılır:
Alkinler kimyasal olarak alkenlere göre çok daha aktiftir.Genel formülü CnH2n-2'dir.

Armomatik Hidrokarbonlar
Aromatik hidrokarbonlar bir veya daha çok benzen halkası ihtiva ederler. Benzen halkasının yapısı çok çeşitli şekilde gösterilmiştir.
Birinci formül açık formül olup bağlanma şekillerini, karbon ve hidrojen sayılarını göstermektedir. 2 ve 3 numaralı formüller ise basitleştirilmiş benzen formülüdür.
Benzen halkasına çeşitli grupların girdirilmesi ile çeşitli bileşikler elde edilir. Toluen, ksilen, naftalin gibi misaller vermek mümkündür.


180px Benz1
Alisiklik Hidrokarbonlar
Alisiklik hidrokarbonlar üç veya daha fazla karbon bulunduran halkalı bileşiklerdir. Bu halkalar benzen halkalarından farklıdır.


Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hidrokarbon

Sponsorlu Bağlantılar
Yalnızca hidrojen ve karbon içeren kimyasal bileşik. Hidrokarbonlar, moleküllerinin yapısına bağlı olarak üç ana gruba ayrılırlar. Alifatik hidrokarbonlarda karbon zinciri açıktır. Yani karbon atomları birbirine bir çizgi boyunca bağlanmışlardır. Aliçiklik hidrokarbonlarda karbon atomları kapalı bir halka oluşturacak biçimde dizilmişlerdir. Aromatik hidrokarbonlar ise üç çift bağ taşıyan en az bir benzen halkası içerirler. Alifatik ve aliçiklik hidrokarbonlar doymuş ve doymamış hidrokarbonlar olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş hidrokarbonlar CnH2n+2 genel formülüyle gösterilirler. Karbon atomları birbirlerine tek bağla bağlanmıştır. Molekülleri, taşıyabileceği maksimum sayıda hidrojen atomu içerir. Doymamış hidrokarbonlar ise moleküllerine dışarıdan hidrojen atomu katılabilir olan, çift ve üçlü bağlar taşıyan hidrokarbonlardır. Doymuş hidrokarbonlar (örneğin metan) doğada bulunur. Öteki hidrokarbonlar bunlardan ya da başka bileşiklerden elde edilirler. Alkanlar, açık zincirli, doymuş hidrokarbonlardır. Başlıcaları metan, etan, propan ve bütandır. Alkenler doymamış, açık zincirli hidrokarbonlardır. Bir çift bağ içerirler. Örneğin plastik yapımında kullanılan etilen bu grupta yer alır. Alkadienler de olefinlere benzer, ancak iki çift bağ içerir. Örneğin, sentetik kauçuk yapımında kullanılan bütadien bu gruptandır. Alkinler üçlü bağ içerirler. Asetilen bu grubun tek önemli üyesidir. Doymuş aliçiklik hidrokarbonlara sikloalkan (çikloalkan) denir. Anestezide kullanılan siklo-propan ve çözücü olarak kullanılan sikloheksan bu gruba iki örnektir. Aromatik hidrokarbonlar doymamış bileşiklerdir. Boya, patlayıcı madde, ilâç ve daha birçok önemli ürünün yapımında kullanılan bu önemli grubun başlıca üyeleri benzen, toluen, ksilen, naftalin ve antrasendir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Aralık 2009 / kompetankedi Kimya
7 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Kimya
5 Ocak 2011 / İLaydaa Soru-Cevap