Arama

Disakkaritler - Maltoz

Güncelleme: 20 Ağustos 2013 Gösterim: 9.868 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Disakkaritler - Maltoz
Maltoz
Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

237px Maltose
α-Maltoz


Maltoz (malt şekeri veya di-glikoz olarak da bilinir), C12H22O11 moleküler formüllü bir disakkarittir. Sistematik ismi α-D-Glukopiranozil-(1→4)-α-D-Glukopiranoz'dur.
Diğer karbonhidratlar gibi maltozun da hidrojen-oksijen oranı 2:1'dir.
Glikozidik bağ ile bağlanmış iki α-glikoz molekülünden oluşur, bu bağ birinci glikozun 1. karbon atomuyla ikincinin 4. karbon atomu arasındadır. İkinci glikoz grubu üzerinde bir aldehit olduğu için maltoz indirgeyici şeker olarak tanımlanır. Birinci glikozun indirgeyici grubu ise glikozidik bağı oluşturmakta kullanılmıştır.

Maltoz, biyokimyada glikozdan oluşmuş polimerler serisinin ikincisidir. Maltoza bir glikoz daha eklenince elde edilen bileşik malto-trioz olarak adlandırılır, dört glikozlu zincir malto-tetrozdur, vb. Daha çok maltoz eklenmesiyle malto-dekstrin diye de adlandırılan deskstrinler oluşur, eklemelerin en sonunda da nişasta oluşur.

Nişasta, diastaz enzimi tarafından maltoza parçalanır.

Maltoz hidroliz yoluyla iki glikoz molekülüne ayrışır. Canlı organizmalarda maltaz enzimi bu reaksiyonun çok hızla gerçekleşmesini sağlar. Kuvvetli asitle birkaç dakika kaynatmak da aynı sonucu sağlar.

Çimlenen tahıl tohumlarında maltoz oluşumu alkol üretiminin önemli bir parçasıdır.

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Maltoz (Malt Şekeri)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
  • Diyastaz enziminin nişastaya etkisiyle maltta oluşan, normal şartlarda sert, kristal yapılı, suda çözünür bir disakkarit (C12H22O11).
  • Maltobiyoz da denir.
  • Şekerkamışı şekerinden (sakkaroz) daha az tatlıdır.


Benzer Konular

21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
31 Temmuz 2012 / The Unique Kimya
19 Kasım 2013 / Misafir Cevaplanmış
7 Temmuz 2012 / _KleopatrA_ Kimya
19 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap