Arama

Bileşikler - Fosforik Asitler

Güncelleme: 4 Ağustos 2011 Gösterim: 6.847 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fosforik Asitler
Sponsorlu Bağlantılar

Fosfor pentaoksidin suyla verdiği üç asit.

Fosfor pentaoksit suya şiddetle etkiyerek metafosforik asidi (H2PO3) yapar. Bu, yavaş yavaş bir su molekülü daha alarak pirofosforik aside (H4P2O7) ve üçüncü bir su molekülüyle de ortofosforik aside (H3PO4) dönüşür. Isıtma bu oluşumu hızlandırır. En önemlileri ortofosforik asittir. Buna kısaca fosforik asit, tuzlarına da fosfatlar denir. Fosforik asit renksiz, kristal yapılı bir katıdır. Sulu çözeltisi şurup kıvamındadır. Besinleri tatlandırmakta, boyacılıkta, metalleri temizlemekte kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fosfat

Sponsorlu Bağlantılar

Fosforik asitin (H3PO4) esteri ya da tuzu.

Fosfatlar, silikatlar gibi çok sayıda ve karmaşık yapıdadırlar. Fosforit asit üç değerli olduğundan üç cins tuz verir. Bunlar, mono (ya da primer) fosfat [(H2PO4)-1], di- (ya da sekonder) fosfat [(HPO4)-2], ve tri- (ya da tersiyer) fosfat [(PO4)-3] adıyla anılırlar. Fosfatlardaki asit iyonları yerine iki ayrı cins pozitif iyon geçebilir. Örneğin, sodyum-amonyum fosfat (NaNH4HPO4) ve magnezyum-amonyum fosfat (MgNH4PO4) bu türden fosfatlardır.

Primer ve sekonder fosfatlarla yapılarında amonyum iyonu [(NH4)+] bulunan tersiyer fosfatlar ısıtıldıklarında su ve amonyak çıkararak bozunurlar. Önemli fosfatlar arasında kalsiyum fosfatlar [Ca (H2PO4)2; CaHPO4; Ca3 (PO4)2] ve amonyum fosfatlar [NH4H2PO4; (NH4)2HPO4; (NH4)3PO4] sayılabilir. Fosfatlar önemli gübrelerdir. Primer ve sekonder amonyum fosfatlar tahta ve kumaşlara emdirilirse, bunları ateşe dayanıklı duruma getirir. Tersiyer sodyum fosfat, kalsiyum iyonlarıyla çökelek vererek suların sertliğini giderir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

1 Şubat 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Ocak 2012 / Misafir Kimya
16 Mayıs 2012 / LaDymm Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya