Arama

Bileşikler - Gliserin (Gliserol)

Güncelleme: 2 Hafta Önce Gösterim: 3.046 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

GLİSERİN ya da gliserol

Ad:  gliserin1.JPG
Gösterim: 9
Boyut:  26.2 KB

(HOCH2CHOHCH2OH), renksiz, berrak, tatlı ve koyu kıvamlı bir sıvı halinde bulunan, alkoller sınıfından organik bileşik.
Sponsorlu Bağlantılar

1948’e değin, hayvansal ve bitkisel yağlardan sabun üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen gliserol, bugün sanayide büyük ölçüde propilen ya da şekerden bireşim (sentez) yoluyla üretilir. Tıpta ve sanayide kullanılan yüzde 95 derişikliğindeki gliserolün ticari adı gliserindir.

Gliserolün sanayide çok geniş bir kullanım alanı vardır. Otomotiv sanayisinde ve binaların dış cephe kaplamalarında kullanılan zamk ve reçine kökenli koruyucu kaplama malzemelerinin temel bileşenidir. Gliserinin nitrik ve sülfürik asitlerle tepkimesinden, çok güçlü bir patlayıcı olan nitrogliserin elde edilir. Gliserol ile yağ asitlerinin esterleri olan mono ve digliseritler pastacılıkta yumuşatıcı, yağlarda plastikleştirici, dondurmalarda kıvam verici olarak kullanılan emülsiyonlaştırıcı bileşiklerdir. Deri losyonları, öksürük ve gargara ilaçlan, çözücüler, serumlar, aşılar ve fitiller gibi çeşitli ilaç ve kozmetiklerin bileşimine giren gliserolün önemli bir kullanım alanı aa alyuvarların, spermaların, göz kornealarının ve öteki canlı dokuların dondurulmasında koruyucu ortam olarak kullanılmasıdır. Bir zamanlar otomobillerde antifriz olarak çok kullanılan gliserolün bu alandaki yerini bugün metil alkol ve etilen glikol almıştır.

Gliserol, katı ve sıvı yağların bileşiminde karboksilik asitlerle esterleşmiş halde bulunur. Asitlerin ortamdan ayrılması ve geriye kalan sulu gliserol çözeltisinin pıhtılaştınlması, çökeltme yoluyla yabancı maddelerin, buharlaştırma yoluyla suyun ayrılması ve kalan bileşiğin damıtılmasıyla katışıksız gliserol elde edilir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 2 Hafta Önce 00:03
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  gliserin.JPG
Gösterim: 9
Boyut:  43.3 KB
Gliserin
gliserin, yüzde 95’ten çok gliserol içeren ve başta eczacılık olmak üzere çeşitli sanayi dallarında kullanılan ticari ürün.
Sponsorlu Bağlantılar

Gliserin, diğer adı "gliserol" de olan sıvı halde bulunan polar organik bır trihidroksi alkoldür. Normal şartlarda renksiz, kıvamlı, tatlı bir sıvı olan üç değerli bir alkoldür. (CH2OH.CHOH. CH2OH). Propantriol ve gliserol olarak da adlandırılır.

Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür. Tıbbi gliserin şeker hastalığında şeker olarak ayrıca dıştan deriye uygulanan merhemlerle ve kabızlıkta fitil olarak kullanılır. Ayrıca dinamit yapımında da kullanılır. Trinigliserin ve nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapılabilir. Sadece nitrik asit ile birleştirildiğinde ise çok güçlü olan Nitro gliserin yapımında kullanılır.

Gliserini Scheel bulmuş (1779), Berthelot ve Würtz de yapısını açıklayarak molekülünde üç hidroksil grubu bulunduğunu ortaya koymuşlardır. Gliserin katı ve sıvı yağlarda, yağ asiti esterleri şeklinde bulunur. Alkol mayalanması sırasında şekerli suya sodyum bisülfit katılırsa etonol yerine gliserin oluşur. Sanayide yağlı maddelerin hidrolizinde, yağlardan sabun üretimi ve mum yapımında yan ürün olarak da propilen, etil asetat ve etil alkolden üretilmektedir.

Yoğunluğu 1.265, ergime noktası 17°C, Kaynama noktası 290°C'tır. Su ve alkollerle her oranda karışabilir. Eterde çözünmez, asetonda çözünür. İyotlu ve alkali maddeleri çözer. Dumanlı nitrik asitle birleşerek nitrogliserin yapar. Gliserin boya ve verniklerde kullanılan reçinelerin elde edilmesinde, besin, ilâç ve kozmetik sanayiinde, büyük ölçüde de nitrogliserin (dolayısıyla dinamit) yapımında kullanılır.

Gliserol
1,2,3-Propantriol'ün yaygın adıdır. Şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı suda çözülebilmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur.Deriye uygulandıgında lipitlerin(yağların)yapısına katılır. Tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır. Yağlı maddelerin sabunlaştırılmasıyla elde edilen gliserol, bir trihidrik alkoldür; yani herbiri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (OH) içerir. Gliserolün öbür kullanımları arasında patlayıcı madde yapımı, sanayi çözücüleri üretimi sayılabilir. Aynı zamanda gliserol gıdalarda aw (su aktivitesi) değerinin düşürülmesine yardımcı olur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 2 Hafta Önce 00:04
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GLİSERİN
a. (fr. glycerine). Yağ. mad. Sanayisel olarak elde edilen ve piyasada satılan, gliserol kökenli çeşitli ürünlerin genel adı.

—Eczc. Tıbbi gliserin, antiseptik, laksatif ve yumuşatıcı etkileri nedeniyle tedavide kullanılan az akışkan sıvı. (Eşanl. GLİSEROL.)

—Org. kim. Gliserin giderme, bir lipidi, gliserin ve yağ asidine ayıran kimyasal tepkime. (Eşanl. SABUNLAŞMA.)

—ANSİKL. Eczc. Gliserin şeker hastalığında şeker yerine kullanılır. Kabızlıkta, çok seyreltik lavman ya da fitil olarak, bağırsak sığamsal hareketlerini artırmak için verilir Krom şapı ile birlikte damardan, varisleri sertleştirme tedavisinde kullanılır. Dıştan yalnız deri üzerine uygulanabilir ya da sabunlara katılabilir. Ayrıca, özellikle çok sayıda kolutuar, kulak damlası, gliserole, losyon ve pomat formülüne sıvağ olarak girer.

—Yağ. mad. Ham gliserin, yağ asitlerini üretmek için uygulanan yağlı maddelerin sanayisel hidrolizi sonucu (sabunlaşma gliserini) hazırlanabildiği gibi sabun üretiminde yağlı maddeleri sabunlaştırma sırasında da (tuzlama gliserini) elde edilebilir. Ham gliserinler arılaştırma, sonra damıtma işlemlerinden geçirilerek 'dinamit" gliserinleri ve eczacılıkta tüketilen gliserinler üretilir; bunlar gliserol ve % 3 su içerir. Gliserin sanayisel bireşim yoluyla propilenden de elde edilebilir. Ayrıca nitrogliserinin elde edilmesinde, yağlı boyaların önemli bileşenlerini oluşturan gliseroftal reçinelerin üretiminde, besin, kozmetik ve ilaç sanayilerinde de gliserinden yararlanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GLİSEROL
(fr. glycerol).
Formülü HOCH2—CHOH—CH2OH olan propantriol -1,2,3’ün yaygın adı.

—Ecz. TIBBİ GLİSERİN’In eşanlamlısı.

—ANSİKL. Gliserol, 1779'da Scheele tarafından bulundu ve Chevreul, alkol işlevi gösteren şekerli tadı nedeniyle bu maddeye gliserin adını verdi. Gliserol, 17°C’ta eriyen, 290°C'ta kaynayan (bozunarak) bir katıdır. 17°C’ın altında hemen her zaman aşırıerimiş durumda bulunur, 15°C’ta 1,265 yoğunluğunda ağdalı bir sıvı biçiminde görülür. Su ve alkolle karışır, asetonda çözünmesine karşın, eterde çözünmez.

Gliserol, bir trioldür; zayıf yükseltgenlerle gliseraldehit ve dihldroksiasetona (gliseroz), kuvvetli yükseltgenlerle gliserik aside yükseltgenir. Ayrıca asitlerle esterleri yani gliseritleri verir Esterlerinin en önemlileri, yağ asitlerinden türeyen lipitlerdir Nitrik asitten türeyen ve yanlış olarak nitrogliserin denen triesteri, çok kuvvetli bir patlayıcıdır.

Çözücü, nemlendirici, plastikleştirici, donma önleyici, maya sanayisinde beslenme ortamı yaratıcısı olarak kullanılan gliserolden ayrıca patlayıcı madde, vernik (gliseroftalik reçineler), ilaç ve sanayi çözücüleri üretiminde ara madde olarak yararlanılır. Yağlı maddelerin sabunlaştırılması sonucu elde edilen gliserin, sanayinin gereksinmelerini karşılamaya yetmediğinden, propilenden de üretilmektedir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

30 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
3 Ağustos 2011 / AndThe_BlackSky Kimya
15 Mayıs 2011 / Daisy-BT Kimya
6 Mayıs 2011 / Daisy-BT Taslak Konular