Arama

İdeal Gaz

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 6.736 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İdeal Gaz
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İdeal gaz, moleküllerin özhacimlerinin moleküllerin serbestçe dolaştıkları tüm hacime oranı çok küçük olan (yani tüm hacim yanında ihmal edilebilecek kadar küçük kalan), moleküllerinin arasında çekme ve itme kuvvetleri bulunmayan, molekülleri arası çarpışmaların esnek olduğu (enerji kaybı olmayan çarpışma) gaz modelidir.
Gerçek durum ele alındığında, hiçbir gaz ideal değildir. Fakat çoğu gaz düşük basınç ve yüksek sıcaklıklarda ideal gaz modeline uyarlar.

İdeal gaz tanımı ve kabulü gazlarla ilgili temel denklemleri oluşturabilmek ve matematiksel formülasyona gidebilmek için yapılmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İdeal Gaz

Sponsorlu Bağlantılar
Boyle-Mariotte Yasası'na uyan ve kapladığı hacimden bağımsız bir iç enerjisi olan gaz. Bu iki koşul da gazların kinetik teorisi açısından, moleküller arası çekim kuvvetlerinin ihmal edilebilir olduğu anlamına gelir. Ancak, birinci koşul, yani Boyle-Mariotte Yasası'na uy- ma koşulu, moleküllerin hacimlerinin de ihmal edilmesini gerektirir. İdeal gaz Boyle-Mariotte Yasası'na, Charles Yasası'na, Dalton'un Kısmi Basınçlar Yasası'na ve Avogadro Yasası'na uyarken, gerçek ikincil (sekonder) devreden oluşur. Primer devresine kesikli bir akım verilir. Akımın her kesilişinde primer devresinde meydana gelen yüksek direnç, devrenin akım kesildiğinde daha küçük bir zaman sabiti kazanmasına ve ikincil devrede meydana gelen indüksiyon elektromotor kuvvetinin çok yüksek olmasına yol açar. İndüksiyon bobininin verimi bu nedenle akımın kesilme süresine bağlıdır. Sekonderden elde edilen potansiyel primer devredeki kesilmelere karşılık düşen bir kısım keskin atımlar hâlindedir. İndüksiyon bobini, benzin motorlarının bujilerine ateşleme kıvılcımı sağlamakta kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Selin Özkan - avatarı
Selin Özkan
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
Selin Özkan - avatarı
Ziyaretçi
İdeal Gaz denklemi

Basit gaz yasalarından yararlanarak, hacim, basınç, sıcaklık ve gaz miktarı gibi dört gaz değişkenini içeren tek bir denklemde birleştirilerek ideal gaz denklemi elde edilir.

1. Boyle yasası, Basıncın etkisini tanımlar, P a 1/V
2. Charles yasası, Sıcaklık etkisini tanımlar, V a T
3. Avagadro Yasası, gaz miktarının etkisini tanımlar, V a n

Bu gaz yasalarına göre, bir gazın hacmi, miktar ve sıcaklık ile doğru orantılı, basınç ile ters orantılıdır. Yani V a nT/P ve V= RnT/P

Pv = nRT
İdeal gaz denklemine uyan bir gaza idael veya mükemmel gaz ismi verilir. İdeal gaz denkleminde gaz sabitinin değeri ideal şartlardaki birimlerden yararlanarak bulunur. R = PV/ nT = 1 atm x 22,4140 L / 1 mol x 273,15K = 0,082057 L atm/mol K = 0,082057 L atm mol-1 K-1 elde edilir. SI sistemine göre R = PV/ nT = 101,325 Pa x 2,24140.10-2 m3 / 1 mol x 273,15K = 8.3145 m3 Pa mol –1 K-1R = 8,3145 J mol-1 K-1 Örnek: 800 ml bir kapta 275 oC de 0.2 mol O2 nin oluşturduğu basınç ne kadardır ? PV = nRT P x 0,800 L = 0,2 x 0,082 L atm mol-1 K-1 x (273 + 275) K P = 11,2 atm
Genel Gaz Denklemi:

Bazı durumlarda gazlar iki farklı koşulda tanımlanır. Bu durumda ideal gaz denklemi, başlangıç ve son durum olmak üzere iki kere uygulanır.

PiVi = ni R Ti R = PiVi / ni Ti

PsVs = ns R Ts R = PsVs / ns Ts


PiVi / ni Ti = PsVs / ns Ts bağıntısına genel gaz denklemi denir.


Mol kütlesi tayini :


Bir gazın sabit sıcaklık ve basınçta kapladığı hacim bilinirse, gaz miktarı (n), mol cinsinden, ideal gaz denklemiyle bulunur. Gazın mol sayısı, gaz kütlesinin (m) molekül ağırlığına ( m ) bölümüne eşit olduğundan, gaz kütlesi bilinirse n = m / M den yararlanarak mol kütlesi bulunabilir.

PV = mRT/M


Gaz Yoğunlukları:

Bir gazın yoğunluğu bulunurken d = m/V yoğunluk denkleminden yaralanılır. İdeal gaz denkleminde n/V yerine P/RT konulur.


d = m/V = MP/ RT

Sıvı ve katı yoğunlukları arasında belirli farklar vardır.


a.Bir gazın yoğunluğu mol kütlesi ile doğru orantılıdır. Katı ve sıvıların ise yoğunlukları ve mol kütleleri arasında kayda değer bir ilişki yoktur.
b.Gaz yoğunlukları basınç ve sıcaklığa bağlıdır. Basınç ile doğru orantılı, sıcaklık ile ters orantılıdır. Katı ve sıvıların yoğunlukları ile mol
kütleleri arasında kayda değer bir bir ilişki olmakla beraber, basınca çok az bağlıdır.

Benzer Konular

24 Aralık 2011 / CrasHofCinneT Sağlıklı Yaşam
27 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
25 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Kimya
31 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
9 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap