Arama

Esterleşme

Güncelleme: 11 Temmuz 2012 Gösterim: 4.407 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
11 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Esterleşme
Yağ asitlerinin alkollerle girdikleri reaksiyonların sonuç ürünüdür. Burada terminal karboksil grubu bir alkolün hidroksil grubu ile birleşir. Esterlerin genel formülü CnH2nO2 dir. Aynı sayıda C atomu içeren monokarboksilli asitlerle izomerdirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Esterleşme tepkimesi RCOOH + R'OH -> RCOOR' + H20 yavaş ve sınırlıdır. Bu tepkimede açığa çıkan suyun, izotop markalama tekniğiyle asitten (RCOOH) kaynaklandığı gösterilmiştir; bu da RC(OH)2 OR' ara bileşiğinin geçici varlığını kanıtlar. Bu ara maddenin oluşumu ve bozunması, tepkimede bir katalizör rolü oynayan kuvvetli bir asidin varlığıyla hızlandırılır. Esterleşmeyi tam gerçekleşmek için oluşan su, damıtmayla uzaklaştırılır, ya da su yerine, esterle tepkimeye girmeyen bir bileşik (CIH ya da RCOOH) veren asidin türevlerinden biri (klorür ya da anhidrit) kullanılır. Böylece hem esterleşmenin ters tepkimesi, hem de hidroliz önlenir.
Geçici ara bileşik , RCOOH asidi ya da RCOOR' esterinde-ki üç komşu atom yerine dört komşu atoma bağlı bir merkez karbon atomu içerir.
R ya da muhtemelen R' hacimli ise, esterleşme, alttepkenin sterik tıkamasıyla karşı karşıya kalır; bu da tepkime hızının düşmesi ve belkide elverişsiz bir denge değişmesiyle (üçüncül alkol R'OH esterlerinin durumu) kendini gösterir.
Esterleşme, sanayide özellikle poliester-lerin üretiminde önemli yeri olan bir tepkimedir.

Derlemedir.


Sen sadece aynasin...