Arama

Minareller - Lületaşı

Güncelleme: 27 Şubat 2013 Gösterim: 3.632 Cevap: 2
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
26 Temmuz 2012       Mesaj #1
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lületaşı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Minareller - Lületaşı
Lületaşından yapılmış süs eşyaları
Lületaşı, magnezyum ve silisyum esaslı ana kaya parçalarının yerin muhtelif derinliklerindeki başkalaşım katmanları içinde, hidrotermal etkilerle hidratlaşması sonucunda oluşmuş kayaçtır. Bu kayacı farkeden bir alman mineralog (E. F. Glocker) tarafından 19. yüzyıl ortalarında sepiolit olarak adlandırılmıştır. Sepiolit ismi mürekkep balığının yunanca ismi olan 'sepion'a ithafen verilmiştir. Bu mineralin Almanca ismi olan 'Meerschaum' (deniz köpüğü) da mineralin yoğunluğuna ithafendir.

Kimyasal formülü Mg4Si6O15(OH)2•6 H2O şeklindedir ve yoğunluğu 0.988 - 1.279 gr/cm3 değerleri arasında değişir. Mikroskopik büyüklükteki kristalleri düzensiz biçimde bağlanmıştır. Çok ince gözenekli yumuşak bir dokuya , beyaz ve beyaza yakın tonlarda bir renge sahiptir.

Arkeolojik çalışmalar , lületaşının yaklaşık beşbin yıl öncesinden bilindiğini ve değişik amaçlarla kullanıldığını göstermiştir.Günümüzde Lületaşı süs eşyası ve özellikle pipo yapımında kullanılmaktadır. Pipo ile tütün içme alışkanlığının yaygınlaşması lületaşının tüm dünyada tanınmasını sağlamıştır.


Çıkarılması

Lületaşı ve benzer minerallere, Yunanistan'daki bazı adalar, Çek Cumhuriyetindeki Moravya bölgesi, Fransa, İspanya,Fas ve ABD'de rastlanmaktadır. Ticari olarak işlenebilir Lületaşı yataklarının nerede ise tamamı Türkiye'nin Eskişehir İli'nde bulunur.

Oluşumunu sağlayan tepkimeler dolayısıyla, lületaşı yeraltında ıslak halde bulunur. Lületaşının toprak içindeyken temizliğini, çıkarıldıktan sonra da kolay işlenmesini, gözenekli yapısının tuttuğu bu doğal nem sağlar. Doğrudan veya işlendikten sonra kurutulan lületaşı, kaybettiği nem oranında hafifler ve önemli bir direnç kazanır.

Eskişehir ilinin batısında, kuzeydoğusunda ve güneydoğusunda bulunan, sahalarda, yüzeyle 300 metreyi aşan derinlikler arasında, içinde dağınık yumrular halinde lületaşı bulunan başkalaşım katmanlarına rastlanır. Taşı elde edebilmek için yüzeyden itibaren dik inen kuyular kazılır. Toprak içinde kolayca ayırdedilen başkalaşım katmanlarına ulaşıldığında, bu katmanı takip eden yatay tüneller açılarak lületaşı yumruları aranır. Bazı bölgelerde lületaşı tabakaları yeraltı suları seviyesinden daha aşağıdadır. Buralardan lületaşı çıkarabilmek için önce suyun boşaltılması gerekmektedir. Lületaşı çıkarılmasında büyük ölçüde insan gücünden ve uzun yıllar sonucunda kazanılmış kişisel tecrübelerden ve sezgilerden yararlanılır.

Çok hafif ve gözenekli olan lületaşı kurutulduktan sonra tekrar neme veya herhangi bir gaza maruz kalırsa bu nemi veya gazı büyük ölçüde emer, tekrar kururken de bu nemin veya gazın içindeki artıkları bünyesinde tutar. Bu temel özelliği dolayısıyla çok uygun bir pipo malzemesi, aynı zamanda pek çok sanayi dalında iyi bir emici, filtre, yalıtım ve dolgu malzemesidir. Yaklaşık 300 yıldır büyük ölçüde dünyanın en kıymetli pipolarının yapımında kullanılan lületaşı, ilerleyen teknolojiye paralel olarak sanayide de vazgeçilmez bir yardımcı madde haline gelmiştir.


Lületaşı İşlemeciliği
Başlangıçta tamamı ihraç edilen ham lületaşları Avrupa'da işlenmekteydi. Günümüzde ham lületaşı ihracı önlenmiş ve tamamının, Cumhuriyet döneminde yetişmiş Eskişehir'li ustalar tarafından işlenmesi sağlanmıştır.

Zarif narin yapısıyla tamamen özgün bir malzeme olan lületaşının artık sadece tütün için araçları değil, kullanım ve estetik değeri yüksek yepyeni eserler de üretilmektedir. Yer altından çıkarılan lületaşı bünyesindeki nemi kaybetmediği sürece kolay olarak işlenebilir. Lületaşı işlemeciliği , yetenek , tecrübe ve sabırlı bir çalışma gerektiren zor fakat zevkli bir el işçiliğidir. Özel olarak biçimlendirilmiş bıçaklarla lületaşı üzerinde her türlü işleme yapılabilir.

Genellikle ustaların kendilerince hazırlanan bu bıçakların ve benzeri araçların sayısı bazen elliye yaklaşır. Uzun süreli çalışmalarda nemini kaybederek sertleşen taş suya batırılarak yeniden yumuşatılabilir. Taşın doğal biçimine en uygun modelinin seçilmesi işletmede esastır. Böylece, taşın mümkün olan en az fireyle değerlendirilmesi sağlanır.

Model konusunda en önemli kaynak gözlem ve ustaların hayal gücüdür. Tasarlanan biçimde işlenen lületaşı endirekt ısıyla uzun sürede kurutulur ve çok ince zımparalanır. Tamamlanan lületaşı eserler beyazlatılmış ve yeteri kadar ısıtılmış balmumuna batırılarak cilalanır. Yüzeyden itibaren sıcak balmumu emdirilmiş lületaşı eserler ovularak parlatılır. Bu esnada şeffaf krem / sarı renk alan lületaşı, fildişine benzer bir görüntü kazanır. Bu yüzyılın başlarında, özellikle, hanımların parça taşlardan el tornalarında boncuk çekmesiyle başlayan lületaşı işlemeciliği, Cumhuriyet yıllarından itibaren çok yönlü olarak gelişmiştir.

Çinlilerin taklit edemeyeceği tek ürün olarak adlandırılan lületaşının çıkarılması ve işlenmesi konusunda yatırımcı bulunmasında zorlanılmaktadır.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
30 Temmuz 2012       Mesaj #2
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Lületaşı

Sponsorlu Bağlantılar
Beş bin yıldır bilindiği, kullanıldığı, Arkeolojik çalışmalar sonucu söylenmektedir. Bin sekiz yüz otuz yılından başlayıp, yüz yıl kadar Avusturyalılar tarafından işletilmiştir. Ham madde olarak alıp, kendileri işleyerek dünyaya tanıtmışlardır. Bu yüzden Avusturya taşı olarak tanıdı dünya… Bin dokuz yüz atmış yılında ham madde olarak ihracatı yasaklanmıştır.
Türkiye rezervinin tamamına yakını Eskişehir’de bulunmaktadır. Rezervin üç milyon tona yakın olduğu bilinmektedir. Lületaşı işletmeciliğine verilecek önem, Yöre ve Türkiye için önemli bir gelir kaynağı olacaktır… Eskişehir’in batısı, kuzeydoğusu ve güneydoğusunda çıkarılmaktadır. Çıkarıldığı yöreler; Sarısu, Yenişehir, Türkmentokat, Karaçay, Gökçeoğlu, Söğütçük, Sepetçi, Margı, Kümbet, Karatepe, Kara Höyük, Başören yöreleridir. Yerin 300 metreyi aşan derinliklerinde, yumrular halinde ve dağınık olarak bulunmaktadır. Genelde, yer altı suyu seviyesi altındadır. Kuyu kazılarak yer altına dik inilir. Belli seviyede yan tüneller yapılarak lületaşı çıkarılır. İnsan gücüyle, çıkrıklar ve kovalar yardımıyla çalışılır…

Yer altından çıkarıldığında, yumuşak ve işlemesi kolaydır. Hava ile teması sonucu sertleşir. Ancak, tekrar suda bekletildiğinde eski yumuşaklığını kazanır. Lületaşı, yaklaşık üç yüz yıldır Eskişehir’de işletilmektedir. Lületaşı işlemeciliği, yetenek ve tecrübe gerektirir… Sabır gerektirir. Ustalar, özel olarak biçimlendirilmiş bıçaklarla, hayallerini kolaylıkla lületaşına işlemektedir… Genellikle bu bıçaklar, ustaların kendilerince şekillendirilir ve kırk elli çeşit bıçakla işlerini yaparlar.
Lületaşından genellikle pipo yapılır. Kaliteli lületaşı pipolar dünyaca ünlüdür.

i001

Kaynak
Vefa sadece boza değildir.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Çinlilerin Taklit Edemediği Tek Ürün

Minareller - Lületaşı

Sadece Eskişehir'de çıkarılan kıymetli bir maden olan lületaşı çıkaracak madenci olmadığı için ekonomiye kazandırılamıyor. Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar İşletme Kooperatifi Başkanı Muharrem Yılmaz ihracat hacmi 5 milyon dolardan 500 bin dolara düşen lületaşını yeraltından çıkarılmasını sağlamak ve markalaştırma çalışmalarını yapmak üzere kooperatif çatısı altında birleştiklerini söyledi.


Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar İşletme Kooperatifi Başkanı Muharrem Yılmaz sadece Eskişehir'de çıkarılan lületaşının toprağın 380 metre altında bulunan değerli bir maden olduğunu belirtti. “Beyaz altın” diye tabir edilen lületaşının değerinin bilinmediğini ifade eden Yılmaz şunları söyledi:
“Altın bile dünyanın heryerinde varken lületaşı bir tek Eskişehir'de bulunuyor. Ancak bu değerli madeni çıkaracak madenci bulamıyoruz. İlkel şartlarda kuyulara iniliyor o nedenle bu işi herkes yapmıyor. Bu işi yapanlar ya yaşlandılar ya da köyden kente göç edince bu işi bıraktılar. Eskiden hammade çıkaran bini aşkın madenci vardı bu sayı azaldı.”

“ÇİN'İN TAKLİT EDEMEDİĞİ TEK ÜRÜN”

Lületaşının yurtdışından çok rağbet gördüğünü özellikle pipo yapımı konusunda tercih edilen bir hammadde olduğunu kaydeden Yılmaz “Yurtdışından çok isteyen var. Avrupa ülkeleri hatta Çin'e bile tanıtım amaçlı gidiyoruz. Çinliler hammadde olmadığı için bir tek buna el atamadılar. Çin'in taklit edemediği tek ürün bu. Maden olsa taklit edecekler ama ellerinde hammadde yok” diye konuştu.
Lületaşının hammadde olarak yurtdışına çıkarılmasının yasak olduğunu belirten Yılmaz şunları kaydetti:
“Bu madenin değerini daha da artırıyor. Biz sadece işlediğimiz ürünleri ihraç edebiliyoruz. Ancak lületaşının yeraltından çıkarılmasına ilişkin yaşanan sıkıntı nedeniyle son dönemde ihracatta da sıkıntı yaşıyoruz. 10 yıl önce 5 milyon dolar olan ihracat hacmi 500 bin dolara düştü.”
Hammaddenin yeraltından çıkarılışı azalınca işlenen taş miktarının da azaldığına dikkati çeken Yılmaz şu bilgileri verdi:
“8 ay önce kooperatif kurduk. Üreticileri bir araya toplayıp madeni çıkarıp işleyip yurtdışına pazarlayacağız. Kooperatif olarak lületaşını markalaştırıp altının üzerindeki gibi damga vurup üretimi çoğaltmak istiyoruz. Hamdaddenin çıkarılmasını sağlayacağız. Lületaşının büyük bir pazarı var.”

HAVAYI TEMİZLİYOR

Lületaşının süs eşyasının yanı sıra pipo yapımında da kullanıldığını belirten Muharrem Yılmaz “Pipo yapılmasının amacı nikotin emme özelliğinden kaynaklı. Ayrıca dokusu süngerimsi olan lületaşı filtre gibi bulunduğu ortamı temizleme özelliğine sahip. Bu yüzden de astıma iyi geliyor. Havayı temizliyor çocukların çalışma odası salon sigara içilen ortamlara lületaşı konulduğu zaman havanın temizlenmesini sağlıyor" diye konuştu.


Benzer Konular

27 Ekim 2012 / Teamoore Soru-Cevap
17 Temmuz 2012 / Rower Kimya