Arama

Tutkal Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Hakkında

Güncelleme: 18 Ocak 2013 Gösterim: 3.106 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TUTKAL
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Deri ve kıkırdak gibi hayvansal maddelerden çıkarılan ya da yapay olarak elde edilen; tahta, kâğıt gibi şeyleri yapıştırmaya yarayan madde. Tutkal genellikle sarımtırak kahverengi ve yarı saydam olur. Levha ve boncuk şeklinde yapılır. Suyla kaynatılarak koyu bir sıvı hâlini alır. Soğuk suda erimez.

Tutkal Ağaç,mobilya,tekstil,kağıt ambalaj ve dekorasyon işlerinde çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye Tutkal, yapıştırma işlemine Tutkallama denir.Merdane,sprey,rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.

Tarihçe olarak, tutkal hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir.

Solventli, solventsiz(su) ve Hot melt gibi eritilerek kullanılan tipleri de vardır.Genelde bir sıvının buharlaşması veya süratle katı hale geçme isteğiyle kürlenirler..Bir veya iki bileşenli olabilirler.İki bileşenliler reaktif bir sertleştirici olabileceği gibi..Polyurethane oluşumu gibi poliol,polyizosyanat reaksiyonundan ibarettirler.Ya da tamamlanmmaış polimer şuruplar aktivatör,katalizör sistemi ile süratle kürlenebilirler...

Tutkal.zamk,yapıştırıcı,lehim başlığı adı yapıştırılıcak materyale göre 3-5 saniyede kürlenenen tiplerden oda sıcaklığında günlerce süren kürlenmelerde olabilir.Kontak, reaktif (ikinci bileşen poliol,nem,uv,katalizör) tipler vardır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Mart 2017 / Mira Kimya
3 Ekim 2012 / _Yağmur_ Kimya
13 Aralık 2012 / _Yağmur_ Kimya