Arama

Alaşımlar - Tunç (Bronz)

Güncelleme: 9 Mayıs 2017 Gösterim: 7.566 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Tunç (Bronz)

Ad:  Bronz.jpg
Gösterim: 1771
Boyut:  26.3 KB

Bronz olarak da bilinir, bakır ve kalaydan oluşan, tarihsel öneme sahip alaşım. Tunç, daha İÖ 3000’de hazırlanmıştı, ama sanat yapıtlarında kullanımı çok daha sonraları yaygınlaştı. Homeros İlyada adlı yapıtında, Eski Yunan ateş tanrısı Hephais- tos’un Akhilleus’a zırh yapmak için nasıl bakır, kalay, gümüş ve altını fınnına attığını anlatır. Bakır ve kalayın oranlan büyük ölçüde değişiyordu; günümüze kalan tunç eşyalardaki bakır oranının yüzde 67-95 arasında olduğu saptanmıştır. Ama ortaçağda belirli özelliklere sahip tunçlar üretmek için çeşitli alaşım oranlan denenmeye başlamıştır. 11. yüzyıldan kalma bir Yunan el yazmasında top dökümünde 8 bölüm bakıı 1 bölüm kalaydan oluşan tunçlann kullan dığı yazılıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Tunç bakırdan daha serttir, daha ko erir ve daha kolay kalıba dökülür. E alaşımlan demirden de serttir ve bu silah namlusu ve makine yataklannın y mında kullanılır. Aletlerde ve silahl tuncun yerini demirin almasının bt nedeni, demirin bakır ve kalaya oranl daha kolay ve bol bulunmasıdır.

Çan ve zil yapımında kullanılan çan mı, yüksek kalay oranlı (1/4-1/7 bölür tunç türüdür Heykel yapımında kulk tunçlarda kalay oranı 1/10 bölüme inebilir, kimi zaman da ek olarak çin kurşun karışımları eklenir. Çinko tu sertliğini artırır; yatak metallerinin yap da çoğunlukla katkı maddesi olarak kalır. Az miktarlarda eklenen fosfor da tuncun niteliğini ve sertliğini artırır; fosfor tuncu külçede yüzde 1-2 oranında fosfor içerebilir, döküm sonrasında ise bu oran çok azalır. Fosfor tuncu, pompaların dalma pistonlarının, vanaların ve burçların yapımında kullanılır. Makine parçalarının yapımında sıkça kullanılan bir başka tunç türü de önemli miktarlarda çinko ve manganez içeren, buna karşılık çok az kalay içeren ya da hiç içermeyen manganez tuncudur. Silah ve makine parçalarının yanı sıra tunçtan metal para yapımında da yararlanılır. Ayrıca bak. Babbitt metali; top tuncu.
MsXLabs.org & Ana Britannica


Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Mayıs 2017 18:20 Sebep: Vikipedi içeriği değiştirildi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

TUNÇ


Bakır ve kalaydan oluşan alaşım, bronz. Çok eskiden beri (İ.Ö. 4000) bilinir. Eskiden alet ve silâh yapımında kullanılan tunçtan günümüzde daha çok makine parçaları ya da heykel yapımında yararlanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Adi tunç (% 88-96 Cu, % 4-12 Sn), koyu yeşil renkli bazik bakır karbonat (patina) ile kaplıdır. Bundan çan, heykel, kapı süsleri vb. yapılır. Tunca sertlik kazandırmak ve kolay işlenmesini sağlamak için başka metaller de (alüminyum, demir, kurşun, çinko, fosfor vb.) katılır. Bazı tunçlarda (örneğin alüminyum tuncu) hiç kalay bulunmaz.

Alüminyum tuncu (% 89 Cu, % 11 Al) çok hafif, esnek ve kopmaya karşı dayanıklıdır. Altın sarısı renginde olup kararmaz; ev eşyası, süs eşyası ve yay yapımında kullanılır.

Fosfor tuncu sürtmeye ya da kimyasal etkenlere bağlı aşınmaya çok dayanıklıdır; bundan supap ve piston yatakları yapılır.

Mangan tuncu çok dayanıklı olup gemi pervanesi ve dişli çarklar için elverişli bir malzemedir. Silisyum tuncu (% 95-98 Cu, % 2-5 Si) kolaylıkla tel hâline getirilebilir; iyi bir iletkendir ve telgraf teli yapımında kullanılır.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Mayıs 2017 18:18
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Temmuz 2016 / ThinkerBeLL Kimya
27 Mayıs 2011 / pesimist Zooloji
5 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Kimya
9 Mayıs 2017 / Misafir Cevaplanmış