Arama

Noel Baba

Güncelleme: 11 Kasım 2008 Gösterim: 34.233 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Noel Baba
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Noel Baba (aslen Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy veya Santa) Noel gecesi (24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece) çocuklara hediye dağıtan yerel bir kahramandır. Türkiye'de ise Noel Baba yılbaşı gecesi hediye dağıtan kişiye dönüşmüştür. Kökeni Saint Nicholas`a dayanır, fakat kültüre göre farklılık gösterir. Noel Baba dünya çapında daha çok sevilmiş ve Santa Claus isminin yerini almıştır. Örnek olarak "Santa" yerine İtalya`da "Babbo Natale", Brezilya`da "Papai Noel", Çek Cumhuriyeti`nde "Deda Mráz", Portekiz`de "Pai Natal", Romanya`da "Moş Crăciun", Almanya`da "Weihnachtsmann", İrlanda`da "Daidí na Nollag", Fransa`da "Le Père Noël", İspanya ve Meksika`da "Papa Noel", Türkiye`de "Noel Baba" olmak üzere farklı isimler kullanılır.
Hikaye Türkiye doğumlu tarihsel bir figür olan psikopos Saint Nicholas`ın (Nikola) fakirlere hediye dağıtmasına dayanır. Bilinen en meşhur yardımı da, üç kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320'li yıllarda gerçekleştiğine inanılır. Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur, bu yüzden hiçbir erkek onlarla evlenmek istemez. Böyle bir durumda da kötü yola düşmek zorunda kalabilirler. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikola da üç kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın penceresinden içeri atar. Hikayenin bu noktada birçok versiyonları mevcuttur. Bu üç külçe altının 3 gün arayla ya da 3 yıl ard arda atılması ile ilgili; ancak sonu aynıdır. Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o'na teşekkür eder; bir rahip olan Nikola da "Bana değil, Tanrı'ya teşekkür et." der. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikola tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikola'nın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlarlar ve bir gelenek oluşur.
320 yılından önce Germen kültüründen mevcut olan senelik hediye verilmesi ise, Odin'e dayanır. Odin'in uçan atı Sleipnir için çocuklar patiklerinin içine havuç ve şeker koyup duvara (ya da kapıya) asarlar. Odin de bu iyiliği karşılığında çocuklara hediyeler, tatlılar ve şekerlemeler verir.
Bu olay mitolojik bir karakter olan Sinterklaas'a esin kaynağı olmuştur. Hollanda, Belçika ve Almanya'da (ölüm tarihi 6 Aralık bir gece önce 5 Aralık'ta kutlanmaktadır) Sinterklaas adına büyük kutlamalar düzenlenir. Aslında Flemenkçe "Sinterklaas" kelimesinin New Amsterdamlılar(sonradan New York) tarafından yanlış telaffuz edilmesiyle Santa Claus şekline dönüşmüştür.
Noel Baba, batılı ülkelerde, Japonya'da ve Asya'nın doğusunda bir Noel geleneği olarak varlığını sürdürmektedir.
İnanışa göre, Noel Baba kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisidir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Noel gününe geçilen gecede uçan geyiklerin çektiği kızağı ile evden eve hediyeler dağıtır; evlere bacadan girip, şömineden ulaşır. Yılın geri kalan zamanlarını ise eşi ve elfleri ile birlikte bir sonraki Noel için oyuncaklar hazırlayarak geçirir. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır.
Noel Baba, sevimli görünüşü ve hediye dağıtmasından dolayı çocukların çok sevdiği bir karakterdir. Büyükler arasında da Noel yaklaşınca, Noel Baba'ya olan saygı ve sevgi ifadesi olarak, kukuletasını takanlara sıkça rastlanır.
Ad:  cokesanta2.gif
Gösterim: 996
Boyut:  42.5 KB
Bir iddiaya göre günümüzdeki Noel Baba imajının (kır sakallı, koca göbekli, kırmızı cübbeli, kukuletalı) kaynağı, 1931'de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerdir. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba'nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzdeki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür. 1862 Noel'inde Noel'in henüz ABD'de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adlı Amerikalı karikatürist Harper's Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba'nın mucidi kabul edilmiştir.
Biyografi Konusu: Noel Baba nereli hayatı kimdir.
iyilik_perisi - avatarı
iyilik_perisi
Ziyaretçi
18 Mayıs 2008       Mesaj #2
iyilik_perisi - avatarı
Ziyaretçi
noelbabahediyelerlegeligd6

Sponsorlu Bağlantılar
noelbabayd8


arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
1 Temmuz 2008       Mesaj #3
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
noel baba 3

Yenilyl Ylba Noel baba 17

noel baba resimleri 2
Son düzenleyen asla_asla_deme; 11 Kasım 2008 13:07
king nothing - avatarı
king nothing
Ziyaretçi
24 Ağustos 2008       Mesaj #4
king nothing - avatarı
Ziyaretçi
dunya haritasi ve noel baba resmi 966944631 orta

wwwbebekresimlerim  komik   bebek   resimleri 26
Son düzenleyen asla_asla_deme; 11 Kasım 2008 13:08
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Noel kutlamalarında başlıca geleneklerden biri de Noel Baha'dır. Noel Baba, çocuklara Noel armağanları getiren efsane kişisidir. Bugün bilinen şişman, güleryüzlü ve kırmızı giysili Noel Baba ABD'de yaratılmıştır. Ama dünyanın birçok ülkesinde sevilen Noel Baba kişiliği tarihin eski dönemlerinden beri var olmuştur.
Çocukların ve denizcilerin koruyucu azizi Aya Nikola zamanla, Noel sırasında çocukla­ra armağanlar getiren iyi yürekli adam imge­siyle özdeşleşmiştir. Efsaneye göre Aya Niko­la 4. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir din adamıdır. Myra (bugün Demre) piskoposu olan Aya Nikola, efsanelerde özellikle yok­sullara karşı iyi ve cömert davranışlarıyla tanıtılır.
Aziz olarak benimsendikten sonra Nikola' nın ünü gittikçe yayıldı. 6. yüzyıla gelindiğin­de Myra'daki mezarı yaygın olarak ziyaret ediliyordu. 11. yüzyılda İtalyan gemiciler mezarı ülkelerine taşıdılar ve burası önemli hac yerlerinden biri oldu.
Aya Nikola zamanla, önce Almanya'da olmak üzere birçok ülkede Noel Baba'ya dönüştü. Amerika'ya yerleşen Hollandalı göçmenler Noel Baba geleneğini de birlikte götürdüler. Uzun, zayıf bir aziz olarak tanı­nan Noel Baba, burada şişman ve neşeli bir adama, piskoposluk giysisi de kırmızı ve beyaz bir giysiye dönüştü. Noel Baba, sekiz rengeyiğinin çektiği ara­basıyla çatıların üzerinde dolaşırken betim­lenmeye başladı. Bir efsaneye göre de Noel Baba, yardımcıları ve rengeyikleriyle birlikte Kuzey Kutbu'nda yaşamaktadır.
Hollanda'da çocuklar Noel'de, içine arma­ğan konsun diye ayakkabılarını dışarıda bıra­kır. İngiltere'de de çoraplarını asarlar. Bazı yörelerde Aya Nikola'nın atla, bazılarında ise, yanında yardımcısıyla at arabasına bine­rek dolaştığına inanılır.



MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Mart 2016 / Teamoore Soru-Cevap
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
29 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Mart 2016 / Baturalp X-Sözlük