Arama

Matematik Yazım Kılavuzu

Güncelleme: 8 Haziran 2008 Gösterim: 3.756 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
8 Haziran 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Matematik Yazim Klavuzu

Sponsorlu Bağlantılar
Internette matematiksel ifadeleri yazmak, resim formati olmaksizin, gerçekten zordur. Bunun için özel yazim kurallari vardir. Posta yazarken, guruplarda haberlesirken bu yazim kurallari geçerlidir. Temel kurallar: Öncelikle, matematiksel ifadeler içeren bir posta gönderirken, yazi tipini esit-aralikli (courier gibi) seçmelidir. Bu hem gönderici hem de alici için, kolonlarin ayni sekilde siralanmasini garantiler. Her 80. kolondan sonra “enter” tusuna basmak da önemlidir. Otomatik sarmayi düsünmeden mutlaka her kolondan sonra “enter” tusuna basmalidir. Çogu okuyucu, kesin sira sonlari olmadigindan, postalari görüntülemede zorluk yasamaktadirlar. Lütfen web sayfalarindan kopyala yapistir yoluyla yada yazi-tablolarindan seçerek özel simgeler kullanmayin. Baskasina ulastiginda okuyamayabilir. Ve lütfen, hiçbir yerde “tab” lari da kullanmayin. Bu durumda kolonlarin ayni sekilde siralanmasi gerçeklesmeyebilir. Bu yüzden, her zaman “tab” yerine “bosluk” kullanin.

Kuvvet alma: x^n gösterimi genel olarak xn manasina gelir. Kuvvet alma islemini ^ sembolünü kullanarak gösterme, kuvveti önceki satirda dogru yere yerlestirebilmekten çok kolaydir. Eger kuvvet birden fazla karakter içeriyorsa, parantez kullanmayi unutmayin - x^(n+1) gibi- örnegin. y = ex fonksiyonunu gösterirken, y = e^x yada y = exp(x) kullanimlari yaygindir.

Çarpim: * sembolü aksi söylenmedigi müddetçe çarpim olarak kabul edilir.

Karekök: Bir ifadenin karekökleri sqrt(ifade) yada (ifade)^(1/2) ile gösterilir. Daha yüksek dereceli kökler için kuvvet kullanilir, örnegin (ifade)^(1/3) gibi. Oltaya benzeyen kök sembolünü kullanmamaya dikkat edin.

Parantezler: Karisiklik olmasi muhtemel yerlerde mutlaka kullanin.
anlasilmaz…..anlasilir…..anlasilir
1/2a…………1/(2a)………(1/2)a
2^n-1……….2^(n-1)……(2^n) - 1
e^x^2……….e^(x^2)……(e^x)^2
Genelde parantez kullanilmamissa, matematikteki islem sirasi gözetilir.
Fonksiyonlari gösterirken argümanti paranteze alin. Örnegin y = sin ^ 2 (2x) gibi.

Mutlak deger: x’in mutlak degeri |x| ile gösterilir. | isaretini üreten tus takimi “ALTGR”+”-” (bosluk çubugunun hemen sagindaki ALT tusu ile sag üst köseye yakin olan geri al tusu (<–)).

Türev: f ‘(x) gösterimi df /dx gösteriminden daha kolaydir. 2. dereceden türev için f “(x), 3. derece için f “‘(x), 4. derece için f “”(x) vb. Çok yüksek dereceler için ise, dy/dx (y’nin x’e göre türevi) ve d^n y/dx^n (y’nin x’e göre n. dereceden türevi) gösterimleri daha kullanislidir.

Esitsizlikler ve Bagintisal semboller: Küçük veya esit için <=, büyük veya esit için >=, esit degil için <> yada !=, yaklasik degeri için ~, daha küçük için <<, daha büyük için >> ve denklik için ? sembollerini kullanin.

Yunan harfleri: Bu harfleri ya heceleyebilirsiniz, delta, epsilon, theta ve omega gibi, yada latin harf karsiliklarini kullanabilirsiniz, d, e, q ve w gibi.

Özel sayilar: p sayisi “pi” yazarak ifade edilir. Sonsuz gösterilirken, ? yada oo yerine yaziyla sonsuz kullanilir.

Alıntıdır..


Benzer Konular

22 Ocak 2012 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
11 Nisan 2007 / virtuecat Bilgisayar