Arama

Biyolog - Sayfa 2

Güncelleme: 25 Ağustos 2012 Gösterim: 83.301 Cevap: 17
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
6 Ekim 2007       Mesaj #11
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
BİYOLOG OLMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

Sponsorlu Bağlantılar
Sayın melektaşlarımız aşağıda okuyacağınız haber Biyolog olmanın hem nekadar zor hem de nasıl korunması gerektiğini hepimize hatırlatması açısından gündeme alınmıştır.

Oda bizler gibi Biyoloji bölümünü bitirip alanında çalışmak istemiş ama Başta tabipler olmak üzere her gittiği kapından olumsuz yanıt almış ve kalkıp yurt dışına gitmiş........

Türk Biyolog doktorun böbrek taşı başarısı
Kaçımızın Haberi Oldu Bu Başarıdan ve Bu Konuda Olup Bitenden!!!
Böbrek taşlarına "nanobakteri" adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığını belirleyen Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, buluşuna destek bekliyor. 10 yıldır Finlandiya’da yaşayan ve Kuopio Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyoteknoloji Bölümü’nden Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu, hedefi "nanobakteri"nin neden olduğu rahatsızlıkların tedavisini sağlamak.


Kısa bir süre için Türkiye’ye gelen Doç. Dr. Çiftçioğlu, Finlandiyalı bir bilim adamıyla birlikte, "böbrek taşlarına normal bir bakteriden yüz kat daha küçük bir mikroorganizmanın yol açtığını belirlediği" buluşunu anlattı.


Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda tıp doktorası yapan ve 10 yıldır Kuopio Üniversitesi’nde çalışan Doç. Dr. Çiftçioğlu, "nanobakteri"yi, "Dünyada daha önce tanımlanmamış birşey. Aynen bakteriye benziyor, bakteri gibi ürüyor, hastalıklara sebep oluyor. Boyutları küçük olduğu için nanobakteri dedik. Sonradan analizler ilerleyip araştırmaları ilerlettiğimiz zaman farkına vardık ki, bakteri ile pek alakası yok, ortak yanları var" diye açıkladı.


"Nanobakteri"nin, ısıya, radyasyona, ışınlara karşı son derece dirençli olduğunu anlatan Doç. Dr. Çiftçioğlu, "Nanobakteri dediğimiz bu organizmalar tarafından böbrek taşının oluşturulduğunu yaptığımız ilk araştırmalar gösterdi. İşin önemli yanı MayoClinic, Şikago Üniversitesi Nefroloji Bölümü gibi dünyada tıbbi araştırmalarıyla ünlü büyük hastanelerin araştırmaları bizim araştırmalarımızı tasdik edecek şekilde sonuçlanır ise artık bu tedavi de geliştirilmiş olacak" diye konuştu.


"Nanobakteri"nin önce laboratuvar koşullarında izlendiğini, bu çalışma döneminde, mikroorganizmanın ürediği ortamda bir çeşit taş oluşturduğunu belirlediklerini anlatan Doç. Dr. Çiftçioğlu, bunun yalnızca böbreklerde değil, vücudun diş ve kemik gibi yapılarında da bu taşın bulunduğunu ifade etti.
Araştırmaları sırasında nanobakteri adı verilen mikroorganizma konusunda NASA uzay üssü uzmanlarıyla da ortaklık kurduğunu belirten Doç. Dr. Çiftçioğlu, NASA uzmanlarının 1996’da Kuzey Kutbu’nda bulunan meteor taşlarında da aynı yapıya rastladıklarını, söz konusu mikroorganizmanın da normal bir bakteriden yüz kat küçük olduğunu söyledi.

Hastalık genetik mi?

Böbrek taşı hastalıklarının "genetik" olabileceğini düşündüklerini de kaydeden Doç. Dr. Çiftçioğlu, şöyle konuştu:


"Böyle bir faktör de söz konusu. Ailenin bireylerinden herhangi birinde böbrek taşı varsa diğer aile bireylerinin de hijyene, birtakım kurallara dikkat etmesi gerekir. Şu anda bizim odaklaştığımız konu böbrek taşı. Diyelim ki yeryüzünde 100 hastalık var. Bunun yüzde 25’inde kanser de dahil bilinmeyen sebeplerden dolayı komplikasyonlar oluşuyor. Mesela mamografiye gidiyorsunuz. Gözlenen şey küçük kireç odaklarıdır. Fakat hiç kimse bunun sebebini bilmez. Mesela göğüs hastalıklarından bir doktor akciğerde de kireçlenme odakları olduğunu söyledi. Ama sebepleri şimdiye kadar bilinmedi. Biz, ’bu nanobakteridendir’ demiyoruz ama bulduğumuz göstergeler, buluşlar şimdiye kadar ki araştırmalar gösteriyor ki, bu çok büyük bir olay. Bunun üzerine daha çok çalışmamız gerekiyor. Belki de bu hastalıkları birçoğunu tedavi edecek."

Dişlerde oluşan taşların da sebebinin bilinmediğine ve yapılan araştırmalarda diş taşlarında "nanobakteri"nin pozitif çıktığına işaret eden Doç. Dr. Çiftçioğlu, "Diş taşı olan hastaya ’böbrek taşı şikayetiniz de var mı?’ diye soruyorlar. Diş taşı olan hastaların yüzde 80’inin ya kendisinde ya da ailesinde böbrek taşı şikayeti var. Şimdiye kadar bunlara hiç dikkat çekilmemiş. Ama daha erken teşhisle bu hastalığın başka enfeksiyonlara, hastalıklarla sebep olması engellenebilir" dedi.

İnsanların yaşlanmasıyla ilgili de önemli gözlemleri olduğunu vurgulayan Çiftçioğlu, kafatasında bulunan salgı bezinde oluşan kireçlenmenin yaşlılığa ve ölüme neden olduğunu ve yeni doğmuş bir bebeğin kafatasındaki salgı bezinde hiçbir kireçlenmeye rastlanmadığını anlattı. Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, buradaki kireçlenmenin nedeninin de nanobakteriden olabileceğini ancak şu anda kesin bir sonuca varmanın mümkün olmayacağını kaydetti.

NASA’nın oluşturduğu Astrobiyoloji Enstitüsü’nün tek Türk üyesi olan 38 yaşındaki Dr. Neva Çiftçioğlu, sempozyumlarda veya basında yer alan haberlerde "Fin bilim adamı" olarak anılmasına çok üzüldüğünü de söyledi.

Hedefinin, normal bir bakteriden yüz kat küçük olan Nanobakteri’nin yol açtığı etkileri ortadan kaldıracak tedavi yöntemlerini geliştirmek olduğunu da belirten Doç. Dr. Çiftçioğlu, şöyle konuştu: "Eğer bizim dediğimiz şey gerçekten doğru ise ve diğer laboratuvarlarda da bu ispatlanırsa hakikaten birçok hastalık yok olacak, yaşam uzayacak. Erken teşhis söz konusu olduğu için birtakım ağrılardan kurtulmak mümkün olacak. Problemi bilip, ’biz problemin sebebini bulduk’ demek birşey değil. ’Biz problemin sebebini bulduk buna da çözüm bulduk’ diye ortaya çıkarsanız o zaman bunu dünyaya tanıtabilirsiniz. Şimdi biz sorunun sebebini bulduk, tedaviyle ilgili bulgulara da yaklaştık. Şu anda bunu tanıtacak durumda değiliz. Bu kaç yıl alır bilinmiyor. Çünkü bir de bulmaktan öte diğer kişileri buna inandırmak var. Şu anda elimizde birtakım tedaviler var. Hayvanlarda deniyoruz. Başarılı ama yan etkileri var. Destek görürsek sonuç daha kısa sürede olur. Desteğin akademik kuruluşlardan olması lazım."

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, "Avrupa'nın Japonyası" sayılan Finlandiya'da doçentlik unvanını alan ilk yabancı oldu. Kireçlenmelerin müsebbibi bir mikrobu buldu: Nanobakteri!Bu buluşu nedeniyle dünyanın her yerinden davetler, ödüller aldı.

Aynı mikrobu Mars'ta keşfeden Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) onu birlikte çalışmaya çağırınca 2.5 yıldır ABD'nin kalbine girmeyi başaran tek Türk kadını oldu.

Önümüzdeki yıllarda da kalp ve böbrek hastalıklarının teşhisine ilişkin, patenti yüzlerce milyon dolar değerindeki önemli bir buluşu açıklanacak.
Ama Türkiye onu tanımıyor. Şu ana kadar Türk yetkililerden aldığı tek Bir tebrik bile yok. Yıllar önce tezini çöpe atan Türk üniversiteleri hala birlikte çalışma teklifini kabul etmiyor. Bilim dünyasında ona "Türklüğünden vazgeç, daha çok parla" diye akıl verenlere ise inatla "Asla" demeye devam ediyor.

* Siz neyi keşfettiniz?
Finlandiya'ya gittiğim sıralarda söz konusu bakteri problemini Bulmuşlardı ama ne olduğunu bilmiyorlardı. Ben onların bulduklarının aslında ne olduğunu bulup, onlara bunu göstermenin yolunu buldum. Meğerse bütün vücuttaki tıkanıklıklar, kireçlenmeler bir mikrop yüzünden oluyormuş; ben buna "nanobakteri" nin neden olduğunu ortaya çıkardım.

* Türk olduğunuz için hiç tepki aldınız mı?
Türk olmam kadın olmamdan da büyük sorun oldu. Zaten benim Türk olduğum hiç anılmadı Finlandiya'da. Vatandaşlık başvurusu bile yapmamış olmama rağmen beni hep bir Finli gibi tanıttılar dünyaya. Mesela NASAya giderken Finlandiya'daki bir gazete "NASA'ya giden ilk Finli" diye başlık attı. 1996'da bütün başarılı bilim insanlarının bulunduğu bir törene çağrıldım; törende Türk bayrağının altına gittiğimde beni oradan alıp, Finlandiya bayrağının altına aldılar. Ve o kadar ağrıma gitti ki bu...

* NASA sizi nasıl keşfetti?
Finlandiya Hükümeti, buluşumu bilim dünyasına açıklamakla görevlendirip 1996'da beni ABD'ye gönderdi. New York'taki Cold Spring Harbor Labratories'e gittim. Burası dünyanın dört büyük laboratuarından Biridir ve böylece NASA'nın da buluşumdan haberi olmuş oldu. Meğerse onlar da o tarihlerde aynı bakteriyle Mars'ta karşılaşmışlar?

*İnsanlarda kireçlenmeye neden olan mikrobun aynısı Mars'ta da mı var yani?
Mars'tan düşen bir taşta karşılaştıkları bakteriyle benim bulduğum bakterinin şekilleri, boyutları aynı çıktı. Bunun üzerine birlikte bir enstitü kurduk: Astrobiology Institute.
Çalışmaların sonunda NASA baktı ki uzaktan doğru olmuyor, beni kendi İçine çağırdı.

*NASA'ya 11 Eylül saldırısından bir ay sonra girmişsiniz. Sizi hemen aralarına kabul ettiler mi?
Zaten o kadar çok araştırma, hatta sizin haberiniz bile olmadan o kadar çok kişilik testi yapıyorlar ki aralarına girdiğinizde artık sizi kabul etmiş oluyorlar. Mesela nasıl bir Müslüman olduğumu tam olarak anlayamamakla birlikte son derece saygılılar. Diyelim ki bir yemeğe gittiğimizde benim önüme hiç uyarmama bile gerek kalmadan domuz eti konmamış farklı bir mönü gelir. Soran olursa da "Neva tavuk seviyor" diye geçiştirirler.

* Aldığınız nefesi bile izliyorlar mıdır sizce?
Evde dahi izlendiğimi biliyorum. Hatta kimilerine göre uydu aracılığıyla şu anda nerede olduğumdan bile haberleri var. Çıktığı gün bu röportajdan da haberleri olur, konuştuklarımız incelemeye alınır.

* Türk kimliğiniz Müslüman olmanızdan daha büyük sorun galiba?..
Bakın ben aynı zamanda bulduğum bakteriyle ilgili olarak ABD'de büyük bir firmanın da sahiplerinden biriyim. Firmanın CEO'su olan kişi bana daha iki hafta önce "Senin Türk olmandan yoruldum" dedi ve bana ABD vatandaşlığına geçmemi önerdi. Zaten bunu herkes söylüyor. Çünkü bir Türk olarak vize almanız çok zor; NASA çalışsanız bile zor.

* Vazgeçmeyi düşündünüz mü?
Türklüğümden mi? Asla! Ben milliyetçi olduğumu bilmezdim ama dışarıda kalınca insan ülkesinde kızdığı şeyleri bile özler hale geliyor.

* Peki Türkiye sizi, sizin Türkiye'yi sevdiğiniz kadar seviyor mu?
Zaten yurtdışında asıl hayret ettikleri de bu: "Sana hiç kimse sahip çıkmıyor. Sen neden Türk olmak da ısrar ediyorsun?" diye soruyorlar. NA-SA'ya mı girdi? Aferin demek Sabancı'da başladı! Anne ve babamın çevresi benim ne iş yaptığımı bir türlü anlayamıyor. Kalp üzerinde mi çalışıyorum, böbrek mi yoksa Mars mı? Mesela babama bir tanıdığı ne yaptığımı sorup, "NASA'da" yanıtını alınca "Ya aferin, demek Sabancı'da başladı!" demiş.

* Pes dedirten olaylar
Doçentliğimi Ankara değil Finlandiya verdi Ankara Tıp Fakültesi'nde asistanım, doktoramı bitirmek üzereyim. Astım hastalığı üzerine bir tez hazırlayıp hocalarıma sundum. O zaman bölüm başkanı olan bir hocamız hastaların yanındayken tezimi aldı, yüzüme baktı ve sonra "Bu tez çöpe atılır" deyip herkesin gözü önünde kapağını bile kaldırmadığı tezimi çöpe attı. O çöpe atılan tezim birkaç yıl sonra tıp dünyasının üç büyük bilimsel dergisinden birinde yayınlandı. Ankara bana doçentliğimi vermedi. Sırf bu yüzden Finlandiya'da doçentlik unvanım alan ilk yabancı oldum.

Proje önerdim 'iş mi arıyorsun' dediler Finlandiya'da bakteri çalışmalarını yaparken Bilkent Üniversitesi Rektörü ve Genetik Bölümü'ne başvurarak "Gelin bunu birlikte yapalım. Patenti Türkiye'ye ait olsun" dedim. Bana gelen yazılı yanıtı hala saklıyorum: "Siz galiba iş arıyorsunuz" deyip, önerimi kabul etmediler.

Hacettepe Tıp'a da aynı öneride bulundum. Orası da "Bu bizi aşar" yanıtını verdi. Oysa Finlandiya'da yaptığım her şeyi Türkiye'de de yapabilirdim ama neden bilmiyorum kabul etmek istemediler.

Vatan hasreti artık dayanılmaz boyutlara ulaştığı için bir dönem Türkiye'ye dönüp Başkent Üniversitesi'nde çalışmaya başladım. Ancak Finlandiya'daki bütün çalışmalarımı bırakıp benden mikrobiyoloji kliniğinde dışkı tahlili yapmamı istediler. Bu işi 9 ay boyunca yaptım. Sonunda Finlandiya'daki profesörüm "Orada ziyan oluyorsun" diye isyan etti ve Türkiye'ye beni almaya geldi. Başkent Üniversitesi'ne bu gelişimde 3. kez aynı teklifi götürdüm. Prof. Dr. Mehmet Haberal'a sunduğum teklif şöyle: "Şirkete ortak olun, size burada bir enstitü kurayım. ABD'deki teknolojiyi Türkiye'ye aktaralım. Şu anda prostat kanserlerinin teşhisinde kullanılan bir sistem var. Bu sistem size ABD'de birlikte çalıştığım şirketten geliyor.
Yaratan benim Hocam... ABD'den gelmesin bize, bizden ABD'ye gitsin bu sistem. Gelin bunun patentini bir Türk üniversitesi alsın. 5 sene sonra bütün dünyaya gelecek bu sistem için Türkiye milyonlarca dolar ödeyecek; onlar bize ödesin."


Ama Haberal üçüncü kez "Biz ortak olmayız, kendimiz yaparız" diyerek önerimi kabul etmedi. Hiçbir Türk yetkiliden tebrik almadım. Bana yurtdışında "Everest'in tepesine bayrak diken kadın" gözüyle bakıyorlar ama bugüne kadar yaptığım hiçbir buluş, hiçbir çalışma için hiçbir Türk yetkilisinden tebrik almadım; hiçbir Türk yetkilisi tarafından aranmadım. Sadece bir kişi: Nasıl duydu bilmiyorum İskandinav Tıp Ödülü'nü kazandığım zaman Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürü bir tebrik kartı gönderdi; hâlâ saklarım. Elimde sadece o kart var o kadar


Alıntıdır...

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
17 Aralık 2007       Mesaj #12
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
İlgilenen arkadaşlar için küçük bir duyuru yapmak isterim...
-----------------------------------------------------------------------------------
Sponsorlu Bağlantılar

Araknoloji Dernegi tarafindan; 26. Aralik. 2007 Carsamba gunu, saat 14:00'de, Ankara Universitesi, Fen Fakultesi, Kirmizi Salonda, "Turkiye'de Araknolojinin Dunu ve Bugunu" adli mini bir panel duzenlenecektir. Saygideger uyelerimiz, degerli meslektaslarimiz ve tum sevgili araknid dostlari panelimize davetlidirler.

Konusmacilar:

# Prof. Dr. Sevinc Karol (Araknoloji Dernegi Yonetim Kurulu Onursal Baskani-Ankara Universitesi)
# Prof. Dr. Abdullah Bayram (Araknoloji Dernegi Yonetim Kurulu Baskani-Kirikkale Universitesi)
# Biyolog Kadir Bogac Kunt

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
17 Aralık 2007       Mesaj #13
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
BiyoKimFiz adlı kullanıcıdan alıntı

BeN LiSe 1 öğrencisiyim
AnKaRa FeN LiSeSinde oKuyoRuM ....

fakat nedense bir çok mesLeK isTememden dolaYı işi ÖSS puAnına bırakıcamm ama sizinde düşüncelerinizi aLayım

BiyoLog (zate bu yüzden üye oldum konuyu görünce Msn Grin
Fizik Müh.Msn Confused
Doktor Msn Confused

sizCee bi de sizin düşüncelerinizi aLiim

Sevgili genç arkadaşım...

Öncelikle tercihlerinde saydığın 3 bölüm de güzel ve zor bölümler... Fizik mühendisliğinin çalışma sahalarını bilemiyorum...Ben de hep doktor olmak istemiştim senin yaşlarında...Nasip değilmiş, biyolog oldum Msn Happy)

Açıkçası şu bölümü bu bölümü tercih et diye bir seçenek sunamam sana...Ancak önceki sayfalarda yazılanları okuduysan en azından biyolog bazında şuanki sektörün durumunu az çok tahmin edebilirsin...

Umarım gönlüne göre bir yer kazanırsın ve mezun olduğunda hem maddi hem de manevi anlamda işinden memnun olursun Msn Happy

Derslerinde ve OSS sınavında başarılar dilerim.

Hi-laL
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
12 Şubat 2011       Mesaj #14
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Biyologların İsminin Geçtiği ve Biyologlara Yetki Veren Yönetmelikler ve Tebliğler


1) 12.11.2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Orman Bakanlığından) “ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK” doğrultusunda atık çıkaran tesis, fabrika, hastane v.b. yerlerde çevre görevlisi olarak çalışabilirsiniz (Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan sınav sonucunda başarılı olanlara Çevre Görevlisi Belgesi verilmektedir).

2) 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ( Sağlık Bakanlığından) “İNSAN DOKU VE HÜCRELERİ İLE BUNLARLA İLGİLİ MERKEZLERİN KALİTE VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” ne göre kapsama giren merkezlerde, merkezin faaliyeti ile ilgili alanda doktora düzeyinde eğitimini tamamlamış olan biyolog merkezde tam gün görev yapmak kaydıyla merkez sorumlusu olarak çalışabilmektedir.

3) 04.08.2010 tarih ve 27662 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ( Sağlık Bakanlığından) “HAVUZ SUYUNDA KULLANILAN YARDIMCI KİMYASAL MADDELERİN ÜRETİMİNE, İTHALATINA VE BİLDİRİM ESASLARINA DAİR TEBLİĞ” e göre üretim yerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

4) 17.06.2010 tarih ve 27614 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından)
“TAMPON, HİJYENİK PED, GÖĞÜS PEDİ, ÇOCUK BEZİ VE BENZERİ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ, İTHALATI VE BİLDİRİM ESASLARINA DAİR TEBLİĞ”kapsamında mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

5) 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Tarım ve Köyişleri Bakanlığından) “VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU” kapsamında gıda ve yem işletmelerinde çalışabilirsiniz.

6) 06.03.2010 tarih ve 27513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ( Sağlık Bakanlığından) “ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ UYGULAMALARI VE ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” ne göre tüp bebek merkezlerinde laboratuvar sorumlusu ve diğer personel statüsünde
çalışabilirsiniz.


7) 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Orman Bakanlığından) “YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ” ne göre Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlayacak şirketlerde şirketler de çalışabilirsiniz.

8) 30.10.2009 tarih ve 27391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak (Denizcilik Müsteşarlığından) yürürlüğe giren “DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE GÖREVİ VEREBİLECEK ŞİRKET/KURUM/KURULUŞLARIN SEÇİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ” kapsamında, yetkili firmalarda biyolog olarak çalışabilirsiniz.

9) 24.07.2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Milli Savunma Bakanlığından) “TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ” ne göre çevre yönetim işlem sorumlusu ve çevre denetim görevlisi olarak biyoloji bölümü mezunları çalışabilmektedir.

10) 06.06.2009 tarih ve 27250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Dış Ticaret Müsteşarlığından) “TİCARİ KALİTE DENETİM YETERLİK BELGESİ VERİLMESİNDE UYGULANACAK ESASLARA İLİŞKİN TEBLİĞ” e göreimalatçı-ihracatçılar kimyasal ve fiziksel analiz gerektiren ürünler için firmaların, laboratuvar elemanı olarak ürünün özelliğine göre biyolog olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca bu laboratuvar elemanı yani biyolog şartları uygun olması halinde sorumlu denetçi olarak da görev yapabilmektedir.

11) 15.05.2009 tarih ve 27229 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Tarım ve Köyişleri Bakanlığından) “TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ” doğrultusunda Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi alarak doku kültürü ile tohumluk üreticisi iş yeri açabilirsiniz.

12) 02.08.2006 tarih ve 26247 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığından) “FINDIK LİSANSLI DEPO YÖNETMELİĞİ” ne göre Fındık Depolama Tesisi açılabilmesi için ilgili Bakanlıktan lisans alınma zorunluluğu getirilmiştir. Bu işletmelerin lisans alıp faaliyete geçebilmeleri için istihdam etmeleri gereken personeller arasında biyologa da yer verilmiştir.

13) 08.10.2005 tarih ve 25960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığından) “YETKİLİ SINIFLANDIRICILARIN LİSANS ALMA, FAALİYET VE DENETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” ne göre yetkili sınıflandırıcı personel olarak çalışabilirsiniz.

14) 08.10.2005 tarih ve 25960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığından) “PAMUK LİSANSLI DEPO YÖNETMELİĞİ” ne göre Pamuk Depolama Tesisi açılabilmesi için ilgili Bakanlıktan lisans alınma zorunluluğu getirilmiştir. Bu işletmelerin lisans alıp faaliyete geçebilmeleri için istihdam etmeleri gereken personeller arasında biyologa da yer verilmiştir.

15) 08.10.2005 tarih ve 25960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığından) “HUBUBAT, BAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUMLAR LİSANSLI DEPO YÖNETMELİĞİ” ne göre Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Depolama Tesisi açılabilmesi için ilgili Bakanlıktan lisans alınma zorunluluğu getirilmiştir. Bu işletmelerin lisans alıp faaliyete geçebilmeleri için istihdam etmeleri gereken personeller arasında biyologa da yer verilmiştir.

16) 23.06.2005 tarih ve 25854 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Tarım ve Köyişleri Bakanlığından) “KONTROL LABORATUVARLARININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” doğrultusunda kontrol laboratuvarlarında Sorumlu yönetici/müdür ve laboratuvar personeli olarak çalışabilirsiniz.


17) 23.05.2005 tarih ve 25823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından)“KOZMETİK YÖNETMELİĞİ” doğrultusunda kozmetik ürünler üreten imalathane ve fabrikalarda Sorumlu Teknik Eleman olarak çalışabilirsiniz.

18) 21.04.2005 tarih ve 25793 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) PELOİDLERİN ÜRETİMİ VE SATIŞI HAKKINDA TEBLİĞ” e göre peloid üretim tesislerinde biyologlar mesul müdür olarak çalışabilirsiniz. İmalatçı-ihracatçılar kimyasal ve fiziksel analiz gerektiren ürünler için firmaların, laboratuvar elemanı olarak ürünün özelliğine göre biyolog olarak da çalışabilirsiniz. Ayrıca bu laboratuvar elemanı yani biyolog şartları uygun olması halinde sorumlu denetçi olarak da görev yapabilmektedir.

19) 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİ”ne göre içme suyu işleme fabrikalarında mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

20) 27.01.2005 tarih ve 25709 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “HALK SAĞLIĞI ALANINDA HAŞERELERE KARŞI İLAÇLAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” ne göre mesul müdür olarak çalışabilirsiniz (Sağlık Bakanlığı tarafından açılan eğitimlere katılıp yapılan sınavda

başarılı olanlara mesul müdürlük diploması verilmektedir, mesul müdürlük eğitimi için bulunduğunuz İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurularınızı her zaman yapabilirsiniz).

21) 01.12.2004 tarih ve 25657 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından)“DOĞAL MİNERALLİ SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK” kapsamında doğal mineralli su tesislerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

22) 30.06.2004 tarih ve 25508 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER İMALATHANELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” kapsamında biyoteknolojik ürün imalat yerlerinde, ürün sorumlusu olarak çalışabilirsiniz.

23) 16.05.2004 tarih ve 25464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Tarım ve Köyişleri Bakanlığından) “DENEYSEL VE DİĞER BİLİMSEL AMAÇLAR İÇİN KULLANILAN DENEY HAYVANLARININ KORUNMASI, DENEY
HAYVANLARININ ÜRETİM YERLERİ İLE DENEY YAPACAK OLAN LABORATUVARLARIN KURULUŞ, ÇALIŞMA, DENETLEME, USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK” kapsamında çalışabilir, deney hayvanları
üretim merkezi açabilirsiniz.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #15
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Biyolog Nedir?

İşin Doğası

Canlı türlerinin anatomisi, fizyolojisi, tanımlanması, sınıflandırılması, yeryüzünde dağılımı, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerine araştırma yapan kişidir.

Araştırma alanında çalışan Biyologlar:
  • Canlıların yapılarını inceler ve bunları belli sınıflara yerleştirirler.
  • Çeşitli canlı türlerinin evrimine etki eden etmenleri incelerler.
  • Canlıların en iyi şekilde yaşayabileceği ortamları belirlerler.
Uygulama alanında çalışan Biyologlar
  • Biyolojik arıtmada ve kirletilmiş ortamlarda gerekli iyileştirici uygulamaları yaparlar.
  • Tahlil edilecek kan, idrar vb. maddeleri çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutarlar.
  • İçme sularının ve tarım alanlarında kullanılan suların analizlerini yaparlar.
  • Biyolojik zenginliklerimizin araştırılması, doğa tarihi ve müzeleri oluşturulması için etkili kurumlarla işbirliği yaparlar.
Kariyer Olanakları
  • Yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
  • Botanik, zooloji, mikrobiyoloji, hidrobiyoloji ve uygulamalı biyoloji gibi alanların birinde uzmanlaşabilirler.
İstihdam
  • Sağlık, çevre sorunları, beslenme ve eğitim gibi alanlarda çalışabilirler.
  • Biyologlar günümüzde yoğun olarak Sağlık Bakanlığı ve SSK'ya bağlı hastanelerde, üniversitelerin tıp fakültelerinde, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre Bakanlığına ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda; özel sektörde ilaç ve besin endüstrisinde çalışmaktadırlar. Bazı biyologlar Maliye ve Gümrük Bakanlığında görev almakta, gümrüklerde yurtdışına götürülen bitki ve hayvanların denetimini yapmaktadırlar. · Araştırmacı olmak isteyenlerin lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir. Tarım, tıp, eczacılık, veterinerlik biyologların uygulama alanlarıdır. Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı ulusal parklar ve bahçeler müdürlüklerinde görev yapabilirler.
  • Öğretmenlik sertifikası alanlar Milli Eğitim Bakanlığına ve Özel Sektöre bağlı orta dereceli okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapmaktadırlar.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Biyologları fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, doğayı ve canlıları seven, bilimsel meraka sahip, araştırmacı, gözlemci ve belleği güçlü, renkleri ayırt edebilen, sabırlı ve dikkatli kişiler olmaları gerekmektedir.
    • Mikrobiyolog - Genetik
    • Biyolog (Tarım ilaçları - Halk Sağlığı)
    • Biyolog (Su Yaşamı)
    • Adli Tıp Laboratuvar Analisti (Tıbbî Biyolojik Bilimler)
Benzer Meslekler
  • Ziraat Mühendisi, Botanikçi
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
  • Bu dört yıllık eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür.
  • Botanik, Zooloji, Mikrobiyoloji, Ekoloji başlıca dallarıdır.
    • Botanik: Bitki yapıları ve yayılmaları gibi konuları kapsar.
    • Zooloji: Hayvanların yapıları, genetikleri, yayılmaları gibi konuları kapsar.
    • Ekoloji (Çevrebilimi): canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkileriyle ilgilidir. Mikrobiyoloji: Mikroskobik canlılar (bakteri, virüs.) ile ilgili konuları içerir.
    • HidrobiyolojiMsn Confusedularda yaşayan canlılar ile ilgilidir.
  • İlk yıl öğrencilere temel bilimler, genel biyoloji (kimya, fizik, biyometri ve jeoloji) konularında dersler verilir. Daha sonraki yıllarda botanik ve zooloji, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi gibi alanlarda dersler verilir. Laboratuvar ev arazide uygulama çalışmaları yaptırılır.

kaynak
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
8 Ocak 2012       Mesaj #16
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu kanunun amacı Biyolog unvanını taşıyan kişilerin mesleği ile ilgili hizmetlerinin çağdaş ölçülere uygun şekilde düzenlenmesine, Biyolog odalarını ve Türkiye Biyologlar Birliğinin kurulmasına, işleyişine ve etkinliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam
Madde 2- Bu kanun, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında çalışan biyologlar ile gerçek ve tüzel kişileri kapsar
Tanımlar
Madde 3- Bu kanunda geçen;
a) Bakanlık; ilgili Devlet Bakanlığını,
b) Biyolog: Üniversitelerin ilgili fakültelerinde en az 4 (dört) yıllık biyoloji lisans öğrenimi görmüş ve biyolog diploması almış kişiyi,
c) Oda: Biyolog Odalarını,
d) Birlik: Türkiye Biyologlar Birliğini tanımlar
İKİNCİ BÖLÜM
Biyolog Unvanının Kazınılması,
Görev,Yetki ve sorumluluklar
Biyolog Unvanının Kazanılması
Madde 4-Bu kanundan yararlanabilmek için;
a) Türkiye hudutları dahilinde üniversitelerin en az 4 (dört) yıllık biyoloji bölümlerinden lisans diploması ile mezun olup biyolog unvanına hak kazanmak,
b) Yurt dışında yaptığı biyoloji öğreniminin denkliği Türkiye’de yetkili kurum ve Biyologlar Birliği tarafından onaylanarak biyolog unvanı almış olmak,
c) Bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce zoolog,botanikçi,tabiyeci gibi adlar altında mezun olup biyolog kadrosu alanların hakları Biyolog Odalarına kayıt olmaları ve bu durumu belgelemeleri halinde saklıdır.
Görev,Yetki ve Sorumluluklar:
Görev
Madde 5- Genel, katma ve özel bütçeli idarelerle, yerel yönetimler ve bunlara bağlı idare, müessese ve teşekküllerde ve İktisâdi Devlet Teşekküllerinde ve sermayesinin yarısından fazlası devlete ait kurum ve kuruluşlar ile özel ve tüzel kişiler tarafından kurulan kurum, kuruluşlar ve laboratuarlarda görev yaparlar. Biyologlar mesai saatleri dışında tasdik, kontrol ve muamelesi kendisine veya bağlı olduğu daireye ait olmamak üzere her türlü faaliyette bulunabilirler
Yetki
Madde 6- Biyologlar mesleki lisans veya ihtisas sahaları dahilinde olmak üzere canlı sistemlerle doğrudan veya konularda keşif, plan ve projeler hazırlamaya, tatbik etmeye, gerekli muayene, ekspertiz, bilirkişi işlerini görmeye, raporlar tanzim etmeye, biyolojik danışmanlığa , Çevresel Etki Değerlendirme büroları ve laboratuarları açmaya, işletmeler kurmaya ve idare etmeye ve bunların mesul müdürlüğünü yapmaya yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uymak koşulu ile yetkilidir.
Sorumluluk ve çalışma alanları
Madde 7- Biyologlar;
a) Canlı sistemle ilgili, araştırma, değerlendirme, üretim, verimlilik, koruma kontrol, planlama, tanıtma, projelendirme, teknoloji transferi gibi alanlarda,
b) Çevre Biyolojisi, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Ekolojik planlama ve Ekosistemin,sulak alanların, korunması ile ilgili alanlarda,
c) Kara,deniz ve hava kirliliğinin belirlenmesi,önlenmesi,araştırılması,değerlendirilmesi vb. alanlarda,
d) Kamu ve özel sektöre ait sağlık kurumlarında alanları ile ilgili temel tıp bilimlerinde ve ilgili alanlarda,
e) Biyoteknoloji, Hidrobiyoloji, Biyolojik Mücadele, Genetik, Genetik kaynakların korunması,organik üretim ve diğer tüm uygulamalı biyoloji alanlarında,
f) Yerel yönetimlerde, şehir ve bölge planlamalarında, turizm işletmelerinde, sanayi kuruluşlarında eko turizm yönetimi, çevre koruma, ekolojik değerlendirme ve Mağara ekosistemi alanlarında,
g) Kriminoloji Laboratuarlarında ve Adli Tıpta lisans ve uzmanlık alanlarına giren konularda
h) Biyolojik ürünlerle ilgili standartların belirlenmesi, üretilmesi, pazarlanması,depolanması alanlarında,
i) Gümrüklerden ithal ve ihraç edilen canlı numunelerin ülkemizin doğal ve yaban hayatı üzerindeki etkilerinin araştırılması, zararlı türlerin yurdumuza sokulmasının engellenmesi, ithal ve ihraç edilmesi yasak olanların belirlenmesi ve endemik türlerin tespit edilmesi alanlarında,
j) Biyomedikal çalışma, fermantasyon, ilaç ve ham maddelerin, kozmetik ürünlerin üretimi, kalite kontrollerinin yapılması ve değerlendirilmesi alanlarında,
k) Vektör biyolojisi ve kontrolü alanlarında,
l) Nükleer tesis ve santrallerde, yapay ve doğal Radyasyonun canlı sistemler üzerindeki etkisi,Radyasyon Biyolojisi ve ekolojisi alanlarında,
m) Egzotik tür işletmeciliği alanında,
n) Deney hayvanları yetiştirme ve araştırma merkezlerinde,
o) Toprak, su, hava, gıda kontrol, gıda güvenliği ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması alanlarında,
p) Uygulamalı Tarım ve Ormancılıkta konuları ile ilgili alanlarda,
q) İş ve İşçi Sağlığı kontrol laboratuarlarında,
r) Biyoloji eğitimi ve öğretim programlarının hazırlanması ve uygulanması alanlarında,
s) Biyolojik zenginliklerimizle ilgili fauna ve floranın tespiti, araştırılması,Yaban Hayatı, Milli Park Yönetimi, Doğa Tarihi Müzelerinin oluşturulması, Milli Parklar, Hayvanat Bahçeleri, Arboretrumlar, Herbaryumların, Tabiat Parklarının, Özel Çevre Koruma Bölgelerinin,Tabiatı Koruma Alanların kurulması,belirlenmesi,Sulak Alanların, Tabiat Anıtları ve Kültür Varlıklarının Korunması, Yaban Hayatın Korunması, yerleştirilmesi, üretilmesi ve paleontoloji alanlarında,
t) Su ürünleri yetiştiriciliği, üretilmesi ve işletilmesi,pazarlanması alanlarında,
u) Beşeri hastalıkların epidemiolojisi ile ilgili alanlarında,
v) Limnoloji, Oşinografi ve Deniz Biyolojisi alanlarında,
w) Yabani türlerin ve gen kaynaklarımızın,tür populasyonlarımızın korunması, üretilmesi ve işletilmesi alanlarında ve meslekleri ile ilgili diğer konularda araştırmacı, bilirkişi, müfettiş,teknik eleman ve danışman olarak gözlem, inceleme, araştırma,değerlendirme, teşhis ve tespitler yaparak rapor düzenler, onaylar ve sorumluluk yüklenir.
Özellik arz eden alanlarda yetişme ve yetkilendirme
Madde 8- Özellik arz eden birim ve alanlar için gerekli olan bilgi ve becerileri özel bir eğitimle kazanarak yetki belgesi alan biyologlar, yetki aldıkları konularla ilgili olarak kurumlarda ve serbest çalışma alanlarında uygulama yapmaya yetkilidirler. Yetki belgesine sahip olmayan biyologlar bu alan ve birimlerde çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
Lisans ve Uzmanlık Alanına Göre Görev ve Yetkiler
Madde 9- Madde 7 de belirtilen alanlardan birinde Lisans,Yüksek lisans, Doktora ve ilgili yasalarla uzmanlık almak koşuluyla; mesleki kurs ve yeterlilik belgeleri alarak laboratuar, araştırma, analiz, kontrol merkezi veya işletme açar, yönetir, sorumluluk alırlar
Madde 10- Biyologlara görev yaptıkları kurum ve kuruluşlarda bu kanun ve diğer ilgili mevzuatlarda açıkça tanımlanmayan hiçbir görev yaptırılamaz
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Meslekte Yeterlilik,
Hizmetlerin Yönetimi ve Serbest Çalışma
Meslekte Yeterliliğin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi
Madde 11- Biyologlar yeni teknolojik gelişmeleri ve yöntemleri takip etmek amacıyla belli bir süre eğitime alınırlar.
Geliştirme eğitiminin sıklığı, koşulları, yürütülmesi ile ilgili usul ve esaslar ilgili kurumlardan görüş alınarak Biyologlar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Biyologlar Danışma Kurulu
Madde 12- Biyologların hizmetlerindeki kaliteyi yükseltmek amacıyla eğitim programlarının geliştirilmesi, uygulanması, çalışma sonuçlarının izlenmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili çalışmalar için bir Biyologlar Danışma Kurulu oluşturulur,
Biyologlar Danışma Kurulu; ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerde, standartlarda ve AB uyum çalışmalarında çalışma alanına giren biyolojik sorunlarda çözüm önerir, proje, yasa, yönetmelik ve tüzük hazırlama çalışmalarına Birlik ile birlikte katılır.
Biyologlar Danışma Kurulunun kuruluş,çalışma ve seçilme yöntemleri ilgili devlet bakanlığının görüşü alınarak birlik tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Serbest Çalışma
Serbest Çalışma
Madde 13- Biyologlar bu kanun ve diğer ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklerle kendilerine yetki verilen alanlarda serbest çalışabilirler.
Biyologların açmak istedikleri işyerleriyle ilgili çalışma izni vermek, bu kanun ve diğer mevzuatlar kapsamında denetlemek Oda, Birlik ve ilgili bakanlıkların yetki ve sorumluluğundadır.
Serbest çalışan biyologların faaliyetlerine göre işyerinin sahip olması gereken zorunlu ekipman ile bunlara ait standartlar denetim ve yapılacak işlemlerin usul ve esasları, Birlik tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.
Serbest çalışma konusunda bu kanun ve diğer ilgili mevzuattaki gerekleri yerine getirmeyenler hakkında verilecek kapatma kararı, Birliğin teklifiyle valilik tarafından uygulanır ve ilgililer hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Madde 14- Yürürlükteki kanunlar, tüzük ve yönetmelikler ile yetki verilen diğer meslek guruplarının hakları saklıdır.
Madde 15- Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce diploma aldıkları lisans dalları dışındaki konularda mesleki faaliyette bulunmuş olan Biyologların, durumlarını belgelemeleri koşuluyla bu alandaki yetkileri kullanma hakları saklıdır. Bu belgeler görev yaptıkları kamu kuruluşları veya bağlı oldukları meslek kuruluşları tarafından verilir.
Madde 16- Bu kanunla tanımlanan unvan ve yetkileri kazanmamış kişileri istihdam eden kurum, kuruluş gerçek ve tüzel kişiler asgari ücretin 10 ila 100 katı kadar para cezası ile cezalandırılırlar. Suçun tekrarı halinde 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Madde 17- Aşağıdaki yazılı haller Biyologluk mesleğinin icrasına, cezanın geçici veya sürekli mani teşkil eder.
a) Medeni haklarını kullanma ehliyetinden mahrum bulunmak,
b) Amme hizmetlerinden men edilmek veya meslek ve sanatın icrasından men edilmek,
c) Odalar ve Birlik tarafından meslekten men cezası almak
Madde 18- Bu kanunun uygulanmasına ilişkin Tüzük, Yönetmelikler görevli ve yetkili Bakanlığın görüşü alınarak Birlik tarafından kurulmasından itibaren bir yıl içinde hazırlanarak Sayıştay ve Danıştay’ın onayı ile yürürlüğe konur.
Madde 19- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 20- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak:kaynak Biyologların görev ve amaçları nedir?


---------- Mesaj tarihi 13:45 ---------- Önceki mesaj tarihi 13:45 ----------

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu kanunun amacı Biyolog unvanını taşıyan kişilerin mesleği ile ilgili hizmetlerinin çağdaş ölçülere uygun şekilde düzenlenmesine, Biyolog odalarını ve Türkiye Biyologlar Birliğinin kurulmasına, işleyişine ve etkinliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam
Madde 2- Bu kanun, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında çalışan biyologlar ile gerçek ve tüzel kişileri kapsar
Tanımlar
Madde 3- Bu kanunda geçen;
a) Bakanlık; ilgili Devlet Bakanlığını,
b) Biyolog: Üniversitelerin ilgili fakültelerinde en az 4 (dört) yıllık biyoloji lisans öğrenimi görmüş ve biyolog diploması almış kişiyi,
c) Oda: Biyolog Odalarını,
d) Birlik: Türkiye Biyologlar Birliğini tanımlar
İKİNCİ BÖLÜM
Biyolog Unvanının Kazınılması,
Görev,Yetki ve sorumluluklar
Biyolog Unvanının Kazanılması
Madde 4-Bu kanundan yararlanabilmek için;
a) Türkiye hudutları dahilinde üniversitelerin en az 4 (dört) yıllık biyoloji bölümlerinden lisans diploması ile mezun olup biyolog unvanına hak kazanmak,
b) Yurt dışında yaptığı biyoloji öğreniminin denkliği Türkiye’de yetkili kurum ve Biyologlar Birliği tarafından onaylanarak biyolog unvanı almış olmak,
c) Bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce zoolog,botanikçi,tabiyeci gibi adlar altında mezun olup biyolog kadrosu alanların hakları Biyolog Odalarına kayıt olmaları ve bu durumu belgelemeleri halinde saklıdır.
Görev,Yetki ve Sorumluluklar:
Görev
Madde 5- Genel, katma ve özel bütçeli idarelerle, yerel yönetimler ve bunlara bağlı idare, müessese ve teşekküllerde ve İktisâdi Devlet Teşekküllerinde ve sermayesinin yarısından fazlası devlete ait kurum ve kuruluşlar ile özel ve tüzel kişiler tarafından kurulan kurum, kuruluşlar ve laboratuarlarda görev yaparlar. Biyologlar mesai saatleri dışında tasdik, kontrol ve muamelesi kendisine veya bağlı olduğu daireye ait olmamak üzere her türlü faaliyette bulunabilirler
Yetki
Madde 6- Biyologlar mesleki lisans veya ihtisas sahaları dahilinde olmak üzere canlı sistemlerle doğrudan veya konularda keşif, plan ve projeler hazırlamaya, tatbik etmeye, gerekli muayene, ekspertiz, bilirkişi işlerini görmeye, raporlar tanzim etmeye, biyolojik danışmanlığa , Çevresel Etki Değerlendirme büroları ve laboratuarları açmaya, işletmeler kurmaya ve idare etmeye ve bunların mesul müdürlüğünü yapmaya yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uymak koşulu ile yetkilidir.
Sorumluluk ve çalışma alanları
Madde 7- Biyologlar;
a) Canlı sistemle ilgili, araştırma, değerlendirme, üretim, verimlilik, koruma kontrol, planlama, tanıtma, projelendirme, teknoloji transferi gibi alanlarda,
b) Çevre Biyolojisi, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Ekolojik planlama ve Ekosistemin,sulak alanların, korunması ile ilgili alanlarda,
c) Kara,deniz ve hava kirliliğinin belirlenmesi,önlenmesi,araştırılması,değerlendirilmesi vb. alanlarda,
d) Kamu ve özel sektöre ait sağlık kurumlarında alanları ile ilgili temel tıp bilimlerinde ve ilgili alanlarda,
e) Biyoteknoloji, Hidrobiyoloji, Biyolojik Mücadele, Genetik, Genetik kaynakların korunması,organik üretim ve diğer tüm uygulamalı biyoloji alanlarında,
f) Yerel yönetimlerde, şehir ve bölge planlamalarında, turizm işletmelerinde, sanayi kuruluşlarında eko turizm yönetimi, çevre koruma, ekolojik değerlendirme ve Mağara ekosistemi alanlarında,
g) Kriminoloji Laboratuarlarında ve Adli Tıpta lisans ve uzmanlık alanlarına giren konularda
h) Biyolojik ürünlerle ilgili standartların belirlenmesi, üretilmesi, pazarlanması,depolanması alanlarında,
i) Gümrüklerden ithal ve ihraç edilen canlı numunelerin ülkemizin doğal ve yaban hayatı üzerindeki etkilerinin araştırılması, zararlı türlerin yurdumuza sokulmasının engellenmesi, ithal ve ihraç edilmesi yasak olanların belirlenmesi ve endemik türlerin tespit edilmesi alanlarında,
j) Biyomedikal çalışma, fermantasyon, ilaç ve ham maddelerin, kozmetik ürünlerin üretimi, kalite kontrollerinin yapılması ve değerlendirilmesi alanlarında,
k) Vektör biyolojisi ve kontrolü alanlarında,
l) Nükleer tesis ve santrallerde, yapay ve doğal Radyasyonun canlı sistemler üzerindeki etkisi,Radyasyon Biyolojisi ve ekolojisi alanlarında,
m) Egzotik tür işletmeciliği alanında,
n) Deney hayvanları yetiştirme ve araştırma merkezlerinde,
o) Toprak, su, hava, gıda kontrol, gıda güvenliği ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması alanlarında,
p) Uygulamalı Tarım ve Ormancılıkta konuları ile ilgili alanlarda,
q) İş ve İşçi Sağlığı kontrol laboratuarlarında,
r) Biyoloji eğitimi ve öğretim programlarının hazırlanması ve uygulanması alanlarında,
s) Biyolojik zenginliklerimizle ilgili fauna ve floranın tespiti, araştırılması,Yaban Hayatı, Milli Park Yönetimi, Doğa Tarihi Müzelerinin oluşturulması, Milli Parklar, Hayvanat Bahçeleri, Arboretrumlar, Herbaryumların, Tabiat Parklarının, Özel Çevre Koruma Bölgelerinin,Tabiatı Koruma Alanların kurulması,belirlenmesi,Sulak Alanların, Tabiat Anıtları ve Kültür Varlıklarının Korunması, Yaban Hayatın Korunması, yerleştirilmesi, üretilmesi ve paleontoloji alanlarında,
t) Su ürünleri yetiştiriciliği, üretilmesi ve işletilmesi,pazarlanması alanlarında,
u) Beşeri hastalıkların epidemiolojisi ile ilgili alanlarında,
v) Limnoloji, Oşinografi ve Deniz Biyolojisi alanlarında,
w) Yabani türlerin ve gen kaynaklarımızın,tür populasyonlarımızın korunması, üretilmesi ve işletilmesi alanlarında ve meslekleri ile ilgili diğer konularda araştırmacı, bilirkişi, müfettiş,teknik eleman ve danışman olarak gözlem, inceleme, araştırma,değerlendirme, teşhis ve tespitler yaparak rapor düzenler, onaylar ve sorumluluk yüklenir.
Özellik arz eden alanlarda yetişme ve yetkilendirme
Madde 8- Özellik arz eden birim ve alanlar için gerekli olan bilgi ve becerileri özel bir eğitimle kazanarak yetki belgesi alan biyologlar, yetki aldıkları konularla ilgili olarak kurumlarda ve serbest çalışma alanlarında uygulama yapmaya yetkilidirler. Yetki belgesine sahip olmayan biyologlar bu alan ve birimlerde çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
Lisans ve Uzmanlık Alanına Göre Görev ve Yetkiler
Madde 9- Madde 7 de belirtilen alanlardan birinde Lisans,Yüksek lisans, Doktora ve ilgili yasalarla uzmanlık almak koşuluyla; mesleki kurs ve yeterlilik belgeleri alarak laboratuar, araştırma, analiz, kontrol merkezi veya işletme açar, yönetir, sorumluluk alırlar
Madde 10- Biyologlara görev yaptıkları kurum ve kuruluşlarda bu kanun ve diğer ilgili mevzuatlarda açıkça tanımlanmayan hiçbir görev yaptırılamaz
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Meslekte Yeterlilik,
Hizmetlerin Yönetimi ve Serbest Çalışma
Meslekte Yeterliliğin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi
Madde 11- Biyologlar yeni teknolojik gelişmeleri ve yöntemleri takip etmek amacıyla belli bir süre eğitime alınırlar.
Geliştirme eğitiminin sıklığı, koşulları, yürütülmesi ile ilgili usul ve esaslar ilgili kurumlardan görüş alınarak Biyologlar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Biyologlar Danışma Kurulu
Madde 12- Biyologların hizmetlerindeki kaliteyi yükseltmek amacıyla eğitim programlarının geliştirilmesi, uygulanması, çalışma sonuçlarının izlenmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili çalışmalar için bir Biyologlar Danışma Kurulu oluşturulur,
Biyologlar Danışma Kurulu; ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerde, standartlarda ve AB uyum çalışmalarında çalışma alanına giren biyolojik sorunlarda çözüm önerir, proje, yasa, yönetmelik ve tüzük hazırlama çalışmalarına Birlik ile birlikte katılır.
Biyologlar Danışma Kurulunun kuruluş,çalışma ve seçilme yöntemleri ilgili devlet bakanlığının görüşü alınarak birlik tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Serbest Çalışma
Serbest Çalışma
Madde 13- Biyologlar bu kanun ve diğer ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklerle kendilerine yetki verilen alanlarda serbest çalışabilirler.
Biyologların açmak istedikleri işyerleriyle ilgili çalışma izni vermek, bu kanun ve diğer mevzuatlar kapsamında denetlemek Oda, Birlik ve ilgili bakanlıkların yetki ve sorumluluğundadır.
Serbest çalışan biyologların faaliyetlerine göre işyerinin sahip olması gereken zorunlu ekipman ile bunlara ait standartlar denetim ve yapılacak işlemlerin usul ve esasları, Birlik tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.
Serbest çalışma konusunda bu kanun ve diğer ilgili mevzuattaki gerekleri yerine getirmeyenler hakkında verilecek kapatma kararı, Birliğin teklifiyle valilik tarafından uygulanır ve ilgililer hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Madde 14- Yürürlükteki kanunlar, tüzük ve yönetmelikler ile yetki verilen diğer meslek guruplarının hakları saklıdır.
Madde 15- Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce diploma aldıkları lisans dalları dışındaki konularda mesleki faaliyette bulunmuş olan Biyologların, durumlarını belgelemeleri koşuluyla bu alandaki yetkileri kullanma hakları saklıdır. Bu belgeler görev yaptıkları kamu kuruluşları veya bağlı oldukları meslek kuruluşları tarafından verilir.
Madde 16- Bu kanunla tanımlanan unvan ve yetkileri kazanmamış kişileri istihdam eden kurum, kuruluş gerçek ve tüzel kişiler asgari ücretin 10 ila 100 katı kadar para cezası ile cezalandırılırlar. Suçun tekrarı halinde 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Madde 17- Aşağıdaki yazılı haller Biyologluk mesleğinin icrasına, cezanın geçici veya sürekli mani teşkil eder.
a) Medeni haklarını kullanma ehliyetinden mahrum bulunmak,
b) Amme hizmetlerinden men edilmek veya meslek ve sanatın icrasından men edilmek,
c) Odalar ve Birlik tarafından meslekten men cezası almak
Madde 18- Bu kanunun uygulanmasına ilişkin Tüzük, Yönetmelikler görevli ve yetkili Bakanlığın görüşü alınarak Birlik tarafından kurulmasından itibaren bir yıl içinde hazırlanarak Sayıştay ve Danıştay’ın onayı ile yürürlüğe konur.
Madde 19- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 20- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak:kaynak Biyologların görev ve amaçları nedir?
In science we trust.
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
15 Ocak 2012       Mesaj #17
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Biyoloji geniş bir alana hitap ettiği için çalışma alanlarını kısıtlamak pek doğru gelmiyor bana.Sonuçta biyoloji canlı bilimi ve bu bilime her gegeçen gün yeni alanlar ekleniyor.Şu anki çalışma durumlarına göre sizlere biyologların daha doğrusu biyoloji mezunlarının çalışma alanları neler bakalım.

1-Biyologlar öncelikli olarak akademik kariyer yolunda ilerleyebilirler.Biyoloji geniş bir alana hitap ettiği için uzmanlaşılacak alan seçeneği çok.


2-Biyologlar TUS\\\'a girip tıp alanının çeşitli bölümlerinde de uzmanlaşabiliyordu fakat artık bu hakkımız elimizden alındığı çin bu sınava gremiyoruz..


3-Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda her türlü tıbbi analizlerin yapılmasında, tıbbi araştırma ve destek ünitelerinde,


4-Çevre koruma, kontrol ve ekolojik planlama ile ilgili alanlarda,


5-Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda her türlü araştırma-geliştirme ve üretim faaliyetinde,


6-Hidrobiyoloji ve Su ürünleri ile ilgili araştırma ve üretim faaliyetlerinde,


7-Milli Parklar, Doğa Koruma, Yaban Hayatı Koruma ve Özel Çevre Koruma alanlarında biyoçeşitlilik (fauna ve flora), ekoloji, doğa yönetimi ve yaban hayatı uzmanı olarak,


8- Biyoloji eğitim-öğretim faaliyetleri ve Biyoloji programlarının geliştirilmesinde,


9-ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporlarının hazırlanmasında,


10-Tarım ve Ormancılık alanlarında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde,


11-Gıda Kontrol Laboratuarlarında,


12-Arıtma tesislerinde,


13-Biyolojik Ürünlerle ilgili standartların belirlenmesinde,


14-Kriminoloji Laboratuvarları ve Adli Tıp\\\\\\\'la ilgili alanlarda,


15-Gümrük Biyolog\\\\\\\'u olarak,


16-Biyomedikal çalışma alanlarında,


17-İlaç ve hammaddelerinin, kozmetik ürünlerinin üretimi, kalite kontrolünde, araştırma ve geliştirme çalışmalarında,


18-Pest ve Vektör canlıların kontrolüne yönelik faaliyetlerde, yerleşkelerdeki haşere mücadelesinin planlanması ve yürütülmesinde,


19-Nükleer tesisler ve radyasyon kullanılan işletmelerde,


20- Hayvanat bahçelerinde, yaban hayvanı rehabilitasyon ve barındırma tesislerinde ve petshop işletmelerinde,


21-Arboretumlar, Botanik bahçeleri, yabani bitki türlerinin depolandığı ve işlendiği merkezlerde çalışabilmektedirler.


Görüldüğü gibi biyologlar bir çok yerde çalışabilmektedirler.Gelişen teknoloji ve araştırmaya verilen önemle bu alanların git gide artacağını düşünüyorum.


Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ağustos 2012       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar ben ankara üniversitesi biyoloji bölümünü bu sene kazandım ve içimde bazen bir heyecan bazen de bi karamsarlık belirmekte.Aslında tıp istedigim halde olmaması sebebiyle biyoloji yazdım tusu kazanıp mikrobiyoloji vb. alanlar da uzmanlık hakkımız oldugunu biliyorum hilal ablacım yazınızı okudum hepsini en ince ayrıntısına kadar size sunu sormak istiyorum:biyoloji bölümünde mezun oldugumuz üniversitenin önemi var mı?ilerde akademisyenlik de düsünüyorum cok mu zor bunu basarmakta?

Benzer Konular

30 Haziran 2011 / başak sayan Cevaplanmış
13 Temmuz 2009 / TÖRNIIIIRRR Soru-Cevap