Arama

Denizcilik İşletmeleri Yöneticisi

Güncelleme: 19 Eylül 2018 Gösterim: 16.121 Cevap: 2
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
8 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİCİSİ

Ad:  deni1.jpg
Gösterim: 126
Boyut:  12.4 KB


Sponsorlu Bağlantılar
TANIM
Deniz yolu ile taşımacılık işlemini planlayan ve yöneten kişidir.

GÖREVLER
Çalıştığı işletmenin sahip olduğu yük ve yolcu gemilerinin en verimli şekilde çalışması için işletme planı hazırlar. Bunu yaparken;
-Kurumun para, malzeme ve insan gücünün en ekonomik şekilde kullanılmasını sağlar,
-İşletmeye bağlı olan veya olmayan yük ve yolcu gemilerinin hareket saatlerinin bağlantısını sağlar,
-Hazırladığı plana göre kendisine bağlı olarak çalışanlara görev dağıtımı yapar ve çalışmalarını kontrol eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, telsiz, telefon, faks gibi araçları kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Denizcilik İşletmeleri Yöneticisi olmak isteyenlerin;
-Üst düzeyde genel yeteneğe, düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme gücüne sahip,
-Bir işi planlayıp uygulayabilen, başkalarını etkileyip yönlendirebilen, yaratıcı,
-Sosyal bilimlere, özellikle ekonomiye ilgi duyan,
-Sorumluluk duygusuna sahip,
-Uzak görüşlü, risk alabilen ve ticaretten hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Denizcilik işletmeleri yöneticisi resmi veya özel deniz taşımacılığı şirketlerinde çalışır, görevini genellikle büroda yürütür. Birinci derecede verilerle (sayılar) ilgilidir. Ancak, yönetim görevi insan ilişkilerini gerektirir. Yönetici olarak emrinde çalışan personelle, deniz sigorta şirketleri elemanları ile, diğer yerli ve yabancı işletmelerin yöneticileri ve kaptanları ile etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İş bulma sorunu hemen hemen hiç olmayan bir meslektir. Gemilerde ve deniz limanlarında görev alabilir, kendisine ya da bir başkasına ait deniz acenteleri ve sigorta şirketlerinde çalışabilir, kendilerine ait gemiyi işletebilir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulunun “Denizcilik İşletmeleri Yönetimi” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlık (EA)” puanı almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi; Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulunda 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere, toplam 5 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. Eğitim süresince; İşletme, İktisat, Hukuk, Matematik, Personel Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, Bilgisayar, Finansman gibi temel nitelikteki disiplin dersleri yanında Deniz Ticaret İşletmelerinin Yapıları, Deniz İşletmeciliği Yönetimi Şekilleri, Deniz Ticareti ve Politikası, Taşımacılık İlkeleri ve Teknolojisi, Acente ve Broker İşletmeciliği, Temel Gemicilik Bilgileri, Denizcilik Haberleşme Sistemleri, Uluslararası Denizcilik Kurumları gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme kişinin gayret, başarı ve deneyimine bağlıdır. Okul başarısı yüksek, yaptığı stajlarda da bunu göstermiş bir öğrenci, mezuniyetinden hemen sonra yönetici pozisyonuna gelebilir. Ancak özellikle kamu kuruluşlarında, yönetici pozisyonlarına gelebilmek için deneyim (belli bir süre çalışmış olmak) şarttır.

BENZER MESLEKLER:
Ekonomistlik, işletmecilik.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-İlgili eğitim kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
-Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Son düzenleyen Safi; 19 Eylül 2018 00:41
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
21 Mart 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

Meslek Tanıtımı: Denizcilik- Gemi Adamlığı


Denizcilik, insanlık tarihinin her döneminde var olmuş önemli mesleklerden biridir. Ülkemizde 1700’lü yıllardan beri denizcilik faaliyetleri yürütülmektedir. Bu alandaki ilk eğitim kurumu 1773 yılında kurulmuştur. Bu okulda kaptan ve tersane mimarı yetiştirilmek üzere iki ayrı bölüm açılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Denize kıyısı olan, ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde denizcilik alanına ciddî yatırımlar yapılmakta ve bu alanda geniş istihdam olanakları yaratılmaktadır. Dünyada ithalat ve ihracat taşımacılığının yüzde doksanından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Türkiye konumu nedeniyle, deniz ticaret filosundaki gemilerinin yük ve yolcu taşıma sığasını (kapasite) artırmak, donanım niteliğini iyileştirmek zorundadır. Denizcilik sektörü; ülkemizin coğrafî ve stratejik konumu göz önüne alındığında, bulunması gereken konuma henüz ulaşamamıştır. Denizciliğin en önemli unsuru nitelikli gemi adamıdır.

Bu alanda, işverenle yaptığı bir iş anlaşması doğrultusunda gemilerde çalışan gemi kaptanı, zabitler, yardımcı zabitler, tayfalar ve yardımcı hizmet personeline denizci ya da gemi adamı denmektedir. Denizlerde çalışan nitelikli gemi adamlarının artması, Türk denizciliğinin dünyadaki yerini ve önemini artıracaktır. Meslekî bilgilerin yanında gemi adamının birden çok yabancı dil bilmesi, başarıyı da beraberinde getirecektir. Yabancı dil bilen, kendini geliştirmiş bir gemi adamı dünyanın her yerinde iş bulma imkânına sahiptir. Gemiler başında kaptan bulunan, güverte ve makine bölümlerinden oluşmaktadır. Güverte bölümünün başında amir olarak birinci zabit, makine bölümünün başında amir olarak baş mühendis ve baş makinist vardır. Gemide telsiz elektronik zabiti varsa, doğrudan kaptana bağlı olarak çalışır.

Gemi adamları, dünya sularında Türk ve yabancı ticaret gemilerinde;
• Kaptan, güverte zabiti gemi elektroniği zabiti haberleşme zabiti ve makine zabiti,
• Yat ve balıkçı gemisi kaptanı,
• Geminin yönetim ve yönlendirilmesi ile bağlantılı kara görevlerinde meslek elemanı olarak çalışabilir.

Ayrıca, kıyıdaki bakım servislerinde ‘teknik yetkili’ pozisyonunda iş bulabilir. Meslekî eğitimini başarılı biçimde tamamlamış kişiler yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Bu sınavda başarılı olanlar ise yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar ve mesleklerinde yükselir.

Gemi adamı olmak isteyenler;
• T.C. vatandaşı olmak (Kıbrıs ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile ilgili özel durumlar vardır),
• Gemi Adamı Yönetmeliği’nde belirtilen yeterlik dereceleri için yaş, öğrenim derecesi, eğitim ve hizmet süreleri ile ilgili şartları yerine getirmek,
• Sağlık durumunun “Gemi Adamları Sağlık Yönetmeliği”nde belirtilen şartlara uygun olduğunu, “Gemi Adamı Yönetmeliği”ne göre belgelemek,
• “Gemi Adamı Yönetmeliği”nde belirtilen suçlardan ceza almamış olmak, gibi yasal koşulları taşımak zorundadır.
Son düzenleyen Safi; 19 Eylül 2018 00:43
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Denizcilik İşletmeleri Yöneticisi Nedir?


İşin Doğası
  • Denizyoluyla taşımacılık işlemini planlar ve yönetir.
  • Çalıştığı işletmenin sahip olduğu yük ve yolcu gemilerinin en verimli şekilde çalışması için işletme planı hazırlar.
Bunu yaparken;
  • Kurumun para, malzeme ve insan gücünün en ekonomik şekilde kullanılmasını sağlar.
  • İşletmeye bağlı olan veya olmayan yük ve yolcu gemilerinin hareket saatlerinin bağlantısını sağlar.
  • Hazırladığı plana göre kendisine bağlı olarak çalışan görev dağıtımı yapar ve çalışmalarını kontrol eder.
Kariyer Olanakları
  • Meslekte ilerleme kişinin gayretine, başarısına ve deneyimine bağlıdır. Okul başarısı yüksek, yaptığı stajlarda başarı göstermiş bir öğrenci, mezuniyetinden hemen sonra yönetici pozisyonuna gelebilir. Kamu kuruluşlarında, yönetici pozisyonuna gelebilmek için deneyim gerekmektedir.
İstihdam
  • Denizcilik İşletmecisi ve Yöneticisi Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşımacılığı şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda, deniz acentelerinde ve sigorta şirketlerinde çalışabilir, kendine ait gemiyi işletebilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Denizcilik İşletmecisi ve Yöneticisi olmak isteyenlerin düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme gücüne sahip, sosyal bilimlere özellikle ekonomi ve işletme konularına meraklı, bir işi planlayıp uygulayabilen, başkalarını etkileyip yönlendirebilen, girişimci, açık havada çalışmaktan ve uzun süreli deniz yolculuklarından hoşlanan, sorumluluk sahibi, uzak görüşlü, risk alabilen, ticaretten hoşlanan, yaratıcı kişiler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
  • Ekonomist, İşletmeci
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; işletme, iktisat, hukuk, matematik, personel yönetimi, maliyet muhasebesi, bilgisayar, finansman gibi temel derslerle birlikle deniz ticaret işletmelerinin yapıları, deniz işletmeciliği yönetim şekilleri, deniz ticareti ve politikası, taşımacılık ilkeleri ve teknolojisi, acente ve broker işletmeciliği, temel gemicilik bilgileri, denizcilik haberleşme sistemleri, uluslararası denizcilik kurumları gibi dersler okutulur.
Son düzenleyen Safi; 19 Eylül 2018 00:44

Benzer Konular

6 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Sosyoloji
16 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji
15 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji
4 Ekim 2012 / _Yağmur_ Sosyoloji