Arama

Turist Rehberi

Güncelleme: 7 Haziran 2008 Gösterim: 20.537 Cevap: 1
KaFeM_DE_KaFeM - avatarı
KaFeM_DE_KaFeM
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
KaFeM_DE_KaFeM - avatarı
Ziyaretçi
TURİST REHBERİ
_________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar

TANIM

Yerli ve yabancı turistleri Türkiye'nin görülmeye değer yerlerine götüren, onlara bu yörelerin tarihi, kültürel, doğal ve diğer güzellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren, turistlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olan kişidir.

GÖREVLER
- Yabancı turistlerin yurda girişleri sırasında, Türk turistlerin yurtdışı gezilerinde vize, pasaport, gümrük vb. işlemlerinde yardımcı olur, - Turistlerin sağlık belgeleri, kambiyo ve döviz işlemleri, kredi kartları, haberleşme gibi işlemlerine yardım eder, - Hastalık, yaralanma, ölüm vb. her türlü sağlık sorununun çözümünde ilgili yerlerle bağlantı kurar, - Turistleri gezi programında yer alan müzeler, tarihi binalar, antik kentler, doğal güzelliği olan yerlere götürür ve bu yerlerin özelliklerini tanıtır, - Turistleri ülkemize özgü yemek, halkoyunları, müzik gibi kültür ürünlerini tanıyabilecekleri yerlere götürür, -Gezi sırasında ihtiyaç duyulduğunda ilk yardım yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Haritalar (bölgesel, genel), - Turistik ve tarihi yerleri tanıtıcı broşür, dergi ve kartpostallar, - Sözlük, kalem, not defteri, hesap makinesi vb., - Megafon, mikrofon ve diğer iletişim araçları, -İlk yardım malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Turist rehberi olmak isteyen kimselerin;
-Dış görünümüne dikkat eden, temiz ve bakımlı bir kimse olması, -Bir yabancı dili çok iyi konuşabilmesi, -Yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanması, - Gezmeyi sevmesi, değişiklikten hoşlanması, - İnsanlarla kolay iletişim kurabilmesi, - Saygılı, nazik, güvenilir ve güler yüzlü olması, -Bir grubun sorumluluğunu üstlenebilecek güven ve cesarete sahip olması, - Konuşması düzgün, anlaşılır ve ses tonunun yumuşak olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Turist rehberleri, otel, motel, müze, restoran, tapınak gibi kapalı ortamlarda, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşim merkezleri, dağlık bölgeler gibi açık havada çalışırlar. Meslek seyahat etmeyi gerektirmektedir. Çalışma zamanı belli değildir, tam zamanlı, yarı zamanlı, gece, hafta sonu, mevsimlik çalışabilirler. Yerli ve yabancı turistlerle, otel, motel, restoran personeliyle, tur operatörleriyle, enformasyon memurlarıyla ve çok değişik meslek elemanlarıyla iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Turist rehberleri Turizm Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, özel turizm şirketlerinde, seyahat acentelerinde iş bulabilirler.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

- Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Turist Rehberliği”, “Turizm ve Rehberlik”, “Seyahat İşletmeciliği”, “Turizm Rehberliği” bölümlerinde verilmektedir.
- Ayrıca Turizm Bakanlığı'nın "Ülke Çapında" ve "Bölge Çapında" olmak üzere iki türde açtığı "Profesyonel Turist Rehberliği" kursları ile öğretilmektedir. Ülke çapındaki kursları başarı ile bitirenler Türkiye'nin tüm bölgelerinde rehberlik yapabilirler. Bölge Çapı'ndaki kursları bitirenler ise ülkenin yedi coğrafi bölgesinden herhangi bir bölgesi için yetiştirilirler ve sadece bu bölgede rehberlik yapabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Turist Rehberliği, Turizm ve Rehberlik bölümlerine girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Dil Puanı”, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümüne girebilmek için yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak gerekmektedir. Kurslarla bu mesleği öğrenmek isteyenlerin ise lise veya dengi okul mezunu olması ve en az bir yabancı dili iyi derecede bilmesi gerekmektedir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ -Ülke çapındaki kursların süresi en az 6 ay, bölge çapındaki kursların süresi ise en az 3 aydır. Ülke çapındaki kurslarda 6 aylık sürede toplam 240 saat, bölge çapındaki kurslarda 3 aylık sürede 120 saat teorik ders verilir. Dersler resmi tatil günleri dışında o ilde uygulanan mesai saatlerinden sonra uygulanır. -Ülke çapındaki ve bölge çapındaki kurslarda; Genel Turizm Mevzuatı, Turist Rehberliği Meslek Dersi, Türkiye'nin Turizm Coğrafyası, Arkeolojik Bilgiler, Sanat Tarihi, Mitoloji, Din, Folklor, Sosyoloji, Türk Tarihi, Edebiyat, İlk Yardım dersleri okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

-2 yıl bölge çapında turist rehberi olarak çalıştıktan sonra ülke çapında turist rehberliği kurslarının bitirme sınavlarına katılarak başarılı olunduğu takdirde "Ülke Çapında Turist Rehberliği" yapılabilir. - Herhangi bir dilde Turist Rehberliği Kimlik Kartına sahip olup, ikinci bir dilde de rehberlik yapmak istenildiğinde, rehberlik kursları sonucunda uygulanan yabancı dil sınavına katılarak başarılı olmak gerekir. Bu durumda, öğrenilen yabancı dil rehberlik kimlik kartına işlenir ve ikinci bir dilde rehberlik yapma hakkına sahip olunur.

BENZER MESLEKLER:
Tur operatörlüğü, enformasyon memurluğu.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Turizm Bakanlığı'nın açtığı bürolarda eğitim giderleri, kurs süresince Turizm Bakanlığı tarafından karşılanır. - Üniversitedeki turizm rehberliği bölümünü seçen öğrencilerin masrafları kendilerine aittir. - Rehber olarak verilen hizmetin seviyesi, tecrübe, hizmetin yapıldığı yer, mevsim ve iklim şartları, yorucu programlar, özel beceri isteyen rehberlik gibi durumlara göre ücretler değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
MYDMR - avatarı
MYDMR
Ziyaretçi
7 Haziran 2008       Mesaj #2
MYDMR - avatarı
Ziyaretçi
Turist Rehberliği Bölümü Türkiye’nin lisans diploması veren ilk turist rehberliği bölümüdür ve 1997 yılında Yüksekokul bünyesinde açılmıştır. Bölümün eğitim-öğretim süresi dört yıldır ve bu sürenin sonunda lisans diploması verilir. Bölümün amacı, iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon yeteneği gelişmiş, hoş görü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri yetiştirmektir. Bölümden mezun olmak için öğrencilerin 3 ayı A ve B grubu seyahat acentelerinde olmak üzere 5 ay staj yapması gerekmektedir. Turist Rehberliği Bölümü mezunlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Profesyonel Turist Rehberi Belgesi alabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar
· Turist Rehberliği Bölümü’nden başarı ile mezun olmak.

· Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) den 70 ve üzerinde puan almak.

· En az 5 yıl deneyimli bir ulusal turist rehberi eşliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığının öngördüğü Türkiye turuna katılmak ve bunu belgelemek.

Bölüm mezunları öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler:

· Bağımsız turist rehberi.

· Seyahat acentasına bağlı turist rehberi.

· Seyahat acentası yöneticisi

· Seyahat acentası enformasyon memuru

· Müze rehberi.

Benzer Konular

26 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
 Turist
26 Eylül 2008 / HayLaZ61 Turizm
5 Temmuz 2008 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Ekim 2012 / Jumong Hayali Karakterler