Arama

Turist

Güncelleme: 31 Mayıs 2010 Gösterim: 7.236 Cevap: 1
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
23 Kasım 2007       Mesaj #1
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
Turist ; sürekli bulunduğu yer dışında başka bir yere ticari ve politik olmaksızın spor, din, tedavi, zevk, eğlence, iş, merak, öğrenim (6 ayı geçmeyen), dot-akraba ziyareti gibi nedenlerle giden, en az 24 saat kalan ya da bir gece konaklayan, mali gücü ve zamanı sınırlı olan kişidir.
turistin özellikleri ise şöyle sıralanabilir :
Sponsorlu Bağlantılar
a. turist ticari bir amaç gütmez. tüketicidir.
b. turist spor, din, tedav, öğrenim, zevk, eğlence, iş, merak, dost-akraba ziyareti gici nedenlerle turizm faaliyetinde bulunur.
c. turist gideceği yerde en az bir gene konaklar ya da 24 saat kalır.
d. turistin mali gücü sınırlıdır. eskiden olduğu gibi sadece zenginler değil, bütçesi kısıtlı olan kişilerde turistik faaliyetlere katılabilirler.
e. turistin zamanı da sınırlıdır. kısa sürede çok yerler gezmek, görmek ister.

"turizm istatistikleride kimler yabancı turist olarak yer alır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir.
1. Ülkede oturmayan yabancılar
2. yabancı ülkede oturan vatandaşlar
3. bakım onarım için ülkeye gelen ve ülkedeki konaklama tesislerinde en az bir gece geçiren gemi ve uçak personeli.

Ayrıca Bknz

Turist Rehberi

Son düzenleyen asla_asla_deme; 31 Mayıs 2010 14:01
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
26 Eylül 2008       Mesaj #2
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Turist Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Günümüze kadar turistin çeşitli tanımları yapılmış bulunmaktadır. Genel bir tanımla turist, turizm tanımındaki özelliklere uygun olarak belirtilen nedenlerin etkisi ile belirli bir süre için seyahat eden, ziyaret ettiği yerde yirmi dört saatten fazla kalan ya da ülkenin bir konaklama tesisinde en az bir geceleme yapan, mali gücü, zamanı ve maddi kapasitesi sınırlı olan, rahatına düşkün, geleneklerini koruyan, temizlik ve konfor arayan, maceraperest olmayan insandır.

Turist kavramının iyi kavranılabilmesi için ilk önce turistin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir. Turistin özelliklerini vermeden önce bazı kavramlara açıklık getirmek faydalı olacaktır.

Bu kavramları kısaca açıklayacak olursak

a) Yabancı Turist : Sürekli konaklama yerinin bulunduğu ülkeden başka bir ülkeye, iş, aile ziyareti, merak, din, kültür, eğitim ve öğretim, spor, dinlenme, eğlence, dost ve akraba ziyareti nedenleri ile seyahat eden, her çeşit toplantılara (dini, politik vb.) katılmak üzere giden, gittiği ülkede 24 saatten fazla süre ile kalan ya da ülkenin konaklama tesislerinde en az bir geceleme yapan kişidir.

b) Yabancı Ziyaretçi : Bir ülkeye gelen ve konaklama süresi 24 saati aşan ya da 24 saatten az olan tüm yabancı kişiler yabancı ziyaretçi olarak anılır.

c) Yabancı "Ekskürsiyonist" (Günübirlikçi - Transit yolcu) : Gittiği ülkede 24 saatten az kalan ya da ülkenin bir konaklama tesisinde bir geceleme yapmadan seyahat eden kişidir.

d) Turist Olmayan Yabancılar : Bir ülkeye birbirinden farklı nedenlerle gelen (göçebe, mülteci, konsolosluk temsilcisi, yabancı diplomatlar vb.), ancak turist ve günübirlikçi kabul edilmeyen yabancılardır.

Turistler, seyahatlerini ve geçici konaklamalarını kendi ülkelerinde ve yabancı bir ülkede gerçekleştirmelerine bakılarak yerli turist ve yabancı turist olarak ikiye ayrılabilirler. Ayrıca, kişileri turizm olayına katılmaya yönelten nedenler ve etkileyici faktörler açısından da turistlerin iki ana gruba ayrılmasında yarar bulunmaktadır

İlk grup, belirli bir yere gitmek zorunda olan kişilerdir. İşadamları, aile ve akrabalarını ziyarete gidenler ve ortak ilgi nedeniyle seyahat edenler bu gruba girerler. Seyahat kararı, genellikle kendileri dışında alınır. Nereye ve ne zaman gidileceği de yine çoğunlukla başkaları tarafından belirlenir. Bu kişiler gidilecek yerin uzaklığından ve maliyetinden etkilenmezler. Özellikle iş seyahatleri talebi, fiyat karşısında inelastiktir. Diğer bir ifadeyle, eğer bu seyahatlerin yapılması gerekiyorsa uzaklığa ve maliyete bakılmaksızın gerçekleştirilir.

Tatil turistleri olarak nitelenen ikinci gruptaki insanlar büyük ölçüde seçme özgürlüğüne sahip bulunmaktadırlar. Tasarruflarını ve boş zamanlarını turizme ayırma konusunda kararı kendileri verirler. Nereye ve ne zaman gidileceğine ilişkin kararı da verenler yine kendileridir. Tatil turizmi talebi, fiyat değişiklikleri karşısında çok duyarlıdır.

Yukarıdaki açıklamalarımızın ışığında turistin özelliklerini sıralayacak olursak :

* Turist, temel amacı psikolojik tatmin sağlamak olan, seyahati süresince mal ve hizmet üretimi ya da satışı yoluyla kazanç elde etmeyi düşünmeyen, ekonomik anlamda tüketici olan ve normal düzeyde bir mali güce sahip bulunan ancak zamanı sınırlı olan kişidir.

* Turist, gittiği yerden son derece memnun olarak dönmek isteyen kişidir.

* Turistlerin çoğu, macera peşinde değildir. Her işinin rast gitmesini bekler. Aksamalar onu çok rahatsız eder.

* Turistin zamanı çok değerlidir. En az zamanda en çok yeri görmek, en çok faydayı elde etmek, yeterince eğlenmek ve dinlenmek ister.

Turistler için sayılabilecek bu özellikleri göz önünde bulundurarak şöyle bir tanımlama yapmak da mümkündür : "Turist; ülkemiz, beldemiz, kuruluşumuz ve çıkarlarımız için, mutlaka memnun etmemiz gereken konuğumuzdur"


Benzer Konular

7 Haziran 2008 / KaFeM_DE_KaFeM Meslekler
26 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
5 Temmuz 2008 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Ekim 2012 / Jumong Hayali Karakterler